O výživě 7. 9. 2018 | tla

Jíme i očima. Jak barvy ovlivňují naše chutě a třeba i hubnutí?

Potřebujete zhubnout? Chcete, aby vaše dítě jedlo lépe? Trápí vás jiný problém spojený s konzumací jídla? Vyzkoušeli jste už kde co, ale výsledek stále nikde. Zkuste si v kuchyni pohrát s barvami. Aniž si to uvědomujeme, mají na nás ve všech směrech velký vliv, a tak dokážou jak utlumit naši chuť k jídlu, tak naopak zvýšit apetit. Zkrátka jíme i očima.

Barvy si většinou vybíráme podle toho, jak jsou nám příjemné. Shutterstock.com

Červená, modrá, žlutá, zelená, fialová, hnědá – barvy si většinou vybíráme podle toho, jak jsou nám příjemné a v případě kuchyně a jídelny zohledňujeme často i jejich praktičnost.

„Stejně jako zvuk i barvy mají svou frekvenci, některé v nás energii aktivují, jiné spíše zmírňují. Barvy máme také v podvědomí spojené s určitými prožitky, rituály či signály. Toho všeho můžeme využít pro zbavení se zlozvyků a nastavení zdravého způsobu stravování,“ říká psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová. 

S modrou se nepřejíme

Je zřejmé, že chladnější barvy, jako je modrá a fialová nás budou v jedlictví spíše brzdit.

„Pokud se právě chystáte shodit přebytečná kila, rozhodně vám v tom pomůže právě modrá. V modré kuchyni nebo na modře prostřeném stole se s největší pravděpodobností nepřejíte,“ míní psycholožka.

Už sama příroda, co se týká chutné potravy, modrou, až na pár výjimek jak jsou borůvky, švestky a podobně, šetří a náš mozek to má v sobě zakódované.

Rozhodně ji ale můžeme využít k tomu, abychom nezapomínali na pitný režim. Modrá evokuje vodu, a tak pokud bude stát na stole modrý džbán s nápojem, určitě se s chutí napijeme mnohem častěji.

Klidné fialové posezení

Fialová barva je modrá smíchaná s trochou červené. Víc než k jídlu, nás bude inspirovat k užívání si klidu a pohody. Hostina v levandulovém stylu bude tedy jistě příjemným posezením, během kterého si pokrmy pomalu vychutnáme. A tak i tato barva vás podpoří ve snaze jíst střídmě.  

Zelenou k jídlu, ne na zeď

Zelená, tedy modrá s dávkou žluté, má své pro i proti. Na jedné straně je právě barvou přírody, která v nás probouzí pocit rovnováhy a klidu. Se zelenou náš organismus regeneruje a čerpá nové síly, což ke zdravému stravování patří. Na stole by tedy mělo být dostatek salátů a jiné zeleniny, bylinek a to v boji s nadváhou pomáhá.

Méně vhodná je ale tato barva ve velkém jako součást interiéru, například na zdech, ubrusech či závěsech. Pokud by se odrazila na jiných potravinách, například na masu, mohla by v nás vyvolat pocit, že jíme něco zkaženého, a nepochutnali bychom si.

Žlutá – radostné hodování

O teplých barvách, jako je žlutá oranžová, červená naopak obecně platí, že chuť k jídlu podporují, a tak je třeba s nimi zacházet v jídelně a kuchyni opatrně.

„Při pohledu na žlutou, která je barvou slunce, se v lidském organismu zvýší tvorba serotoninu nebo-li hormonu štěstí,“ vysvětluje Douchová.

Žlutá v nás probouzí radost ze života, dobrou náladu a k té patří i dostatek dobrého jídla. Do kuchyně a jídelny se hodí skvěle, pokud si chceme s nadšením užít hodování. Podobný účinek bude mít i oranžová.

Červená působí tak i tak

Červenou, která je z barev nejvíce nabita energií, můžeme paradoxně využít jak pro zvýšení chuti k jídlu, tak i k jejímu omezení. Záleží totiž na tom, co bude červené.

Pokud vsadíme na potraviny v této barvě, ať už maso, zeleninu či ovoce, pak si můžeme být jisti, že se všichni za stolem nejspíš nacpou k prasknutí.

Avšak pozor zcela opačný účinek může mít červené nádobí nebo prostírání. Náš mozek je totiž zvyklí takový signál vnímat jako „stop“ nebo „nesmíš“, a tak může zareagovat i na jídlo.     

Nespornou výhodu má červená barva pro milovníky živé a bujaré zábavy. Při pohledu na ni se nám v těle rozproudí adrenalin, což konverzaci u stolu řádně roztočí.

S hnědou se najíme tak akorát

Barva, která v nás probudí klidné a dobré strávníky, tedy žádná dieta ani mejdan, je hnědá. Evokuje úrodnou zemi, tedy pocit hojnosti. Navozuje trpělivost, pokoru a hospodárnost.

S hnědou se najíme tak akorát dosyta, aniž bychom se zbytečně přejídali nebo naopak nechávali zbytky na talíři. 

Bílá, šedá, černá

„I neutrální barvy na nás působí, ale neměly by v místech, kde vaříme a jíme dominovat. Většinou zdravou chuť k jídlu nepodporují,“ varuje psycholožka.

Bílá především navozuje pocit klidu a čistoty, což je fajn, pokud ji ale doplní jiné barvy.

Šedá v nás sice utlumí potřebu nepřejídat se, ale poněkud nevhodným způsobem. V mozku totiž máme informaci, že šedé bývá zkažené, plesnivé, nejedlé. A i deita by měla být chutná.

Černá je spíše úchylkou milovníků módního designového stylu. Do jídelny se ale nehodí. Zdravý životní styl vyžaduje, abychom se u jídla cítili spokojeně a šťastně. Černou má však většina lidí spojenou se smutkem.





Mohlo by vás také zajímat: