O výživě 27. 4. 2020 | Klára MarešováKlára Marešová

Na jaře ajurvéda doporučuje lehká, nekalorická jídla. Je čas očisty

Ajurvéda, holistický systém medicíny pocházející z Indie, představuje vědu o životě. Pokusme se podívat její optikou na jarní období a třeba i využít některé podněty v oblasti výživy tohoto přes 5 000 let starého systému.

Stock Photos: Pikozo.kz /Shutterstock.com

Ajurvéda považuje jarní měsíce za dobu, pro kterou je příznačná dóša kapha. Jde o jeden ze tří základních metabolických typů, které se zpravidla uplatňují na jednotlivce. Podle nich lze následně vyvodit základní doporučení pro výživu.

Jarní metabolický typ a jeho specifika

Základní metabolické typy, tedy dóši, jsou tři -  váta, pitta a kapha = v překladu voda. Není proto divu, že je obrazně tvořen právě elementem vody a země. Vystihuje ho chlad a vazkost, stejně jako období jara, kdy je počasí ještě chladnějšího rázu.

hruďAjurvéda vidí v dóše kapha tu, která je zodpovědná za sílu, přirozenou odolnost tkání, výživu kloubů, správné hojení, stabilitu, imunitu.

Ajurvédský lékař Vasant Lad uvádí, že kapha je přítomna v hrudi, hrdle, hlavě, nosních dutinách, žaludku, stejně jako v cytoplazmě a hlenech.

Za centrální sídlo kaphy se považuje hruď. Z pohledu psychologického se kapha projevuje v pochopení, má sklon ke klidu, lásce a odpuštění, stejně jako k citovému připoutání, chamtivosti i dlouhotrvající závisti.

Pravidlo opaku

Jedno z nejdůležitějších ájurvédských pravidel je založeno na nutnosti rovnováhy protikladů. Zásadní je podporovat harmonii a rovnováhu. Když je něčeho nedostatek, dodávat potřebné. Nerovnováha způsobuje narušení metabolismu a dává prostor pro zdravotní chřadnutí.

A jak prakticky můžeme tato doporučení využít v souvislosti s jarní stravou?

Vhodné a nevhodné suroviny

  • Ajurvéda doporučuje lehká, nízkokalorická jídla, protože období jara je obdobím očisty.

Obecně by se měla jíst jídla, která mají chuť pikantnější, trpkou a hořkou. Ajurvéda považuje za vhodné vyhnout se těžkým, kyselým a sladkým pokrmům.

  • Pro všechny metabolické konstituce je na jaře vhodné konzumovat jáhly, žito, ječmen, proso, pohanku, rýži basmati, fazole.
  • Prospěšné je častější zařazování králičího, kuřecího, krůtího masa a zvěřiny.
  • Vhodná jsou vajíčka, pokud nejsou smažená nebo míchaná.

zeleninaZ vhodné zeleniny uvedeme bohatý seznam sezónních plodin: zelí, červená řepa, špenát, ředkvičky, petržel, mrkev, celer, brambory, brokolice, hrášek, chřest, houby, cibule, česnek, květák, listová zelenina, paprika, růžičková kapusta.

Ajurvéda zmiňuje důraz na hořkou zeleninu. Například rukolu, polníček a listové saláty.

Je dobré si uvědomit, které potraviny jsou aktuálně a lokálně na trhu a ty upřednostňovat co nejvíce. Případně se dojídají zásoby ze zimy, ale postupně se už konzumují čerstvé jarní potraviny (listové saláty v teplém období, ředkvičky, řeřicha).

Výbornou potravinou v období jara je zázvor. Jde o čas, kdy se rozšiřují nemoci kaphy. To jsou ty se zvýšenou tvorbou hlenu. Všichni známě jarní chřipky, nachlazení a rýmy.

Co se nápojů týká, pít by se měly bylinné a kořeněné čaje a teplá voda. Ve větší míře je dobré omezit mléčné výrobky a zůstat maximálně u ghí, podmáslí či kozích výrobků.

V jarním období jsou méně vhodné ořechy a semena, kromě dýňových a slunečnicových. Dále pak sójové boby, černá čočka a mungo fazolky.



Mohlo by vás také zajímat: