O výživě 29. 8. 2022 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Léto nekončí. Udělejte si piknik v přírodě. Víte, jak na něj?

Letní dny nekončí a krásné počasí vysloveně vybízí k výletům do přírody. Zpestřete si je piknikem s rodinou nebo přáteli! Co si sbalit s sebou a co dobrého si připravit k zakousnutí? Přečtěte si tipy v našem článku a můžete se začít chystat.

Stock photos: New Africa/Shutterstock.com

Co si sbalit s sebou na piknik

Plánujete-li piknik v přírodě, budete potřebovat nejen samotné dobroty, které se chystáte konzumovat.

  • Základem je deka, na kterou se při pikniku v trávě posadíte, jsou i takové, které mají spodní stranu omyvatelnou.
  • Promyslete si, jak budete chtít dobroty servírovat a jak všechno na místo pikniku dopravíte. Hodí se opakovaně využitelné plastové nebo nerezové talířky, misky a kelímky, hrníčky i příbory.
  • piknikový košPro transport můžete využít batůžek či vhodnou tašku, existují ale i speciální piknikové koše či batohy různých velikostí (podle počtu osob, které chcete hostit) s mnoha vychytávkami. Mohou už obsahovat sadu nádobí, najít v nich můžete i vývrtku, deku nebo prostor pro její uložení, mají izolační vrstvu nebo dokonce i chladicí vložku pro udržení nápojů a jídla v požadované teplotě.
  • Pro transport dobrot jsou skvělé nerezové či plastové krabičky s víčky, které dobře těsní. Hodit se mohou i termoboxy – pokud s dobrotami nebudete cestovat na místo pikniku delší dobu, udrží rychleji se kazící potraviny v dostatečném chladu, zejména pojistíte-li to speciální chladící vložkou nebo přímo chladicím boxem.
  • Přibalte do svého zavazadla papírové a vlhčené ubrousky, hodí se mít opalovací krém i repelent a také čistou vodu na omytí rukou nebo karty či malou stolní hru pro zábavu. Budete-li někde v přírodě, kde nejsou k dispozici koše, budete potřebovat nepropustný sáček či tašku na odpadky

Jaké dobroty si připravit?

Pro piknik se hodí nejvíce ty dobroty, které se dají konzumovat jednoduše, zatímco je držíte v ruce nebo se snadno nakrájí či rozdělí. Mezi takové můžete zařadit třeba malé koláčky nebo muffiny z celozrnné mouky s tvarohem či jogurtem, ořechy a letním ovocem.

Vsaďte na koláče či wrapy

Kdo preferuje slanou variantu, sáhne po slaném závinu plněném pečenou zeleninou nebo dušeným špenátem se sýrem. Výbornou variantou je i slaný koláč se zeleninou a sýrem (oblíbený quiche). Pro zahnání většího hladu se hodí obložené sendviče nebo wrapy, do kterých zabalíte listové saláty, rajčata, okurku, výběrovou šunku a plátkový sýr. Může to být ale také pomazánka z tvarohu nebo luštěnin, sýr feta, pečené libové maso, tuňák. Chuť pomohou doladit bylinky.

Ovoce ani zelenina nesmí na žádném pikniku chybět

špízy z ovoce a sýraDobře se budou jíst i špízy z kousků ovoce na delším párátku nebo špejli, podobně jako kombinace sýrů se zeleninou. Třeba takové špízy z cherry rajčátek a mini mozzarelly zakapané trochou olivového oleje budou jedna báseň.

Určitě přibalte i omyté kusové čerstvé ovoce (banán, hruška, jablko, nektarinka, broskev, aj.) a cherry rajčátka, nezapomeňte na okurku, papriku, mrkev, vše nakrájené na větší kousky, které můžete namáčet do hummusu, guacamole z avokáda nebo dipu z bílého jogurtu s třeným česnekem, mátou, solí a pepřem.

Vhodné budou také míchané saláty (třeba zelenina s celozrnným kuskusem nebo quinoou a sýrem nebo cizrnou) a v neposlední řadě i dezerty připravené do menších uzavíratelných sklenic. Fantazii se meze nekladou - zkusit můžete třeba tapiokové perly nebo chia semínka s mlékem či jogurtem a drobným ovocem.

I na pikniku myslete na pitný režim

Nesmíte zapomenout samozřejmě ani na nápoje. Základem je třeba láhev minerálky, nebo termoska s vychlazenou vodou s citronem, mátou a meduňkou, domácím ledovým čajem a třeba i druhá termoska s horkou kávou. Dospělí si mohou přibalit vychlazenou lahev vína, piva nebo třeba cideru.

Už se vám sbíhají chutě? Tak začněte svůj piknik plánovat!

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: