O výživě 12. 1. 2022 | Ing. Lýdia PokornáIng. Lýdia Pokorná

MIND dieta chrání mozek i střeva. Jak ji sestavit?

Nejnovější výzkum naznačuje, že specifická dieta zvaná MIND může snížit výskyt Alzhaimerovy choroby a jiných neurodegenerativních onemocnění. Poslední desetiletí je ve znamení hledání spojitosti mezi fungováním mozku a zdravím našich střev. Prevence nespočívá pouze ve výživě.

Stock Photos: Elena Eryomenko /Shutterstock.com

MIND dieta – co to znamená?

Badatelé z Lékařského centra Rushovy univerzity v Chicagu vyvinuli dietu, která je sestavena výhradně na ochranu mozku. MIND dieta tedy doslova v překladu znamená “mysl” a je odvozena z Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, tj. dieta kombinující středomořskou a DASH dietu za účelem oddálení neurodegenerativních změn. Studie totiž ukázaly, že tyto diety chrání mozek před kognitivním úpadkem.

  • MIND dieta je sestavena převážně z přírodních rostlinných produktů a omezuje konzumaci masa a potravin s vysokým podílem nasycených tuků.
  • Studie z roku 2015 prokázala, že dietou MIND je možné snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby o 53 %!

Komunikace střevo - mozek

střevoJe zřejmé, že mozek řídí funkce střeva, ale že komunikace probíhá obousměrně, je objevem teprve posledních několika let.

Tato komunikace probíhá po ose střevo-mozek, a to po dráze bloudivého nervu. Dalším komunikačním nástrojem jsou chemické látky, které produkují mikrobi a které jsou schopny přenášet signály ze střeva prostřednictvím jiných nervových sítí. 

  • Pokud není střevní mikrobiom v dobré kondici, může se střevo stávat propustným pro látky, které v těle vyvolávají zánětlivou reakci našeho imunitního systému.

Je to obrana našeho těla před patogeny, ale přináší i své oběti a v těle pak napáchá mnoho škod, kterých výsledkem mohou být i potíže s mozkem. Proto je (nejen) pro psychické zdraví natolik zásadní kondice střevního mikrobiomu.

Jak si můžeme MIND dietu sestavit?

Potraviny, které by měly tvořit základ jídelníčku:

  • Zelená listová zelenina: denně
  • Jiné druhy zeleniny: alespoň jednou denně
  • Ořechy: denně
  • Celozrnné potraviny: třikrát denně
  • Bobulovité ovoce: alespoň dvakrát týdně, dle sezóny, zejména borůvky a jahody
  • Fazole či boby: obden
  • Ryby: alespoň jednou týdně
  • Drůbež: alespoň dvakrát týdně
  • Víno: maximálně sklenici denně
  • Olivový olej

Potraviny, které by měly být omezeny:

  • Červené maso: méně než čtyřikrát týdně
  • Máslo a margarín (ztužený rostlinný tuk): méně než čajovou lžičku denně
  • Rafinované cukry (moučníky a cukroví): výjimečně
  • Sýr: méně než jednou týdně
  • Smažená jídla a vysoce zpracované potraviny: méně než jednou týdně

Prevence nespočívá jenom ve výživě

jogaDůležitou součástí prevence je také životní styl. Samozřejmostí by mělo být vyloučení kouření a zabezpečení aktivního pohybu.

Pohyb rozpumpuje srdce, vzroste tak přísun krve do mozku, který tím získá výživu. Navíc, pravidelný pohyb ovlivňuje pozitivním směrem i složení mikrobiomu.

Zdroje obrázků v textu: shutterstock.com
Zdroje inforamcí:
FINLAY, B. Brett a Jessica M. FINLAY. Mikrobiom lidského těla: jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji. Přeložil Václav PETR. Praha: Stanislav Juhaňák – Triton, 2020, s. 51-63. ISBN 978-80-7553-777-5 [cit. 14. 12. 2021].

Diet May Help Prevent Alzheimer’s | Rush System. Rush University System for Health – A Top US & Chicago Hospital System [online]. 2021 [cit. 14.12.2021]. Dostupné z: https://www.rush.edu/news/diet-may-help-prevent-alzheimers





Mohlo by vás také zajímat: