“Studie ukazují, že pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků, přednostně méně tučných, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, je prevencí i důležitou součástí léčby osteoporózy a dokonce přispívá i k udržení tělesné hmotnosti,” uvádí dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Mléčný výrobek si dejte každý den

Za den bychom měli sníst 3 porce mléka, mléčných výrobků a sýrů. 1 porce je 250 ml mléka, kefíru, 200 g jogurtu, 55 g sýra. Upřednostňujte méně tučné druhy jako je polotučné mléko, jogurty do 3 % tuku, sýry přírodní, např. typu cottage a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, velmi zdravé jsou pak zejména zakysané mléčné výrobky.

Mléko čerstvé versus mléko trvanlivé

Z hlediska výživového je nejhodnotnější mléko čerstvě nadojené od zdravých krav při zachování pravidel hygieny při získávání mléka. Mléko je však velice dobrou živnou půdou pro rozvoj mikroorganizmů, a proto je nutné ho pro prodej v tržní síti tepelně ošetřit. V automatech na mléko se prodává mléko po nadojení tepelně neošetřené. V automatech se pouze chladí, a proto se doporučuje před konzumací svařit. V mléce se během přepravy z automatu a případným skladováním mohou rozmnožit nežádoucí mikroorganizmy,” popisuje prof. ing. Jana Dostálová, CSc. a dodává, že “sváření mléka v domácnosti je poměrně nešetrný zákrok a z hlediska ztrát živin může být daleko nepříznivější než tepelné ošetření v mlékárně.”

Trvanlivé mléko neobsahuje konzervanty

Mléko, které si kupujeme v tržní síti, je vždy tepelně ošetřené. Pokud je tepelný zákrok šetrnější (teploty do 85 °C po různou dobu podle vyžadované trvanlivosti mlék - toto ošetření se nazývá pasterace) je mléko označované jako čerstvé. Mléko trvanlivé je tepelně ošetřeno při teplotách nad 100 °C (135-150 °C jedná se o  UHT - ultra heat treatment ), ale záhřev  trvá pouze několik sekund. “Ztráty živin jsou poněkud vyšší než u mléka pasterovaného, ale většinou nedosahují více než 10 %. Trvanlivé mléko má nepatrně pozměněnou chuť a vůni. Má takzvaně vařivou vůni a chuť. Všechny druhy mléka tepelně ošetřeného můžeme bez obav konzumovat. Žádné konzervanty se do mléka nesmějí přidávat,” popisuje profesorka Dostálová.  Dlouhá trvanlivost je dosažena pouze tepelným ošetřením a speciálním obalem, který zamezuje přístup vzduchu a světla.

Skladování mléka

Mléko bychom měli v domácnosti skladovat při teplotě doporučené na obalu výrobcem a pokud kupujeme mléko v průhledných lahvích, měli bychom ho skladovat v temnu, jinak získá tzv. "sluneční příchuť" a dochází ke ztrátám živin, zejména vitaminu B2.