O výživě 5. 5. 2020 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Na zdravější jídelníček přecházejte postupně a natrvalo

Pokud přemýšlíte nad svou stravou a máte pocit, že radikální změna by byla vhodná. tak jděte na to postupně. Zdravá strava není o extrémech. I drobné změny, které se dají provést celkem jednoduše a snadno se zvládnou, mohou přinést výsledky.

Stock Photos: margouillat photo /Shutterstock.com

Zdravá strava nejsou extrémy

Máte v době omezení kvůli koronavirové pandemii více času na sebe a přemýšlíte o svém životním stylu? Rádi byste vylepšili svoje stravování, ale děsí vás představa konzumace ovesných vloček, pohanky, tofu nebo zeleného ječmene? Takhle to ale vůbec být nutně nemusí.

Zdravé stravování není o extrémech nebo zákazech a je i důležité, aby nám chutnalo – jinak to s ním sice chvíli díky pevné vůli vydržíme, ale taková změna rozhodně nemůže být trvalá.

  • Opravdu není nutné hned převrátit své stravování o 180º, stát se vegetariánem nebo veganem a jíst spoustu exotických potravin, o kterých jste zatím jen četli. Někomu taková extrémní změna může vyhovovat a dobře zafungovat, pro velkou řadu lidí je ale nepoužitelná.

Vyvážená a zdravá strava se dá – s několika výjimkami - dost dobře složit i z běžných základních potravin, které jsou dostupné lokálně. Měla by být založená na pestrosti, dostatku nejen čerstvé zeleniny a ovoce, kvalitních obilovin (nejlépe celozrnných) a luštěnin, libového masa a ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků.

  • Přinášíme několik tipů, jak svůj jídelníček o něco zlepšit, aniž by to významně „bolelo“.

Zapečené, nebo nezapečné müsli

jogurtRádi snídáte müsli, ale jen to zapečené? Nemusíte se ho hned vzdávat, přestože obsahuje přidaný cukr. Zkuste si jej třeba namíchat 50:50 s nezapečeným müsli, nebo se samotnými ovesnými vločkami. V nabídce jsou dnes i zapečená müsli bez přidaného cukru, která jsou velmi chutná, a nebo si svou vlastní směs „na míru“ můžete namíchat sami. Ovesné vločky můžete zkusit krátce na sucho na pánvi opražit, třeba i tak vám zachutnají lépe. 

„Obyčejný“ bílý jogurt si ochuťte sami

Vyzkoušejte různé typy jogurtů různých značek – každý jogurt může mít maličko jinou chuť i hustotu a třeba se vám podaří narazit na favorita, který vám bude lahodit. Pokud si ani tak nevyberete, můžete zkusit jogurt ochutit trochou skořice nebo malou lžičkou medu či trochu čerstvého měkkého ovoce pokrájeného a rozmačkaného na malé kousky (např. mango, banán anebo kvalitní zavařeniny s vysokým podílem ovoce).

Nachystejte si zeleninu předem

Ovoce vám chutná, ale fanda do zeleniny moc nejste? Zkuste si k hlavním denním jídlům přidat alespoň hrst čerstvé nebo vařené zeleniny. Zvládnete-li dát si ji i ke svačině, tím lépe.

  • Střídejte různé druhy – rajčata, ledový salát, okurka, mrkev, kedlubna, ředkvičky, zelené fazolky, hrášek, květák či brokolice – každý druh obsahuje lehce různé druhy vitamínů a minerálních látek.

Proto je pestrost tak moc důležitá. Začněte třeba jen s pár kousky a uvidíte, že za krátký čas si na zeleninu jakou součást svého jídelníčku zvyknete. Nemáte-li během dne čas si zeleninu připravovat, preferujte druhy, které stačí třeba jen omýt (cherry rajčata, rukola, malé okurky, apod.) anebo si ji připravte předem a dejte ji do krabiček, které uchováte v chladničce.

Čerstvý sýr místo uzenin

jamonChutnají vám uzeniny a dopřáváte si je často? Zkuste je alespoň částečně vyměnit za žervé, čerstvý tvarohový sýr nebo pomazánku z polotučného tvarohu.

Dopřejte si třeba 1-2x týdně libovou šunku – nejlépe výběrovou nebo nejvyšší jakosti. Pozor dejte i na sušené šunky – mohou být sice libové, ale obvykle obsahují vysoké množství soli.

Vyzkoušejte

  • Celozrnné obiloviny nebo pohanka či quinoa vás nezaujaly? Určitě dejte šanci kuskusu a bulguru – můžete míchat celozrnné varianty s necelozrnnými.
  • Nepreferujte vícezrnné pečivo, které je mnohem bližší tomu bílému než celozrnnému. Vyzkoušejte žitný chléb a třeba i knäckebrot.
  • Luštěniny nejsou vaším favoritem? Zkuste třeba čočkovou polévku nebo čočkový salát, pomazánku z cizrny – hummus a nebo třeba fazolky v lehce slaném nálevu nebo v tomatě.
  • Ochutnávejte, experimentujte a třeba objevíte pokrm, v jakém vás luštěniny na talíři budou bavit.




Mohlo by vás také zajímat: