O výživě 5. 3. 2018 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Na jarní detox s chutí a rozumem. Jen tak tělu prospějete

Nemusíte držet půst, popíjet jen zeleninové šťávy nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, kterou pak dlouho nemůžete ani cítit. Pokud patříte mezi fanoušky jarní detoxikace, tak letos vyzkoušejte jarní očistu s chutí a hlavně rozumem. Jen tak svému tělu prospějete a nikoli naopak.

Jarní detox s chutí a rozumem tělu prospěje ze Shutterstock.com

Se začátkem jara je v posledních letech módní jarní očista. Detoxikačních metod je celá řada, od různých hladovek, zeleninových šťáv, zázračných zábalů a pilulek, až po střevní klystýry. Pro někoho mohou být však tyto radikální změny příliš zatěžující pro organismus. Každý by měl proto respektovat své tělesné nastavení a zdravotní stav a nepropadat trendu jarního detoxu na úkor svého zdraví.

Jarní očista by měla být především o změně...

Změna ročního období by měla být přirozeně doprovázena změnou jídelníčku na lehčí, stravitelnější a méně tučnější stravu. Zvláště pokud máte nějaké to kilo ze zimy navíc.

  • Pokud se cítíte se unavení, zpomalení nebo trpíte-li zažívacími potížemi, častým nachlazením nebo bezdůvodným smutkem a emocionálními výkyvy.

Změňte svůj jídelníček přirozeně podle následujících doporučení na jarní očistu, který pomůže po zimě obnovit rovnováhu a je vhodný i pro nastartování hubnutí.

Svěží jídelníček

Jarní jídelníček by měl být plný vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Základem každého jídla by proto měla být zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny.

  • Jezte ke každému jídlu čerstvou zeleninu, či ovoce, upravujte zeleninu na různé způsoby a podávejte nejlépe s rýží, jáhly, pohankou nebo ovesnými vločkami.
  • Z luštěnin si můžete uvařit skvělé polévky, pomazánky, pečené karbanátky nebo zkuste různě ochucené tofu. Pečivo jezte celozrnné, nejlépe žitné. Dopřejte si kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semena a omezte zdroje živočišných tuků jako jsou tučná masa, uzeniny a tučné mléčné výrobky.
  • Z masa a mléčných produktů si můžete dopřát čerstvé ryby, kefíry, čerstvé sýry a jogurty s živou kulturou. Zcela se vyhněte smaženým, příliš slaným a sladkým pokrmům.
  • Jídlo ochucujte kořením podporující očistu a obsahující přirozené antioxidanty – zázvor, česnek, kurkuma, koriandr, římský kmín, černý pepř a skořice.

Voda je základem očisty

Dodržovat pravidelný pitný režim je základem každé detoxikace. Voda pomáhá odplavovat škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, zelené čaje plné antioxidantů a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru či fenyklu. Pijte minimálně 2 litry denně. Zkuste se zcela na chvíli obejít bez alkoholu a omezte kofeinové nápoje.

Odpočinek a mírné cvičení

Během očistné doby více odpočívejte a relaxujte. Místo náročného cvičení zvolte lehký pohyb na čerstvém vzduchu, jógová cvičení a uvolňující cviky. Na chvíli se zastavte z celoročního shonu a udělejte si čas na příjemnou změnu. Zajděte si na masáž, doporučuji ajurvédskou nebo lymfomasáž. Dopřejte si voňavé koupele. Udělejte si různé čistící pleťové masky, nebo zajděte na kosmetiku. Udělejte si doma jarní úklid. Podpořte prostě jarní očistu všemi smysly.

Meditace úsměvem

Podpořte čištění organismu také mentálně a emočně. Udělejte si úklid v myšlenkách a emocích, vyhoďte ven vše nepotřebné, škodlivé, zraňující a stresující. Místo povinností si naplánujte radosti, potěšení a příjemné chvíle. Udělejte si denně čas na krátkou meditaci. "Místo urputného snažení se o klidnou a vyrovnanou mysl jen chvíli seďte se zavřenými očima, dýchejte zhluboka do břicha a usmívejte se," radí nutriční terapeutka a psycholožka.





Mohlo by vás také zajímat: