O výživě 9. 5. 2019 | kbe

Jak měnit jídelníček s věkem? Pro děti energii, pro zralé ženy sóju

Měnit s přibývajícími léty šatník či kosmetiku nám připadá zcela běžné. Ale co náš jídelníček? Ten obvykle zůstává stejný… Přitom tělo dvacetileté slečny potřebuje i na talíři něco jiného, než organismus dámy v přechodu.

Stock Photos: Ollyy /Shutterstock.com

Základem jídelníčku by u všech věkových skupin měla být pestrost a vyváženost.

„Strava by měla zahrnovat obiloviny, ideálně spíše celozrnné, luštěniny, mléko a mléčné výrobky, libové maso, ryby, vejce, různé druhy ovoce a zeleniny, menší množství ořechů a semen nebo kvalitních rostlinných olejů, třeba řepkového či olivového,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Zelenina ve všech podobách

U dětí a dospívajících je potřeba se zaměřit na dostatečný příjem energie, kvalitních bílkovin a železa, protože se jejich kostní hmota stále ještě buduje. Mezi vhodné zdroje železa patří třeba vejce, libové maso a ryby. Bílkoviny a vápník doplní mléko, mléčné výrobky či třeba sardinky.

„Důležité je naučit děti a dospívající jíst pravidelně, vyváženě, konzumovat ovoce a zeleninu v různých podobách,“ radí Jitka Laštovičková.

U starších dětí a dospívajících je možné zařazovat do jídelníčku převážně celozrnné obiloviny, u menších dětí bychom se ale celozrnnému pečivu měli ještě vyhýbat.

Nebezpečí pro mladé

Jídelníček v pubertěPřestože v pubertě už většinou chce chlapec či dívka sám o sobě rozhodovat, rodiče by na stravování potomka měli podle svých možností dohlédnout. Spíše než striktní zákazy bude mít efekt partnerský přístup.

Varovat je třeba mladé lidi před energetickými nápoji, pravidelným přejídáním nebo častou konzumací jídel rychlého občerstvení a sladkostí,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

  • U sportujících musíme myslet na to, že se jejich potřeba příjmu energie i živin zvyšuje.

Hladovky zpomalí metabolismus

Okolo třicátého roku si začneme většinou všímat, že nám neplánovaně přibývají kila. Na vině je obvykle snižující se množství pohybu, ale také pomalejší metabolismus. Tím spíš pokud za sebou už člověk má několik pokusů o zhubnutí příliš striktní dietou, což se často stává.

„Při hladovkách a hladovění se tělo adaptuje na nižší příjem, aby šetřilo a co nejméně odbourávalo svou vlastní svalovou hmotu,“ říká Jitka Laštovičková.

  • Jediný způsob, jak metabolismus »nakopnout«, je nabrat opět svaly.

Prospěšná sója

Významná změna přichází u žen s blížící se menopauzou.

„Ženy v době přechodu by si měly hlídat konzumaci mléka a mléčných výrobků, a to kvůli příjmu vápníku a vitamínu D,“ doporučuje nutriční terapeutka.

Pro prevenci možných problémů s řídnutím kostí je vhodné mírně snížit porce příloh, tedy zdroje sacharidů. A naopak navýšit příjem kvalitních bílkovin. Některým ženám prospívá sója a sójové produkty. A to proto, že obsahují látky podobné ženským hormonům, jejichž hladina se jinak v tomto období snižuje.

Pozor na pitný režim

Pitný režim seniorůSenioři by měli dbát zejména na příjem proteinů. V jejich jídelníčku by neměly chybět vejce, libové maso a ryby, mléko a mléčné výrobky, nejlépe zakysané.

„Velmi vhodné je v tomto věku nejen konzumovat potraviny bohaté na vitamín D, tedy tučné ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, ale i doplňovat vitamín D ve formě suplementu. Například Vigantol může seniorům předepsat praktický lékař,“ radí Jitka Laštovičková.

Zapomínat by senioři neměli ani na ovoce a zeleninu jako zdroj vitamínů a minerálních látek. Velmi důležitý je i pravidelný pitný režim. Seniorům totiž klesá pocit žízně, a tak jsou více ohroženi dehydratací.

Potíže se zuby

Stravování u starší generace někdy komplikuje problém s chrupem. Seniorům chybí zuby, případně jim zubní protéza nesedí a oni se bojí, že se při jídle uvolní.

„Pak je třeba pracovat i s mechanickou úpravou potraviny, např. strouhání, mletí,“ doporučuje nutriční terapeutka a dodává, že je důležité, aby se senioři neodbývali.

Právě ve vyšším věku je kvalitní zdrava nesmírně důležitá.

 





Mohlo by vás také zajímat: