Mnohé minerální látky hrají důležitou úlohu v prevenci civilizačních onemocnění. Naše tělo bez nich zkrátka nemůže fungovat dobře, přestože jich máme pouze asi 3 procenta celkové hmotnosti. V důsledku špatného stravování trpí mnoho lidí nedostatkem některých důležitých minerálních látek, především zinku, železa a vápníku.

Pozor si ovšem musíme dát i na nadbytek minerálních látek. Jejich nadměrný přísun může být nebezpečný. Vždy proto užívejte jen takové dávkování, které vám doporučí  lékař nebo nutriční poradce.

Podle množství, které potřebujeme, dělíme minerální látky na minerály (denní potřeba se pohybuje řádově ve stovkách miligramů až v gramech) a stopové prvky (naše tělo jich potřebuje denně řádově miligramy nebo mikrogramy). Vedle množství přijímaných minerálních látek hraje velkou roli i jejich vzájemný poměr. Je nutné si uvědomit, že věk, pohlaví a životní prostředí potřebu minerálních látek rovněž ovlivňuje. Například snížení množství jídla kvůli redukci hmotnosti nebo konzumace velkého množství rafinovaných potravin může způsobit dočasný nedostatek minerálních látek.

Vědecký výbor pro potraviny Evropského společenství zveřejnil tabulku s příjmem minerálních látek (najdete ji např. na www.eufic.org). 

Minerální látka Zdroj Užitek Nedostatek  Nadbytek Zajímavost
vápník mléko, mléčné výrobky, tmavě zelená zelenina, malé konzervované ryby s kostí kosti, zuby, srážlivost krve, nervové přenosy zakrnělý růst, křivice, osteoporóza, křeče postižení ledvin k lepšímu vstřebávání vápníku napomáhá vitamin D
chlorid sůl tvorba žaludeční šťávy, pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu a rovnováhu tekutin není znám zvracení naše tělo ztrácí chlorid při nadměrném pocení nebo průjmu
magnézium celozrnné obiloviny, ořechy, zelenina svalová kontrakce, vývoj kostí, aktivace enzymů, podílí se na syntéze bílkovin a DNA nízký krevní tlak, slabost nevolnost, zvracení, hypertenze hořčík může pomoci zmírnit migrény a snížit krevní tlak
fosfor maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, celozrnné výrobky, sušené ovoce napomáhá tvorbě kostí a zubů slabost, demineralizace kostí, ztráta vápníku snižuje hladinu vápníku v krvi  
sodík šunka, slanina, sýr, polévky, sůl pomáhá udržovat správnou funkci nervů a svalů, udržuje vodu v těle svalová únava, závratě, nevolnolst, apatie, snížená chuť k jídlu,  zvracení a hypertenze denní spotřeba sodíku je až 4000 mg! Chcete-li snížit jeho příjem, využívejte místo soli k dochucení jídla bylinky a koření
chróm droždí, pivo, arašídy, přírodní hnědý cukr, červená řepa, arašídy je důležitý pro správný metabolizmus cukrů a tuků, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a tlumí chuť na sladké   přílišný nadbytek může vést k poškození jater a ledvin  
kobalt maso, mořské plody, mléčné výrobky je součástí vitamínu B12 není zaznamenán    
měď maso, korýši, sušená zelenina, itná voda, kakao podílí se na vstřebávání železa, vyskytuje se v řadě enzymatických cyklů nezbytných pr osprávnou funkci životních pochodů   anémie (chudokrevnost), menší odolnost vůči infekci   pro uchování mědi vařte jídlo v minimálním množství vody a co nekratší možnou dobu
fluorid pitná voda, čaj, zubní pasty pomáhá předcházet zubnímu kazu kazivost zubů    
jód mořské ryby, korýši, olej z tresčích jater a mléka, jodizovaná sůl nezbytný pro normální funkci štítné žlázy struma (zvětšení štítné žlázy)    
železo libové maso, sušené ovoce, obiloviny, zelenina součást hemoglobinu a kostní dřeně, pro obnovu krvinek bledost, slabost, dušnost, menší odolnost vůči infekcím, apatie, lhostejnost příliš vysoká dávka železa může vést k cirhóze jater pro lepší vstřebávání jezte potraviny bohaté na vitamin C
mangan rostlinná strava, hrášek, olivy, borůvky, špenát, ořechy růst kostí a šlach, syntéza komplexních sacharidů a bílkovin dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému negativně působí na nervovou soustavu  
molybden mléko, luštěniny, játra, ledviny,celozrnné obiloviny, listová zelenina je nezbytný pro správné fungování běžných životních funkcí, prevence zubního kazu anémie (chudokrevnost), kazivost zubů    
selen ořechy, vnitřnosti, mořské ryby chrání buňky před oxidačním poškozením, stimuluje imunitní systém svalová slabost, kardiomyopatie  střevní potíže, nervové poruchy,   
zinek vejce, luštěniny, celozrnné obiloviny, játra, tmavé maso, mléko, dýňová semena antioxidant, nezbytný pro zdravý růst, rozmnožování a činnost imunitního systému, zvyšuje stabilitu inzulínu v krvi porucha růstu, kožní léze, letargie, poruchy imunity, pomalé hojení ran horečka, nevolnost, zvracení, průjem, poruchy krve