O výživě 8. 3. 2018 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

I při bolestech břicha a potížích si můžete pochutnat

Zatímco někteří se rozhodují, zda s příchodem jara budou dodržovat diety či zdravější jídelníček, 15 % z nás na výběr nemá. Musí na to, co jí, dbát 365 dní v roce. A bohužel často ani to nestačí. Bolesti břicha a další potíže jim komplikují běžné aktivity. I přesto si zaslouží si na jídle pochutnat. Poradíme, jak si upravit jídelníček, a nabídneme zajímavé oživení.

Ryba s rajčaty a rýží

Jídelníček se musí lišit 

Syndrom dráždivého tračníku, neboli IBS (irritable bowel syndrome), je onemocnění spojené s opakovanými bolestmi břicha a dalšími střevními komplikacemi, které znemožňují běžné aktivity. Dle typu syndromu mezi ně patří silné průjmy, nadýmání, nebo zácpy.

Protože má syndrom dráždivého tračníku různé projevy, jídelníček se musí lišit. Potraviny, které mohou podráždit trávicí systém a spustit příznaky, jsou přitom individuální. Odborná garantka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. pro Vás připravila recepty, ať už trpíte průjmem, zácpou nebo nadýmáním.

Rýži už nemůžu ani vidět

  • Trpím bolestmi břicha a opakovanými průjmy.

Rada: V jídelníčku omezte mléko, ale zařazujte zakysané mléčné výrobky. Pozor na perlivé nápoje, ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Naopak se nebojte mátového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii.

  • Zapečená ryba s rajčaty a sýrem

250 g ryby/rybího filé, 1 malá cibule, 2 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 5 černých oliv, sýr na posypání, nasekaná petrželka, citrónová šťáva, sůl, pepř, 250 g brambor

Cibuli a rajčata nakrájíme na tenké plátky, olivy nasekáme a rybu pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme olejem, vložíme rybu, přidáme zeleninu a posypeme nasekanou petrželkou a česnekem. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Když je ryba téměř hotová, odklopíme alobal, rybu posypeme sýrem a necháme ještě krátce zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.

Pokud uvedenými problémy trpíte několikrát měsíčně, vyzkoušejte test na www.cojeIBS.cz. Ten Vám napoví, zda je čas navštívit lékaře. Navíc dostanete po vyplnění testu jídelníček na 6 dní zdarma.

Chci si pochutnat

  • Trpím bolestmi břicha a opakovanou zácpou

Rada : V jídelníčku se snažte omezit bílé pečivo, rýži, sladkosti, kávu i perlivé nápoje. Naopak můžete vyzkoušet špenát, brokolici, hlávkový salát, rozinky i probiotika s vlákninou (ta u Vás podpoří fungování střev). Nezapomínejte v průběhu celého dne dostatečně pít!

  • Vločkové sušenky s mrkví pro ty, komu chybí sladkosti

sušenky125 g ovesných vloček, 160 g bezlepkové mouky, 180 g oloupané a nastrouhané mrkve, 60 g cukru, 80 g hrozinek, 140 g rostlinný olej řepkový, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, čajová lžička skořice, 1/2 čajové lžičky soli, 1 ks vejce

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba jedné polévkové lžíce.

Nejím nadýmavou zeleninu - a přesto

  • Trpím bolestmi břicha a opakovaným nadýmáním

Rada: I syndrom dráždivého tračníku spojený s nadýmáním může velmi komplikovat život. Omezit v jídelníčku nadýmavou zeleninu přitom nestačí. Důležitý je také příjem probiotik a trávicích enzymů snižujících jak nadýmání, tak křeče a bolesti. Bát se nemusíte ani okurek, banánů, ananasu nebo máty, či překvapivě malého množství fazolí nebo jiných luštěnin.

  • Losos zapečený v alobalu s rýží natural

Losos150 g lososa, citrónová šťáva, polévková lžíce nasekaného kopru, fenyklu a petržele, sůl, pepř, lžička olivového oleje

Čtverec z pevnějšího alobalu potřeme olejem a do středu vložíme plátek osoleného, opepřeného a citrónem pokapaného lososa. Posypeme bylinkami, zabalíme a dáme do trouby zapéct. Podáváme s rýží.





Mohlo by vás také zajímat: