O výživě 12. 10. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Méně tuku, víc chuti i vitamínů… Moderní spotřebiče umí vařit zdravě a přesto chutně

Moderní trendy vaření hovoří jasně – „in“ je používat kvalitní suroviny, vařit chutně, zdravě a šetrně. Velkou výhodou dnešní doby jsou moderní technologie, které pronikají i do oblasti domácího vaření a díky nimž zvládne „jít s dobou“ opravdu každý. Na trhu existuje celá řada spotřebičů, které nám zdravější přípravu jídel usnadní a nabídnou nové možnosti, ať už jde o vaření v páře, pomalém hrnci nebo horkovzdušné fritéze s minimem tuku.

Stock photos: astarot/Shutterstock.com

I když na babiččinu svíčkovou nedá mnoho z nás dopustit, pokud bychom si tradiční česká jídla dopřávali každý den, brzy bychom cítili následky nejen v podobě přibývajících kil. Pravdou totiž je, že stejně jako se mění styl života, přizpůsobují se mu i stravovací návyky. Pomocí moderních kuchyňských technologií a způsobu vaření si můžeme dopřávat tradiční (i netradiční) jídla ve zdravější, a přesto vynikající podobě.

Vaření v páře

Za jeden z nejšetrnějších a nejzdravějších způsobů tepelné úpravy můžeme bezesporu označit vaření v páře. Není divu, že příprava jídla touto formou je stále oblíbenější. Přináší totiž řadu benefitů:

  • Při vaření v páře nedochází ke ztrátě živin, vitamínů a minerálních látek, jako je tomu v případě klasického vaření, kdy se tyto cenné látky ve větší míře vyvaří do vody.
  • Obejde se bez použití tuku. Nehrozí tedy ani jeho přepalování, na rozdíl od přípravy jídla na pánvi, kde riziko existuje.
  • Nepřenáší a nemísí se pachy, všechny potraviny si zachovávají svou chuť, svěží barvu, šťavnatost i strukturu.
  • Šetří váš čas a energii. S jídlem nemusíte míchat, podlévat ho vodou apod. O dokonalý výsledek se postará pára. A uspoří vám navíc až 20 % energie.

Vaření v páře je ideální zejména pro úpravu všech druhů zeleniny, brambor, knedlíků a ryb.

zelenina vařená v pářePokud se rozhodnete pro tento způsob vaření, máte v podstatě několik možností, jak na to. Tím prvním je klasický pařáček - vložka pro vaření v páře. Pařáček stačí umístit do většího hrnce, podlít přiměřeným množstvím vody a na pařáček položit suroviny. Hrnec přiklopit a vařit za občasné kontroly zbývající vody, aby se zcela neodpařila. Použití pařáčku je velmi jednoduchou a levnou záležitostí. Drobnou nevýhodou je malé množství potravin, které můžete naráz připravit.

Především z tohoto důvodu jsou dnes na trhu k dostání nejrůznější parní hrnce, které mají obvykle několik pater nad sebou a přípravu pokrmů tak značně usnadní. Vložíte do něj daleko více surovin, a připravíte díky tomu kompletní oběd pro celou rodinu najednou. Do spodních pater umístíte nejtvrdší zeleninu či maso, do horních pak zeleninu měkkou nebo ryby. Parní hrnec využijete i pro ohřívání již hotového jídla.

Smažení a grilování zdravěji

Smažený sýr, řízek, hranolky, grilovaná zelenina. Smažení, včetně fritování patří v mnoha rodinách k velmi oblíbeným způsobům přípravy pokrmů. Ať už smažíte na pánvi, nebo v klasické fritéze, neobejde se to bez velkého množství tuku. Ten sice na jednu stranu pozitivně ovlivňuje senzorické vlastnosti pokrmu (chuť, vůni, barvu i texturu, zejména křupavost), ale se zdravou výživou si příliš nezadá. Smažené pokrmy mají vysokou energetickou hodnotu a z tuku se navíc při vyšších teplotách uvolňují látky zdravotně nežádoucí, některé i karcinogenní. Nikdy bychom neměli smažit při teplotách, kdy nad tukem vzniká tmavomodrý dým (tzv. bod zakouření).

Pokud i vy patříte k milovníkům zmíněných smažených pokrmů, neklesejte na mysli. I tato jídla se dnes dají připravit zdravěji. A to v horkovzdušné fritéze - spotřebiči, který je oprávněně hitem moderního vaření. Ptáte se proč?

  • Je multifunkční. Horkovzdušné fritézy zvládnou, na rozdíl od těch klasických, smažit, péct i grilovat.
  • K úpravě potravin je používán pouze horký vzduch, který proudí po celém objemu nádoby. Tím je zajištěno rovnoměrné propečení a opečení ze všech stran.
  • Oblíbené smažené jídlo připravíte zcela bez tuku, nebo s minimálním množstvím – bohatě stačí pokrm olejem jen potřít.

Tip od nás: Philips Airfryer Smart Sensing XXL

Ve Vím, co jím jsme vyzkoušeli horkovzdušnou fritézu Philips Airfryer Smart Sensing XXL, v níž jsme pro vás připravili smažené sicilské rýžové kuličky Arancini. Jak se nám s fritézou pracovalo a co jsme zjistili?horkovzdušná fritéza Philips Airfryer Smart Sensing XXL

  • Fritéza má jednoduché ovládání a přehledný digitální displej.
  • Nejvíce oceňujeme funkci Smart Sensing. Zjednodušeně řečeno – fritéza přemýšlí za vás. Stačí jen zvolit typ jídla a začít vařit. Chytrý senzor za vás automaticky nastaví čas a teplotu, a díky tomu dosáhnete skvělých výsledků bez námahy.
  • Fritéza je vybavena technologií odstraňování přebytečného tuku, díky které se tento tuk z pokrmu oddělí a zachytí na dně přístroje.
  • Je opravdu velká! Doslova rodinná velikost. Zvládne připravit celé kuřátko, nebo až 1,4 kg hranolek najednou.
  • Jakmile jednou vychytáte dokonalou přípravu svého oblíbeného pokrmu, můžete si ji jednoduše „uložit do oblíbených“, a příště to samé jídlo připravit zmáčknutím jednoho tlačítka.
  • Od běžné horkovzdušné trouby se liší mimo jiné rychlostí proudění vzduchu. Díky tomu je jídlo připraveno 1,5× rychleji a ušetříte až 60 % energie. Navíc odpadá nutnost předehřívání.

Na výsledný pokrm, který jsme ve fritéze připravili, se můžete podívat zde a vyzkoušet ho spolu s námi. I tento recept samozřejmě odpovídá certifikaci Vím, co jím, a to nejen díky minimálnímu množství tuku, který jsme při přípravě použili. Dalšími recepty pro přípravu v horkovzdušné fritéze Philips se můžete inspirovat v aplikaci NutriU.

Když je času dost

maso připravené metodou sous-videPokud mluvíme o zdravějším vaření, zapomenout nemůžeme ani na stále se rozšiřující trend pomalého vaření. To je založeno na vaření potravin při nízkých teplotách po delší dobu. Použít můžete jak takzvanou metodu sous-vide, kdy jsou potraviny vařeny bez přístupu vzduchu zavakuované v sáčcích, tak pomalé hrnce, které jsou k tomu přímo určené, nebo multifunkční tlakové hrnce nabízející i možnost pomalého vaření.

  • Pokrmy se pomalu vaří ve vlastní šťávě, při vaření se neodpařují tekutiny, díky čemuž získá pokrm bohatou chuť a aroma a zachová si svou šťavnatost. Připravovat tímto způsobem můžete maso, zeleninu i luštěniny.
  • S pomalým hrncem ušetříte spoustu času, který byste jinak museli trávit někde poblíž kuchyně a hlídat vaření. Přes noc v něm připravíte dokonalý vývar a jistě oceníte i pokrmy tzv. z jednoho hrnce.
  • Jde o proces vaření velmi šetrný k živinám, protože funguje při nízkých teplotách, zhruba do 90 °C.
  • Pomalým vařením získávají jídla jemnou a měkkou strukturu, ideální pro děti, seniory nebo při rekonvalescenci.

Tento článek vznikl ve spolupráci se společností Philips.

logo Philips

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; horkovzdušná fritéza se svolením Philips
Zdroj informací:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/
https://www.philips.cz
Hlavatá, K. Tepelná úprava a uchovávání potravin. Zásady, tipy & triky. Vím, co jím. 2019




Mohlo by vás také zajímat: