Uvést, odkud do obchodu doputovalo kuře, husa nebo vepřík, je od 1. dubna povinné. Označení země původu znamená, že na obalech bude muset být uvedena země chovu a země porážky. Tuto změnu přineslo Nařízení EU č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům čl. 26 Země původu.
Dříve byla na obalech uváděna pouze země původu. „Zemi původu u masných výrobků chápu jako označení místa, kde byl výrobek vyroben a nikoliv kupříkladu zabalen, jak tomu bylo donedávna. Takový požadavek se jeví jako smysluplný a zamezuje spekulacím ohledně původu výrobku,“ vítá změnu Petr Korejs - manažer divize Kvalita a kvalifikace společnosti LE & CO.

Lepší informovanost o zemi chovu

Nové nařízení by mělo řešit spor, zda je zemí původu místo, kde se zvíře narodilo, nebo místo, kde bylo vykrmeno. Podstatná bude především doba chovu zvířete v dané destinaci. Ta se různí podle druhu masa.

Platí tak například, že u vepře staršího půl roku bude zemí chovu ta, kde byl naposledy, zároveň zde ale strávil alespoň čtyři měsíce svého života. U drůbeže bude uvedeno místo, kde žila alespoň jeden měsíc (platí pro zvířata starší 30 dnů).

Pokud bylo zvíře chováno postupně v několika různých zemích, bude na obalech buď země s převažující dobou chovu, nebo výčet zemí. Pojem „původ“ bude vyhrazen jen pro maso získané ze zvířat narozených, chovaných a poražených v jedné zemi.
Tyto novinky mají vést k lepší informovanosti spotřebitele. Jedná se o pozitivní změnu, i když některé možnosti – například uvedení chovu „v několika členských zemích EU“ případně v „jiných zemích než v členských státech EU“ mají poměrně slabou informační hodnotu.

Nově i drůbež a vepřové

Novinkou také je, že si informace o původu budou zákazníci moci najít téměř u všech druhů uchovávaného masa – půjde o maso čerstvé, chlazené i zmrazené. „Spotřebitel má právo si informace u nebaleného masa vyžádat u obsluhy,“ sděluje garantka Vím, co jím a piju Jana Dostálová. K povinně značenému hovězímu se přidá také maso vepřové, skopové, kozí a drůbeží. „U drůbeže se jedná o kohouty, slepice, husy, krocany a hrdličky,“ dodává Dostálová.

Maso obsahuje vitaminy skupiny B

Maso nechybí v jídelníčku většiny Čechů. Poskytuje plnohodnotné bílkoviny živočišného původu, tuk, vápník, fosfor a železo a vitaminy - hlavně vitaminy B skupiny, především B1, B6, B12.
Určitou nevýhodou masa může být vysoký podíl nasycených tuků a cholesterolu. Z hlediska obsahu tuku je však rozhodující druh masa, zda se jedná o maso libové nebo prorostlé a zvolená tepelná úprava. „Například kuřecí maso s kůží připravené na tuku má vyšší obsah tuku než grilovaná vepřová panenka,“ vysvětluje garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. Senzoricky významný je především intramuskulární tuk (tzv. mramorování), který zajišťuje křehkost a šťavnatost masa.

Typy masa: maso typy

  • Drůbeží maso obsahuje velmi málo tuku, a pokud zvolíte i vhodnou tepelnou úpravu (dušení, pečení bez tuku, grilování), tak je i velmi dietní. Určitou nevýhodou je nižší obsah železa a poměrně vysoký obsah cholesterolu.
  • Králičí maso se vyznačuje nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vitaminu B12. Není ale moc chuťově výrazné, proto při jeho tepelné úpravě použijte bylinky, koření, víno a zeleninu.
  • Hovězí nebo vepřové maso je oproti drůbežímu masu bohatší na železo a vitamin B12.
  • Telecí maso obsahuje málo tuku. V porovnání s ostatními druhy mas je bohaté na zinek.
  • Zvěřina má nízký obsah tuku, nevýhodou je však vyšší obsah cholesterolu.

Jak vybírat maso

Při výběru masa rozhoduje to, co z něho budete vařit. Na přípravu polévek nebo na guláš je nejvhodnější maso s vyšším podílem kolagenu, pro smažení nebo pečení se hodí masa libová a mramorovaná. Nekupujte příliš světlé maso, je tu riziko, že bude příliš pouštět šťávu, příliš tmavé maso se zas vyznačuje sníženou údržností.

Tepelná úprava masa

Maso se nejčastěji tepelně upravuje opékáním na malém množstvím tuku, dušením, pečením v troubě, grilováním, smažením a zapékáním. „Opékání znamená snadný způsob tepelné úpravy na malém množství tuku. Při použití vhodných nádob je možné připravovat jídla zcela bez tuku,“ radí Karolína Hlavatá.