O výživě 4. 6. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jednoduše a s chutí. I tak jde připravit luštěniny?

Luštěniny jsou nutričně velmi cenné potraviny, přináší nám spoustu pozitivních látek (kvalitní bílkoviny, vlákninu, některé vitaminy a minerální látky, řadu biologicky aktivních látek) a měly by se proto v našich jídelníčcích objevovat pravidelně, ideálně alespoň 2x týdně. Realita je ale většinou jiná a Česká republika se řadí mezi země s nejnižší průměrnou konzumací luštěnin. Ročně jich sníme průměrně méně než 3 kg, což odpovídá zhruba 55 g týdně.

Příprava luštěnin, recepty, tipy
Stock Photos: nadianb /Shutterstock.com
  • Zhodnoťte si sami: Kolikrát týdně, nebo alespoň měsíčně se ve vašem jídelníčku luštěniny objeví?

Důvodů, proč jíme luštěnin tak málo, je více. V první řadě jsou tu „zarytí odpůrci“ luštěnin, kterým luštěniny nechutnají. Druhým velmi častým důvodem je to, že na luštěniny zkrátka zapomínáme nebo nás odrazuje jejich příprava. Třetím důvodem jsou obavy z nadýmání. Ať už je důvod jakýkoli, pro většinu z nich existuje řešení.

Naučte se luštěniny připravit chutně!

Luštěniny chutněKdyž se řeknou luštěniny, řada z nás si vybaví hrachovou kaši ze školní jídelny nebo čočku nakyselo s párkem. Neříkám, že ani tyto pokrmy se nedají připravit opravdu chutně, ale existují určitě i mnohem lákavější recepty. Ač se to možná některým z vás nezdá, luštěniny se dají připravit na stovky způsobů.

Luštěniny můžete použít nejen vařené, ale i pražené, naklíčené nebo zpracované do podoby mouky (ideální například na zahušťování). Připravit si můžete saláty, pomazánky, polévky, karbanátky, tortilly, rizota... Využití luštěnin je opravdu velmi rozmanité a dají se dokonce využít i na sladko.

Vyzkoušejte:

Jíme i očima a důležité je určitě i to, jak jídlo vypadá na talíři (což třeba u zmiňované hrachové kaše není úplně to pravé). Připravte si například krásně barevný salát nebo pomazánku a dejte si záležet i na servírování.

Luštěniny můžete i šikovně schovat

Pokud nemáte luštěninovou chuť příliš v lásce, můžete luštěniny nenápadně do pokrmů vpašovat tak, že ani nepoznáte, že nějaké luštěniny obsahují. Můžete takto luštěniny "podstrčit" i nic netušícímu manželovi nebo dětem a pomalu je tak naučit přijít luštěninám na chuť.

Luštěniny (např. uvařený hrách, fazole, cizrnu nebo čočku) rozmixujte a přidejte například do různých placiček, bramboráků nebo karbanátků. Přidat je můžete také do různých pomazánek nebo polévek. K dochucení používejte výrazné koření, bylinky nebo česnek, pod kterými se luštěninová chuť snadno schová.

Jak přípravu luštěnin urychlit?

Často nás od přípravy luštěnin odrazuje zdlouhavější příprava. Luštěniny se musí napřed máčet a je potřeba si proto vaření luštěnin naplánovat dopředu. Pokud si ale vzpomeneme a luštěniny předem namočíme, samotná příprava už není nijak náročná. Ne vždy se to ale podaří a existují možnosti, jak přípravu luštěnin urychlit.

  • Vyzkoušejte červenou čočku, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky.
  • Můžete koupit již předvařené luštěniny.
  • Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin (můžete je použít do salátu, pomazánek, polévek, karbanátků apod.).

Co dělat, aby luštěniny nenadýmaly?

Nadýmání je častou výmluvou, proč luštěniny nejíme. Způsobují ho především v luštěninách obsažené nestravitelné oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě a jsou tedy rozkládány až střevními bakteriemi ve střevě tlustém za vzniku plynů. Vhodnými úpravami lze ale jejich obsah snížit a nepříjemné následky tak zmírnit.

  • Luštěniny předem namočte, díky tomu se část nestravitelných látek vyluhuje do vody.
  • Pro ještě lepší efekt můžete vodu během máčení několikrát vyměnit.
  • Vodu, ve které se luštěniny namáčely, vylijte a luštěniny uvařte v nové vodě.
  • Přidejte bylinky, které pomohou lepšímu trávení.
  • Vyzkoušejte naklíčené luštěniny, během klíčení významně klesá (až o 80 %) obsah nestravitelných látek.
  • Pokud na luštěniny nejste zvyklí a víte, že vám dělají problémy, zařazujte je do jídelníčku ze začátku jen v malém množství.

Využití luštěnin je velmi pestré a dají se z nich připravit opravdové delikatesy! Proto luštěniny nezatracujte a nebojte se zkoušet nové recepty. Obohatíte svůj jídelníček nejen o nové chutě, ale i spoustu zdraví prospěšných látek.

logo





Mohlo by vás také zajímat: