Mnohé minerální látky hrají důležitou úlohu v prevenci civilizačních onemocnění. Naše tělo bez nich zkrátka nemůže fungovat dobře, přestože jich máme pouze asi 3 procenta celkové hmotnosti. V důsledku špatného stravování trpí mnoho lidí nedostatkem některých důležitých minerálních látek, především zinku, železa a vápníku.
Pozor si ovšem musíme dát i na nadbytek minerálních látek. Jejich nadměrný přísun může být nebezpečný. Vždy proto užívejte jen takové dávkování, které vám doporučí lékař nebo nutriční poradce.
Podle množství, které potřebujeme, dělíme minerální látky na minerály (denní potřeba se pohybuje řádově ve stovkách miligramů až v gramech) a stopové prvky (naše tělo jich potřebuje denně řádově miligramy nebo mikrogramy). Vedle množství přijímaných minerálních látek hraje velkou roli i jejich vzájemný poměr. Je nutné si uvědomit, že věk, pohlaví a životní prostředí potřebu minerálních látek rovněž ovlivňuje. Například snížení množství jídla kvůli redukci hmotnosti nebo konzumace velkého množství rafinovaných potravin může způsobit dočasný nedostatek minerálních látek.
Vědecký výbor pro potraviny Evropského společenství zveřejnil tabulku s příjmem minerálních látek (najdete ji např. na www.eufic.org).
Minerální látka | Zdroj | Užitek | Nedostatek | Nadbytek | Zajímavost |
vápník | mléko, mléčné výrobky, tmavě zelená zelenina, malé konzervované ryby s kostí | kosti, zuby, srážlivost krve, nervové přenosy | zakrnělý růst, křivice, osteoporóza, křeče | postižení ledvin | k lepšímu vstřebávání vápníku napomáhá vitamin D |
chlorid | sůl | tvorba žaludeční šťávy, pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu a rovnováhu tekutin | není znám | zvracení | naše tělo ztrácí chlorid při nadměrném pocení nebo průjmu |
magnézium | celozrnné obiloviny, ořechy, zelenina | svalová kontrakce, vývoj kostí, aktivace enzymů, podílí se na syntéze bílkovin a DNA | nízký krevní tlak, slabost | nevolnost, zvracení, hypertenze | hořčík může pomoci zmírnit migrény a snížit krevní tlak |
fosfor | maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, celozrnné výrobky, sušené ovoce | napomáhá tvorbě kostí a zubů | slabost, demineralizace kostí, ztráta vápníku | snižuje hladinu vápníku v krvi | |
sodík | šunka, slanina, sýr, polévky, sůl | pomáhá udržovat správnou funkci nervů a svalů, udržuje vodu v těle | svalová únava, závratě, nevolnolst, apatie, snížená chuť k jídlu, | zvracení a hypertenze | denní spotřeba sodíku je až 4000 mg! Chcete-li snížit jeho příjem, využívejte místo soli k dochucení jídla bylinky a koření |
chróm | droždí, pivo, arašídy, přírodní hnědý cukr, červená řepa, arašídy | je důležitý pro správný metabolizmus cukrů a tuků, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a tlumí chuť na sladké | přílišný nadbytek může vést k poškození jater a ledvin | ||
kobalt | maso, mořské plody, mléčné výrobky | je součástí vitamínu B12 | není zaznamenán | ||
měď | maso, korýši, sušená zelenina, itná voda, kakao | podílí se na vstřebávání železa, vyskytuje se v řadě enzymatických cyklů nezbytných pr osprávnou funkci životních pochodů | anémie (chudokrevnost), menší odolnost vůči infekci | pro uchování mědi vařte jídlo v minimálním množství vody a co nekratší možnou dobu | |
fluorid | pitná voda, čaj, zubní pasty | pomáhá předcházet zubnímu kazu | kazivost zubů | ||
jód | mořské ryby, korýši, olej z tresčích jater a mléka, jodizovaná sůl | nezbytný pro normální funkci štítné žlázy | struma (zvětšení štítné žlázy) | ||
železo | libové maso, sušené ovoce, obiloviny, zelenina | součást hemoglobinu a kostní dřeně, pro obnovu krvinek | bledost, slabost, dušnost, menší odolnost vůči infekcím, apatie, lhostejnost | příliš vysoká dávka železa může vést k cirhóze jater | pro lepší vstřebávání jezte potraviny bohaté na vitamin C |
mangan | rostlinná strava, hrášek, olivy, borůvky, špenát, ořechy | růst kostí a šlach, syntéza komplexních sacharidů a bílkovin | dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému | negativně působí na nervovou soustavu | |
molybden | mléko, luštěniny, játra, ledviny,celozrnné obiloviny, listová zelenina | je nezbytný pro správné fungování běžných životních funkcí, prevence zubního kazu | anémie (chudokrevnost), kazivost zubů | ||
selen | ořechy, vnitřnosti, mořské ryby | chrání buňky před oxidačním poškozením, stimuluje imunitní systém | svalová slabost, kardiomyopatie | střevní potíže, nervové poruchy, | |
zinek | vejce, luštěniny, celozrnné obiloviny, játra, tmavé maso, mléko, dýňová semena | antioxidant, nezbytný pro zdravý růst, rozmnožování a činnost imunitního systému, zvyšuje stabilitu inzulínu v krvi | porucha růstu, kožní léze, letargie, poruchy imunity, pomalé hojení ran | horečka, nevolnost, zvracení, průjem, poruchy krve |