O výživě 3. 6. 2018 | tla

Lehký jídelníček do teplých dnů? Cuketa a lilek tisíckrát jinak

Cukety a lilky mají sezonu od června do září a jejich využití v kuchyni je tak různorodé, že by jejich sezona mohla být klidně celý rok. Můžete si cuketu či lilek vypěstovat na zahrádce, dostat od kolegů v práci, kamarádů na chalupě či si ji koupit na trhu nebo v supermarketu. Jaké máme tipy na odlehčení jídelníčku touto zajímavou zeleninou?

Cukety a lilky jsou skvělou letní zeleninou, nezavrhujte je.
Cukety a lilky jsou skvělou letní zeleninou, nezavrhujte je.

Cukety i lilky jsou skvělou sezónní zeleninou s velmi nízkou energetickou hodnotu. „Obsahují velké množství vody, jsou ideální pro přípravu letních pokrmů, zavlaží nás,“ uvádí nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Vláknina 

„A není jen o vodě, obsahuje i pro organismus zajímavé množství například vitamínu C, vápníku,“ vypočítává Zuzana Douchová s tím, že se nesmí zapomínat ani na vlákninu, které se české populaci v jídelníčku nedostává. Přijímáme jí méně než doporučených 30 gramů denně, většina Čechů je v denním příjmu většinou jen lehce nad 15 gramy. A to je málo!

Fialové atioxidanty

Lilek má díky své krásně fialové barvě navíc ještě přidanou hodnotu. Obsahuje antioxidanty, takzvané antokyany. Mají ochranou funkci pro srdce a cévy. Některé studie dokonce uvádějí, že pravidelné zařazování lilku do jídelníčku má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Odlehčit si jídelníček pokrmem z této zeleniny by si tak měli především vyznavači typické české kuchyně, milovníci másla a máslového pečiva.

Je možné je použít jakkoli

 
  Zkuste recept na vynikající pomazánku z lilku.

Cuketa snad nemá žádné kuchyňské omezení. „Většina lidí miluje letní grilování, cuketa i lilek jsou pro ně jako dělané. Je možné je grilovat nasucho, případně lehce potřít olivovým olejem nebo směsí oleje, citrónové šťávy a bylinek,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Douchová a hned přidává další kuchyňské možnosti: „Můžete je použít při přípravě polévky, restovat s trochou olivového nebo řepkového oleje, dusit – výtečné je cuketové zelí, péct ve směsi s různými druhy zeleniny. Dále plnit masem, například krůtím a zapékat. K tomuto způsobu se skvěle hodí kulaté cukety. Z cukety se dají také zdravě připravovat i moučníky, je možné ji přidávat do sladkých dezertů.“

  • Máte-li málo okurek, můžete je cuketou v syrovém stavu nahradit zeleninových salátech.

„Existuje také celá řada receptů na zavařování, přípravu čalamád,“ uvádí Zuzana Douchová. Vyzkoušet můžete i míchaná cuketová vajíčka, stačí běžně používanou šunku nahradit na kostičky nakrájenou cuketou. S čerstvou bagetou jsou výtečné.

Zapomeňte na obalování

Vyvarovat bychom se podle odborníků měli v Česku velmi oblíbené úpravě – smažení. „Obalování a smažení zvedá vysoce energetickou hodnotu výsledného pokrmu. Na vině je olej, který se při smažení natáhne. Ze zdravé zeleniny se stane kalorická nezdravá bomba,“ dodává Zuzana Douchová.





Mohlo by vás také zajímat: