O výživě 18. 1. 2018 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Liči zmírňuje záněty i chrání před infekcemi

Liči je voňavé drobné ovoce s chutí vína. Bohaté na antioxidanty, vitamín C a draslík. Má příjemnou sladkou chuť, pomáhá ke snížení krevního tlaku i úpravě hladiny LDL cholesterolu, navíc působí protizánětlivě.

100g liči obsahuje nadbytek vitamínu C ze Shutterstock.com

Liči čínské (Litchi chinensis) patří do čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae), je to drobné tropické ovoce, které je plodem stromu pocházejícího původně z jihovýchodní Asie (Číny, Vietnamu, Indonésie či Filipín). Liči je stále zelený strom, má samosprašné květy rostoucí ve vícečetných květenstvích a dorůstá 6-12 metrů. Dnes se pěstuje nejen v Asii, ale i na Madagaskaru, v jižní Africe a Mexiku.

Voní jako růže - chutná jako víno

Plodem liči je peckovice, jedlá je pouze bílá měkká dužnatá část plodu, ke které se propracujeme oloupáním svrchní růžově zbarvené slupky a po odstranění tvrdého vnitřního semene. Liči voní velmi příjemně - podobně jako růže, jeho chuť připomíná hroznové víno nebo mandarinky. Přezdívá se mu také plody lásky nebo čínské jahody. Můžeme se setkat se sušenými plody, kompotovaným liči ve sladkém nálevu ale i s čerstvým liči. To je nutné brzy sníst, rozhodně nám nevydrží dlouho - hodí se jak samostatně pro zdravé mlsání, tak i do sladkých dezertů.

  • Čerstvé: Bílá dužina, jejíž vzhled připomíná dužinu hroznů, se hodí ke konzumaci spolu s jiným ovocem v ovocných salátech a dokonce i s rýží
  • Sušené: Velmi dobře se skladuje a v tomto stavu se navíc ztrojnásobuje koncentrace výživných látek Ztrácí se však 20 až 50% vitaminu C
  • Mražené: Do jednoho roku se liči může uchovávat mražené. Při mražení ale ličí ztrácí 10 až 15 % vitaminu C
  • Konzervované: Vyrábí se z něj sirup

Dužina je z 81 % tvořena vodou

Bílkoviny a tuky zde najdeme jen v malém množství, nejvíce jsou zastoupeny sacharidy - a to hlavně cukry, které dávají plodům příjemnou chuť. Liči je skvělý zdroj antioxidantů, působí proti zánětům, zkoumá se i jeho preventivní efekt u nádorových onemocnění. Je bohaté na vitamín C, obsahuje také vitamíny B1 a B2, z minerálních látek zejména draslík, fosfor, hořčík a měď. Díky obsahu draslíku liči může pomoci se snížením krevního tlaku, navíc pozitivně ovlivňuje i hladinu “zlého” LDL cholesterolu. Obsahuje totiž stigmasterol, ten patří mezi lipofilní rostlinné sloučeniny, které se svou strukturou podobají živočišnému cholesterolu. Bohaté je také na rostlinná barviva - flavonoidy rutin a epikatechin a také anthokyany (např. procyanidin).

100g líčí obsahuje více vitamínu C, než je doporučená denní dávka dospělého člověka, proto se doporučuje zvláště při infekcích. Navíc má i další zásluhy:

  • Antioxidační: Neutralizuje volné radikály, které způsobují stárnutí buněk, poškození DNA a rakovinu
  • Působí proti toxinům: Oslabuje škodlivý vliv nejrůznějších toxických látek
  • Posiluje imunitní systém
  • Přispívá k tvorbě kolagenu, který je nezbytný při hojení ran
  • Zpevňuje kosti a zuby
  • Posiluje stěny kapilár a tepen
  • Podporuje vstřebávání železa

Ve větším množství může i uškodit

Liči může být ve větším množství nevhodné, zejména pro děti a osoby s metabolickým onemocněním. Obsahuje totiž aminokyselinu hypoglycin, která narušuje tvorbu cukrů z bílkovin (glukoneogenezi) a betaoxidaci mastných kyselin v organismu. V nezralých plodech je koncentrace této látky ještě vyšší - ale ani dobře zralé liči bychom neměli konzumovat ve velkém množství.
Lékaři v roce 2012 a 2013 prokázali, že častý výskyt křečí a bezvědomí u dětí v jednom z indických států je způsoben konzumací většího množství liči v kombinaci s nedostatkem stravy i jejím nepravidelným příjmem. Děti sbíraly liči, zaháněly jím hlad a došlo u nich k velmi nízké hladině glykémie, což vedlo až ke křečím a bezvědomí.





Mohlo by vás také zajímat: