O výživě 30. 9. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Maso – jak ho správně vybrat a potřebujeme ho vůbec?

Maso určitě není třeba jíst denně, a dokonce bychom se bez něj mohli i úplně obejít. Zejména pokud v jídelníčku nechybí ostatní živočišné produkty, tedy mléčné výrobky a vejce. Kolik je rozumné množství? Jaké druhy vybírat přednostně? Jaké jsou nutriční přednosti jednotlivých druhů?

Stock Photos: Pixel-Shot /Shutterstock.com

Maso je významným zdrojem hodnotných bílkovin, obsahuje důležité vitaminy (zejména D a B12) a minerální látky (zejména železo), které jsou dobře vstřebatelné.

Maso je ale velmi široký pojem a nutričně se můžou jednotlivé druhy velmi lišit, je proto potřeba vybrat to správné. Určitě sáhněte raději po čerstvém mase než po zpracovaných výrobcích, uzeninách, konzervách apod.

Konzumace masa může být často spojená s nadbytečným příjmem tuků. Pokud ale vyberete správně, vůbec to tak být nemusí.

Kolik tuku obsahuje maso?

Poměrně častou, avšak mylnou domněnkou je, že kuřecí maso je dietní, a naopak vepřové je vždy tučné a do zdravého jídelníčku nepatří.

Ve skutečnosti ale u masa nezáleží jen na druhu zvířete, ale především na části, ze které pochází. A tak libové vepřové maso může obsahovat mnohem méně tuku než některé části drůbeže.

Z drůbeže jsou bezpochyby nejlibovější částí prsa, která obsahují mnohem méně tuku než stehno nebo třeba křidélka. U drůbeže se velké množství tuku nachází hlavně v kůži, pokud tedy chcete ušetřit tuk, kůži raději nekonzumujte.

  • Pokud z kuřecího stehna odstraníte kůži, ušetříte ve stogramové porci cca 7 gramů tuku.
  • Pokud si chcete pochutnat na vepřovém mase a vyhnout se velkému množství tuku, vyberte si panenku, kýtu nebo pečeni. Oproti krkovici nebo bůčku obsahují výrazně méně tuku (až o 15 g ve 100 g).
  • Z hovězího sáhněte po hovězím zadním nebo svíčkové a vyhněte se raději tučnějšímu hovězímu přednímu.

Pozor si dejte na mleté maso, již namleté maso z běžného obchodu, ať už hovězí nebo vepřové, patří většinou mezi tučnější. Vyplatí se proto si maso koupit vcelku (vybrat si libový kousek) a namlít si ho doma nebo si ho nechat namlít u řezníka.

Hodnoty jednotlivých druhů mas si můžete porovnat v tabulce níže, kromě celkového množství tuku je uvedena i energetická hodnota a obsah nasycených mastných kyselin.

Jedná se samozřejmě jen o průměrné hodnoty, obsah tuku se může lišit i kus od kusu, záleží i na stáří zvířete, způsobu chovu, krmivu apod.

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa v syrovém stavu.

druh masa (v syrovém stavu)

kJ

tuky (g) 

SAFA (g)

vepřová panenka

480

4

1,8

vepřová pečeně

550

4,5

2

vepřová kýta

600

7

3,2

vepřová plec

700

10

4,5

vepřová krkovice

930

16

7,2

vepřové mleté průměr

1 100

21

9,5

hovězí kýta

490

3

1,4

hovězí svíčková

580

6

2,7

hovězí maso přední průměr

800

13

5,9

hovězí mleté průměr

950

17

7,7

kuřecí prsa bez kůže

430

1

0,5

kuřecí stehno bez kůže

600

7

3,2

kuřecí paličky s kůží

680

9

4,1

kuřecí stehno s kůží

800

14

6,3

kuřecí křidélka s kůží

850

15

6,8

Viditelný tuk pryč


Tučné masoMnoho tuku můžete ušetřit i tím, že z masa odstraníte viditelně tučné části. Část tuku se ale skrývá i mezi svalovými vlákny. Jak již bylo řečeno, vyplatí se odstranit kůži, která v sobě skrývá mnoho tuku.

 

Pozor na tuk přidaný

Kromě samotné tučnosti masa dejte pozor i na to, kolik tuku přidáte při jeho přípravě. Je pochopitelné, že i když vyberete libová kuřecí prsíčka a následně je obalíte v trojobalu a usmažíte, tak se obsah tuku radikálně zvýší. Pokud ale čas od času křupavému řízku neodoláte, určitě uděláte lépe, když si ho připravíte právě z libového masa – např. kuřecích prsou nebo vepřové kýty, a ne z krkovice.

I libové maso může být chutné!

Představa, že pouze tučné pokrmy jsou dobré a když není maso tučné, tak je suché, nemusí být rozhodně opodstatněná. I libové maso se dá připravit chutně, např. medailonky z vepřové panenky či hovězí rumpsteak jsou toho vynikajícím příkladem.

Při přípravě méně tučných druhů masa si ale dejte pozor, abyste ho propekli tak akorát a příliš ho nevysušili. Pomoci mohou i různé marinády, díky kterým bude maso šťavnatější a křehčí.

  • Zkuste například kuřecí prsa naložit do marinády z jogurtu, uvidíte, jak budou po upečení krásně šťavnatá.

Pestrost nade vše

Růzzné typy masA jaký druh masa je tedy nejlepší? Nejlepší je jednotlivé druhy střídat a dávat přednost libovým částem. Kromě klasiky v podobě kuřete, vepřového a hovězího nezapomínejte také na králičí, jehněčí, krůtí, telecí, zvěřinu anebo vnitřnosti - játra, ledvinky nebo srdíčka mohou jídelníček taky jednou za čas obohatit o cenné látky.

Všeho s mírou

Jak již bylo řečeno na začátku článku, maso v jídelníčku nutně nepotřebujeme a většinou ho přijímáme spíše v nadbytku. Na druhou stranu nám ale správně vybrané maso může přinést i plno pozitivních látek. Opět tedy platí zlaté pravidlo - všeho s mírou!

logo





Mohlo by vás také zajímat: