Málokdo z nás by si možná dovedl představit ranní vstávání bez šálku kávy, který nás příznivě naladí a připraví na dlouhý den. S vůní kávy máme spojený odpočinek, nabrání sil i setkání s blízkými. Někteří z nás nepijí kávu jen po ránu, ale také po obědě nebo v průběhu celého dne. Naší mysli káva jistě dělá dobře, ale jak je to s naším tělem – pomáhá mu nebo ne?

Co víme o kávě?

Všeobecně se ví, že káva obsahuje kofein, který dokáže nastartovat naše smysly a zaručit nám lepší výkony. Zvyšuje naši pozornost, zrychluje reakce a jsme schopni lépe vnímat okolí. Kofein je ovšem ve své podstatě droga, na kterou si organizmus může zvyknout. Jeden šálek kávy denně nám nebude stačit napořád, a čím více kávy si dáme, tolikrát se nám znásobí množství kofeinu v těle.

 

Naše káva_HamkoKáva jako dobrý pomocník

Pokud ale kávu pijeme s mírou, jeden až dva šálky denně, může nám být i velmi prospěšná. Kávová zrna kromě kofeinu obsahují přibližně dalších 200 složek, které mají na náš organismus pozitivní vliv. Mezi prospěšné látky patří například přírodní antioxidanty, kterých se v kávě nachází dokonce více než v potravinách, jako je ovoce či zelenina.

V epidemiologických studiích se také prokázal pozitivní efekt kávy v prevenci vzniku diabetu II. typu, obezity. Ve skupině pijáků kávy je také menší množství pacientů s Alzheimerovou chorobou a demencí a dokonce se projevuje efekt i ve snížení frekvence některých nádorů.

 Dáte si kávu, nebo čaj?

Zelený čaj

Čaj má stejně jako káva podobné povzbuzující účinky, právě díky obsahu kofeinu. Jeho obsah je však v čaji několikrát nižší. Na rozdíl od kofeinu v čaji, ten obsažený v kávě se nám tak rychleji vstřebá do trávicího traktu, do mozku i do jiných orgánů a stimuluje centrální nervový systém.

V čaji se na rozdíl od kávy nachází ještě vitamín C i železo, které příznivě ovlivňuje tvorbu červených krvinek a jeho příjem je vhodný zejména pro osoby trpící chudokrevností.

Voda ke kávě, samozřejmost?

Mezi konzumenty kávy je značně rozšířen zvyk podávat ke kávě sklenici vody a ještě donedávna platilo, že pití vody ke kávě je nezbytností a je třeba po každém šálku vypít vodu ve stejném množství. Výsledky nedávných odborných průzkumů potvrzují, že nápoje obsahující kofein – tedy i káva - nezpůsobují dlouhodobě žádný nárůst vylučování tekutiny z organismu, diurézu (množství vyloučené moči) zvýší jednorázově. V případě, že nepřijmeme přes den více než 300 miligramů kofeinu (přibližně 4-6 šálků kávy podle toho, jak je silná), nemusíme se obávat, že naše tělo ztratí nezbytné tekutiny.

V případě, že ke kávě budete popíjet vodu, však svému tělu jistě uděláte radost, zvláště v letních měsících, kdy by měl být příjem tekutin zvýšený.

Alternativa kávy existuje

Lidé, kteří se dlouhodobě potýkají s vysokým tlakem (trpí hypertenzí), onemocněním srdce či žaludečními potížemi, by se měli kávě s kofeinem raději vyhýbat nebo se její množství alespoň pokusit snížit na minimum (1-2 šálky denně). Pokud však milujete chuť kávy natolik, že se jí nechcete vzdát, řešením je káva bez kofeinu, která zaručeně sníží množství kofeinu, které bychom do sebe dostali při konzumaci kávy obyčejné.

Z této kávy se odstraní kofein tím, že se ještě nepražená zrna namáčí ve vodě a po otevření zrna se vyplachují látkou absorbující kofein. Po dalším omytí a vysušení projdou zrna běžným procesem, aniž by ztratili svoji chuť či aroma. Koncentrace kofeinu je snížena asi o 97%. Ocení ji tak nejen lidé, kteří chtějí kofein omezit, ale i ti, kteří ho nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů.

Kritéria pro udělení loga Vím,co jím:

  • SAFA: ≤ 1.1 g/100g
  • TFA: ≤ 0.1 g/100g
  • sodík: ≤ 20 mg/100 ml 
  • energie: ≤ 30 kcal/100 ml

 

Zdroje informací uvedených v článku:

http://www.tensoval.cz/jidelnicek.php

http://www.lidovky.cz/je-kava-zdravi-skodliva-ptejte-se-odbornika-na-vyzivu-pdr-/odpovedi.asp?t=KOHOUT5

http://www.institut-kavy.cz/kava-a-zdravi/clanek/:antioxidanty/antioxidanty-pokracovani

http://www.kava-online.cz/kava-obecne/kofein/thein-kofein-obsazeny-v-caji/