O výživě 17. 6. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Léto na talíři. Každá čtvrtka má svůj účel

Léto bývá často spojováno s grilováním a krásně nazdobeným stolem. Při výběru potravin jsme ovlivněni teplotou a přirozeně saháme po ledovém salátu, jogurtu a chlazených nápojích. Skladbou zdravého talíře se zabývali i odborníci z Harvardské školy veřejného zdraví.

Stock Photos: Elizaveta Galitckaia /Shutterstock.com

Zdravý talíř

Dle univerzity „HARVARD T. H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH“. Talíř by měl být rozdělen na čtyři čtvrtiny.

  1. První čtvrtinu zabere zelenina. Zastoupení zeleniny by mělo být ve všech barvách.
  2. Druhou čtvrtinu zaplní ovoce opět v barvách duhy. V ideálním případě zvětšíme čtvrtinu zeleniny oproti ovoci, kterého bude o něco méně než zeleniny.
  3. Třetí čtvrtinu zaujmou polysacharidy, tedy přílohy především z celozrnné nebo žitné mouky, ale také rýže, především hnědá, quinoa, bulgur a další.
  4. Čtvrtou a poslední čtvrtinu zaplní bílkoviny, jak živočišné – maso, sýry, vejce aj., tak rostlinné – ořechy, luštěniny, tofu aj., případně jejich kombinace.
  • Třešničkou na dortu každého jídla by měly být zdravé tuky, které přidáváme do námi zvoleného pokrmu. Může to být např. olivový nebo řepkový olej.
  • Součástí je také dostatek neslazených tekutin. Dle talíře je doporučena 1 až 2 porce mléka/mléčných výrobků a malá sklenička džusu. Zapomínat by se nemělo ani na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Zvyknete-li si přes léto na tento způsob přípravy pokrmů, na dostatek pohybové aktivity a správný pitný režim, určitě nebudete mít problém takto pokračovat i po zbytek roku.

Harward Zdravý talíř

Saláty k létu patří

sladký ananasMůžete si připravit jednodruhové i míchané. Jen ze zeleniny či ovoce nebo s přílohou (těstoviny, bulgur, kuskus, kroupy, brambory aj.).

Zaměřte se na pestrost druhů i barev zeleniny. Nezapomínejte ani na listovou zeleninu. Ozvláštnit je můžete třeba ovocem (jahodami, hroznovým vínem, kiwi, citrusy). Nebojte se použít ani vodní meloun.

Luštěniny se k létu sice příliš nehodí, ale přidáte-li do salátu trochu cizrny a citronové šťávy, rozhodně to letní nádech nepokazí.

Variantou ke svačině nebo snídani mohou být i ovocné saláty. Neměli byste však zapomínat na to, že i v létě musí být pokrmy komplexní.

  • Salát může doplnit běžné jídlo nebo se může stát jídlem hlavním. Pokud jej zařadíte jako hlavní jídlo, nezapomeňte do něj přidat nějaký zdroj bílkovin (maso, rybu, mořské plody, sýr, jogurt, cottage, tvrdý tvaroh, ořechy, semínka, vejce, quinou).

Měňte také zálivky, díky tomu se vám salát nikdy neomrzí. Přidejte i bylinky a na ozdobu použijte třeba jedlé květy.

Mléčné výrobky příjemně ochladí

Přijdou vhod jak ke snídani, tak ke svačině. Budete-li je u sebe nosit delší dobu nebo na teplejší místa např. na koupaliště, pořiďte si chladící tašku. Do jídelníčku zařaďte jogurty, kefíry, tvarohy, ricottu, skyr. Mléčné výrobky kombinujte na sladko s ovocem a skořicí či holandským kakaem nebo na slano s česnekem, cibulí, okurkou, paprikou, kořením, bylinkami. Chutím se meze nekladou. Můžete si připravit ovocno-jogurtový shake nebo si udělat domácí zmrzlinu.

Něco navíc

Místo teplých jídel můžete vyzkoušet obložené celozrnné bagety, žitné chlebíky, celozrnné tousty či plněné wrapy z celozrnných tortil. Za zmínku stojí i studené polévky, které v našich končinách nejsou příliš obvyklé. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Popíjejte v průběhu dne

pitný režimV průběhu celého dne popíjejte menší objemy neslazených a nealkoholických tekutin. Převažovat by měla také voda neperlivá, minerální vody střídejte. Můžete pít již vystydlý čaj nebo si připravit domácí limonády - vylouhujte ovoce, zeleninu i bylinky.

Tekutiny by měly mít v ideálním případě pokojovou teplotu. Pozor si dejte na alkohol. Ten způsobuje dehydrataci organizmu, o kalorickém příjmu ani nemluvě.



Mohlo by vás také zajímat: