O výživě 24. 4. 2018 | Hana VečerkováHana Večerková

Energie cereálních tyčinek. Rychlá svačinka, ale ne na dlouho

Jaké jsou müsli tyčinky nebo novější flapjacky, které zaplavují obchody? Chutnají dobře, ale jsou skutečně tou zdravou svačinkou? Abychom to zjistili, připravili jsme pro vás několikadílný test na pokračování. V prvním díle jsme se zaměřili na výrobky, jejichž základem jsou vločky.

Ilustrační foto ze Shutterstock.com

Mnozí lidé se domnívají, že müsli tyčinky jsou zdravou a nízkokalorickou náhradou ostatních sladkostí a že mohou být konzumovány i ve větším množství.

Karol„Částečně mají pravdu, ovesné vločky jsou opravdu zdraví prospěšné. To je na müsli tyčinkách pozitivní, ale určitě se nejedná o nízkoenergetickou pochoutku,“ říká odborná garantka společnosti Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. „Ve 100 gramech je v průměru obsaženo 1 700 kilojoulů, u některých tyčinek s jogurtovou nebo čokoládovou polevou se energetická hodnota může vyšplhat až ke 2 000 kJ. A to je již téměř srovnatelné s čokoládou.“

Ani jeden z 12 vzorků, které jsme do testu zahrnuli, by nesplnil podmínky pro udělení loga Vím, co jím, které mohou získat jen nutričně vyvážené potraviny. Mají totiž příliš vysokou energetickou hodnotu a příliš velkou nálož přidaných cukrů.

Vločky, nebo cukr?

Všechny tyčinky nejsou ale stejné, mezi testovanými vzorky byly velké rozdíly. V množství tuků, vlákniny, přidaných cukrů i v cenách. A neplatí přitom, že dražší rovná se lepší. Nejdražší tyčinka das Gesunde Plus (82 Kč/100 g) skončila v testu mezi posledními, a naopak vítězná tyčinka Nature Valley patří k cenovému průměru (38 Kč/100 g).

  • Kdo si chce v obrovském množství tyčinek na trhu vybrat tu nejlepší, určitě by měl věnovat pozornost údajům na zadní straně obalu. Tedy výživovým hodnotám a složení. A dobré je začít u hlavní složky. Důležité je totiž, co stojí ve výčtu surovin na prvním místě. Pokud to nejsou ovesné vločky, nýbrž cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, rozhodně nepůjde o zdravou pochoutku, takové tyčince je lepší se vyhnout. 

Stejně tak je dobré vyhýbat se tyčinkám s polevou. K jejich výrobě se totiž používají tuky z tropických palem, které jsou technologicky vhodnější, protože mají tužší konzistenci než jiné rostlinné oleje, ale také mají vyšší podíl nasycených mastných kyselin a mohou být i zdrojem škodlivých trans mastných kyselin.

Rady pro výběr

  • Vyhýbejte se tyčinkám s polevami.
  • Na prvním místě ve složení by měly být ovesné vločky, nikoliv cukr nebo glukózový sirup.
  • Čím kratší je složení, tím lépe.
  • Podívejte se, jaké množství z obsahu tuků tvoří nasycené mastné kyseliny. Čím je podíl nižší, tím lépe.
  • Výhodné je, když jsou ve složení ořechy nebo sušené ovoce, aby ale mělo nějaký význam, muselo by ho být ideálně alespoň 30 %.
  • Dobré je sledovat, kolikrát je ve složení obsažen cukr v nejrůznějších podobách.
  • Celý Velký test tyčinek najdete zde.

Cukry v mnoha podobách

  • Důležité je sledovat i obsah cukrů a porovnat ho s dávkou 50 gramů přidaných cukrů, kterou bychom měli podle výživových doporučení přijmout za celý den.

I když nutno říct, že malá část cukrů může pocházet přirozeně z obsaženého ovoce. Přidaný cukr je ale přítomen ve všech testovaných tyčinkách, stačí se podívat do složení. Najdete tam glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, škrobový sirup, sirup z invertního cukru, zlatý sirup, glukózu, dextrózu, melasu nebo zahuštěné slazené mléko, které se skládá z mléka a cukru… Výrobci používají sladidla na bázi cukrů z několika důvodů. Jednak fungují jako pojidlo mezi jednotlivými sypkými složkami a pak pochopitelně kvůli sladké chuti.

Nejde jen o množství tuků

  • Dobré je, když tyčinky obsahují ořechy. Sice zvyšují obsah tuků, a tím i energetickou hodnotu, ale zároveň snižují glykemický index, takže po tyčince nebudete mít tak rychle hlad.

Podstatnější než množství tuků je ale množství nasycených mastných kyselin v nich. Ideální je, když je co nejnižší, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by nasycené mastné kyseliny měly tvořit maximálně jednu třetinu z celkového obsahu tuků, to znamená zhruba 20 gramů za den. „S jednou tyčinkou Nutrend do sebe dostanete zhruba osm gramů nasycených mastných kyselin, což představuje 40 procent doporučené denní dávky,“ říká Karolína Hlavatá.

Při výběru je tedy důležité sledovat nejen obsah tuků, ale i obsah nasycených mastných kyselin. Ideální je, když poměr mezi oběma hodnotami je co největší. Pro ilustraci: Vítězný Nature Valley má 17 gramů tuků, ale z toho jen dva gramy tvoří nasycené mastné kyseliny. Stejný obsah tuků má i tyčinka Tekmar, ale nasycených mastných kyselin je 11 gramů, tedy 64 procent z celkového obsahu tuků.

Málo bílkovin a vlákniny

  • Na to, aby tyčinky dostatečně zasytily, mají příliš málo bílkovin a vlákniny.

Hodnoty bílkovin se pohybovaly v průměru kolem 3,5 gramu v jedné porci, a to má zhruba deci mléka. Slavné to není ani s množstvím vlákniny, průměrných 2,9 gramů na porci je málo. „Nemůžeme tedy čekat, že tyčinka zasytí, protože hlavní sytící efekt mají bílkoviny a vláknina,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Podle ní tedy müsli tyčinky nutričně vyváženou svačinou nejsou, v případě nouze ale zaženou ten nejhorší hlad, což zabrání pozdějšímu přejedení. „Jejich výhodou je skladnost, takže se hodí třeba na dlouhé cesty, když nevíte, kdy se dostanete k jídlu. Utiší ten největší hlad a zajistí, že po návratu domů nevypleníte lednici.“

Celý Velký test tyčinek najdete zde.

Srovnání při 100 g výrobku

srovnání

Co je co

  • Ovesné vločky: Jsou vyrobeny z vyčištěného a oloupaného obilného zrna, získané mačkáním nebo příčným řezáním. Vyznačují se nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1) a rozpustnou vlákninou s převahou beta-glukanů. Ty mají pozitivní vliv na snížení hladiny celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu, krevního tlaku, příznivém vlivu na snížení a úpravu hladiny krevního cukru a zlepšení zažívání. Ovesné vločky mají také vysoký obsah bílkovin, takže dobře sytí. Z minerálních látek to je hlavně draslík, hořčík a fosfor.
  • Müsli tyčinky: Základem jsou ovesné vločky, doplněné sušeným ovocem nebo ořechy
  • Cereální tyčinky: Základ tvoří jiné obiloviny než ovesné vločky, například jáhly, rýže nebo kukuřice.
  • Flapjack: Pečená tyčinka britského stylu, která obsahuje kromě ovesných vloček máslo, med a oříšky.
  • Glykemický index: Zjednodušeně řečeno udává, na jak dlouho nás jídlo zasytí. Potraviny s nízkým glykemickým indexem zasytí na delší dobu, naopak po potravinách s vyšším indexem přijde hlad rychleji. V tyčinkách ořechy snižují glykemický index, extrudované cereálie zvyšují.




Mohlo by vás také zajímat: