Hořčice
Zdroj: Hořčice ze Shutterstock

Co se hořčice týká, neměli bychom podle dietoložky Karolíny Hlavatá její význam přeceňovat, ale ani z ní dělat velkého strašáka. „Je to prostě dochucovadlo. Podle toho bychom k ní také měli přistupovat. V přiměřeném množství nám její konzumace neuškodí, ale hledat v ní zdraví prospěšnou potravinu, je také nesmysl.“ 

Co je hořčice?

Hořčici získáme rozemletím hořčičných semínek a smícháním s dalšími surovinami, jako je voda, ocet, sůl, cukr a koření, zejména kurkuma, která jí dává jasně žlutou barvu. Někteří výrobci do ní ale přidávají i umělá barviva a konzervanty.

„Základní dělení hořčic je na plnotučnou a krémžskou, všechny ostatní jsou speciál. Plnotučná se vyrábí ze semen žlutých druhů hořčice bílé rozemletých na kaši. Krémžská je rovněž ze žlutých druhů hořčic a přidávají se do ní drcená semena hořčice černé,“ objasňuje Karolína Hlavatá.

Speciální hořčice, jako je francouzská, anglická, bavorská a podobně již mohou obsahovat některé druhy zeleniny, ovoce, liší se svou palčivostí.

Výborný je dresink

Speciální hrubozrnné hořčice se hodně využívají do salátových dresinků. Oblíbené jsou zejména ve francouzské kuchyni. „Hořčičný dresink je zcela v pořádku. Smíchá se s citrónem, nebo lžičkou oleje a udělá se marináda. Vynikající je zejména na listové saláty,“ doporučuje dietoložka.

Plnotučná není nejkaloričtější

Pokud bojujete s nadváhou, nenechte se zmýlit názvem plnotučná. „Řada lidí se obává plnotučné hořčice, hrozí se toho, kolik má energie, a raději si dá například krémžskou. Jenže právě u hořčice neplatí, že plnotučná je kaloričtější než ostatní. Často je tomu právě naopak. Když si vezmeme velkou lžíci, což je asi 20 gramů, má plnotučná 80 kJ a v této porci je jeden gram tuku,“ bourá mýtus o tučném strašákovi dietoložka.

Z hlediska energie je na tom podle ní mnohem hůř hořčice kremžská. „Je sladká, její energetická hodnota naskočí kvůli cukru,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Není vitamínovou bombou

Hořčice obsahuje kromě tuku a sacharidů také bílkoviny, vlákninu, ale i vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, mangan, omega 3 mastné a omega 6 mastné kyseliny či vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a další. Je tedy elixírem zdraví, jak se o ní mnohdy traduje? „Z výživového hlediska určitě nijak mimořádně významná není,“ míní dietoložka. I když je podle ní zmíněný hořčičný dresink lepší než majonézový, neměly bychom ani konzumaci hořčice přehánět. „Je zbytečné nadmíru používat jakákoliv dochucovadla, ať už jde o hořčici, kečup, chilli omáčky a další. Ničí totiž zbytečně přirozenou chuť jídla,“ dodává Karolína Hlavatá.

Dětem dětskou

Co se týká dětí, je zbytečné je na dochucovadla navykat. „Je mnohem lepší naučit je, že si mohou místo hořčice nebo kečupu vzít například rajče. Pokud jim ji přesto chceme dopřát, pak je vhodnější dětská hořčice, v níž není tolik přídatných látek,“ říká dietoložka.

Jak jsou energetické?

Porovnejte, kolik energie, tuku a cukru v sobě mají 10 gramů (zhruba čajová lžička) různé druhy hořčice.

druh energie tuk cukr
Plnotučná  41,8 kJ 0,530 g 0,730 g
Krémžská  61,5 kJ 0,580 g 1,78 g
Dijonská  66,9 kJ 1,2 g 0,6 g 
Bavorská  95,2 kJ 0,280 g 3,93 g
S medem 133,3 kJ 1,55 g 3,71 g