O výživě 18. 12. 2019 | Tomáš Lebeda

Imunitu posílí i tradiční pokrm z krup - houbový kuba

Stejně jako kapr k vánočním svátkům patří i houbový kuba. Prostý pokrm z krup je dnes pro mnohé spíše zvláštností než všedním jídlem. Přitom zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Právě toho ale naši předkové využívali zejména v zimě, kdy na zahradě a v přírodě už nic nerostlo, a tak žili ze zásob.

Kroupy z ječmene posilují imunitu a hodí se skoro do všech pokrmů
Stock Photos: Fanfo /Shutterstock.com

Ječmen bývá často opomíjený, přitom podle patří spolu s ovsem mezi výjimečné obiloviny. Je rozhodně mnoho důvodů, proč by neměly ve vyváženém jídelníčku chybět.

„Jsou bohaté na vitaminy skupiny B a obsahují i mnohé minerální látky. Příkladem je mangan, selen, měď, zinek, hořčík, fosfor a železo,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Zdravější a štíhlejší

VlákninaJečmen se cení především pro vysoký obsah rozpustné vlákniny a nízký obsah tuku.

„Má také vysoký obsah β-glukanů, které jsou mimo jiné důležité pro správnou funkci imunitního systému,“ dodává Karolína Hlavatá.

Rozpustná vláknina, kterou obsahuje, se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, upravuje hladinu glykémie a svou schopností zvětšovat objem napomáhá i hubnutí.

Do polévek i salátů

Ječmenné kroupy se nemusí ocitnout na vašem jídelníčku jen o Vánocích, se ctí mohou nahradit či doplnit i jiné přílohy. Skvělé jsou také do polévek nebo salátů.

Houbový kuba

Suroviny:

ječné kroupy

250 g

cibule

1 ks

sádlo

2 lžíce

sušené houby předem namočené ve vodě (min. 3 hod)

2 hrsti

sůl

 

česnek

 

Postup:

Kroupy 2x propláchneme studenou vodou. Na lžíci sádla orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme kroupy, zalijeme vodou (dvojnásobné množství, než je krup, je to stejné, jako když vaříte rýži) a uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme změklé houby a osmahneme je na sádle. Trochu pak podlijeme vodou a lehce podusíme. Když jsou kroupy hotové, přesypeme je do velké mísy, přidáme houby a prolisovaný česnek se solí. Důkladně promícháme a dáme zapéct do sádlem vymazaného pekáče.





Mohlo by vás také zajímat: