O výživě 18. 6. 2018 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Jsou důležité, ale ne všechny vhodné. Jak vybrat správnou přílohu?

7 pravidel, jak správně vybrat přílohu. Mají své místo v jídelníčku a není vhodné je úplně vynechávat. To platí i při hubnutí! Je však potřeba je umět správně vybrat a na talíř si je i správně "přiložit".

Zdravé přílohy ze Shutterstock.com

Přílohy? Ano, jsou důležité

  • Přílohy jsou tvořeny především polysacharidy, které slouží jako zdroj energie. Pokud je budeme striktně vylučovat, může se stát, že nám energie bude chybět a budou nás trápit přehnané chutě.

Určitý podíl v přílohách tvoří i bílkoviny, v porovnání s masem nebo jinými bílkovinnými zdroji se však jedná o menší množství. Výjimkou jsou luštěniny, ve kterých je obsah bílkovin vyšší než u obilovin.

Při správném výběru přílohy můžeme přijmout i významné množství řady pozitivních látek, zejména vlákniny, ale i některých vitaminů a minerálních látek.

7 tipů správné volby přílohy

Klasický scénář hubnoucích může vypadat tak, že vyloučením přílohy u oběda sice ušetří nějakou energii, následně to ale většinou bohatě doženou odpoledním dortíkem, kterému nedokážou odolat. Změňte to a vydejte se správným směrem k vhodnému množství a druhu příloh!

1. Dejte pozor na tuk

Hranolky tučné ze Shutterstock.comPřílohy by neměly být bohatým zdrojem tuku. Vyhněte se proto jakýmkoli smaženým přílohám, ať už jsou to hranolky, krokety, bramboráky, topinky, smažené palačinky a další.

Pozor dejte i na další tučné přísady, které mohou být při přípravě použity, například šťouchané brambory se slaninou a smaženou cibulkou, bramborová kaše s větším množstvím másla, bramborový salát s majonézou apod.

Tyto přílohy jsou energeticky velmi vydatné a mohou vám významně navýšit denní energetický příjem.

2. Volte správnou úpravu

Šťouchané brambory se slaninouU příloh záleží i na způsobu tepelné úpravy. Je zřejmé, že smažení není zcela vhodnou volbou. Problémem ale není jen nadbytek tuku, ale i vznik škodlivých látek, které mohou při vyšších teplotách vznikat. Tyto látky vznikají například i při pečení, grilování nebo opékání na pánvi, přestože tuk nepoužijeme. Dejte proto pozor na viditelně spálené a dotmava opečené topinky, hranolky pečené v troubě, zapečené těstoviny apod.

Důležité je zmínit i fakt, že tepelná úprava má vliv na glykemický index. Většinou platí, že čím více je příloha tepelně i mechanicky zpracovaná, tím vyšší je glykemický index. Proto jsou například vařené brambory vhodnější než pečené nebo bramborová kaše, těstoviny uvařené al dente jsou lepší než rozvařené apod.

3. Vybírejte celozrnné

Pohanková kaše ze Shutterstock.comCelozrnné přílohy jsou zdrojem vlákniny, jejíž příjem je většinou v našich jídelníčcích nedostatečný, obsahují i více vitaminů a minerálních látek. Většina příloh má i svou celozrnnou variantu, vybírejte celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, rýži natural, celozrnné pečivo... I knedlíky a palačinky se dají připravit z celozrnné mouky.

4. Střídejte to a obohaťte se o další cenné látky

Váš jídelníček by měl být co nejpestřejší, proto se nebojte zařazovat i méně tradiční přílohy a nejíst stále dokola jen rýži, těstoviny a brambory. Některé přílohy mohou být zdrojem některých dalších prospěšných látek:

  • vyzkoušejte například pohanku, která je mimo jiné bohatá na rutin- nezapomínejte na ječné kroupy, které jsou významným zdrojem beta-glukanů
  • na beta-glukany jsou bohaté i ovesné vločky, nemusíte je jíst jen k snídani, ale můžete si připravit třeba  ovesné "rizoto"
  • zařazujte do jídelníčku pravidelně luštěniny, které jsou zdrojem řady prospěšných látek
  • vyzkoušejte quinou, amarant, jáhly a další druhy příloh

5. Hlídejte množství

Stejně jako platí u všech potravin, vždy záleží na množství, které sníte. Zvolte si tedy ideální velikost porce, která bude odpovídat vaším požadavkům, s ohledem na vaši aktivitu, zvyklosti i tělesnou skladbu. Vyvážený jídelníček si můžete sestavit například pomocí nutričních programů, doporučujeme program Sebekoučink, který je sestavován odborníky.

6. Přiložte i zeleninu

Na vašem talíři by rozhodně neměla chybět ani zelenina. Nejedná se však o plnohodnotnou přílohu, a proto zeleninou přílohu zcela nenahrazujte, ale zastoupeny by měly být obě složky.

7. Hodnoťte vždy celý talíř

přílohyNeřešte jen jednotlivosti, zda je lepší knedlík, rýže nebo těstoviny, ale pohlížejte na jídlo vždy jako na celek. Dejte tedy pozor, k čemu přílohu přiložíte. Knedlík je často podáván ve spojení s tučnými smetanovými omáčkami, pokud si ho ale dáte s libovým masem a méně tučnou zeleninovou omáčkou, je to v pořádku. Naopak rýže bývá často považována za dietní přílohu, pokud si ji však dáte se smaženým masem, vepřovým bůčkem nebo tučnou kari omáčkou, už se o dietní pokrm jednat nebude.

Proto hodnoťte jídlo vždy komplexně, dbejte na velikost porce a příloh se nebojte, ani knedlíků! :-)

mz





Mohlo by vás také zajímat: