Houby
Zdroj: Houby ze Shutterstock

Pravá chvíle jít do lesa na houby

Léto se pomalu chýlí ke svému „babímu“ období a vůně lesa vábí více než kdykoliv jindy. S chladnými nocemi a rány přichází ta pravá doba pro houbaře, a to i houbaře sváteční. Nikdo nepochybuje o tom, že jsou chuťovým zpestřením jídelníčku. Hovoří-li se však o léčivé síle hub, naskočí nám v hlavě častěji myšlenka na čínskou medicínu. Avšak i český les plodí léčivky. Podle mykologů můžeme v českých lesích jen mezi kloboukatými houbami najít až 700 druhů s léčivými vlastnosti.

„Houby jsou zdrojem řady vitamínů a minerálních látek. Důležitý je také obsah vlákniny a poměrně vysoké procento bílkovin,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Podívejte se, co dokáží

Klouzek
Je nejen velmi chutná houba, ale je také zdrojem antioxidačních a antimikrobiálních látek. Obsahuje například suillin, který podle laboratorních studií některé rakovinné buňky ničí nebo jim zabraňuje v množení. Je také zdrojem mnoha organických kyselin, aminokyselin a mastných kyselin.

Pýchavka
Ať už malá obecná nebo obrovská jsou jedlé, pokud jsou po rozkrojení uvnitř bílé a pevné. Vynikající jsou zejména do polévek. Jejich konzumace pomáhá při urologických nebo kožních potížích.

Lesklokorka lesklá
I když je tato houba, známá také jako reishi, populární především v tradiční čínské medicíně, která ji považuje za božskou houbu nesmrtelnosti, najdeme ji i v naší přírodě. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak, uklidňuje a prý zpomaluje stárnutí. Používá se odvar z jejích plátků, prášek z usušené či lihová tinktura.

Kotrč kadeřavý
Máte chuť na výbornou a zdravou dršťkovou polévku? Pak rozhodně neodcházejte z lesa bez kotrče. Hodí se také do omáček a gulášů. Výhodou je i to, že ho lze delší dobu skladovat. Obsahuje betaglukan, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Působí antibakteriálně, podporuje hojení ran a má příznivý vliv na pleť.

Muchomůrka růžovka, neboli "masák"
Velmi oblíbená a mezi mykology a milovníky hub ceněná je muchomůrka růžovka nebo-li masák. Je výborná nejen chuťově, ale podporuje také metabolismus, pročišťuje organismus a působí pozitivně na psychiku. Je zdrojem lysinu. Ten je důležitý při vstřebávání vápníku a tvorbě svalů. Jediným jejím negativem, které je třeba mít stále na zřeteli, je její snadná zaměnitelnost se smrtelně jedovatou muchomůrkou panterovou.

Hlíva ústřičná
Její čas přijde na podzim s ranními mrazíky. Obsahuje kromě jiného vitamíny skupiny B, hořčík, fosfor, draslík a selen. Prospívá imunitnímu systému a regeneraci buněk. Odstraňuje z těla usazené škodliviny, snižuje poruchy metabolizmu a cholesterol. Užívá se v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Připravuje se jako ostatní houby a skvěle se hodí do omáček a polévek.

Jidášovo ucho
Kromě jiného obsahuje množství minerálních látek, například vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Pomáhá regulovat krevní tlak, čistí krev, je vhodnou prevencí proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Posiluje celkově imunitu. Prospívá i kráse, jelikož zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Pozitivně ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů. Pomáhá s celkovým čištěním těla. Zlepšuje psychický stav, snižuje vysoký krevní tlak. Hodí se do pokrmů čínské kuchyně, ale i do polévek, rizota či salátů. Vždy je ale třeba jidášovo ucho nejprve povařit.

Hřib smrkový
Jsou v něm betaglukany, které chrání cévy, a jsou účinné proti zánětům. Látky obsažené v něm také likvidují bakterie a kvasinky ve střevech. V tradičním čínském léčitelství je hřib smrkový používán jako prostředek proti houseru, bolestem v končetinách, pohmožděninám šlach a kostí.

Rozmočené a plesnivé nebrat

Aby houby našemu zdraví skutečně prospívaly, je třeba je správně sbírat a skladovat. „Nikdy bychom neměli sbírat a jíst houby, které dobře neznáme. Ke konzumaci jsou vhodné jen mladé plodnice. Rozmočené houby či dokonce se stopami plísně mohou být naopak zdraví škodlivé,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Neprospívají každému

Přestože houby patří do zdravého a vyváženého jídelníčku, nejsou především v kombinaci s tukem vhodné pro každého. „Pro děti, seniory nebo lidi s trávicími problémy mohou být zejména smažené těžké do žaludku. Dušené nebo jako součást omáček či jiného pokrmu, by neměly vážnější problémy působit,“ míní dietoložka.