O výživě 29. 4. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Nabídka je opravdu široká. Jak si vybrat nejlepší dietu?

Chcete se pustit do hubnutí a nevíte, kterou dietu si vybrat? Žijeme v době, která přináší trendy – ve všem. Pole hubnutí a zdravé výživy není výjimkou. Na internetu a v časopisech se to jen hemží všemi možnými dietami, výživovými směry a radami, jak zaručeně zhubnout.

Stock Photos: carballo /Shutterstock.com

Nabídka je opravdu široká 

  • ketogenní diety, low carb, paleodieta, raw strava, bezlepková dieta, veganství, přerušované hladovění nebo dokonce půsty… Jak se v tom vyznat?

Na každém směru či dietě určitě najdeme pozitiva. V první řadě je to fakt, že se vůbec zamyslíme nad svým jídelníčkem. Často se stává, že díky dietě zařadíme nové potraviny, omezíme některé z méně vhodných potravin a efekt v podobě snížení hmotnosti se dříve či později dostaví.

Z dlouhodobého hlediska ale striktní dodržování některých omezujících diet může vést i k určitým rizikům. Čím více druhů potravin vyloučíme a čím jednostrannější je jídelníček, tím je větší riziko, že nám můžou v jídelníčku nějaké živiny chybět a jiné naopak přebývat.

Jednotlivými dietami se ale můžeme inspirovat a z každé si odnést jen to nejlepší. Pojďme si shrnout, jaké jsou hlavní výhody, nevýhody a rizika nejčastějších diet a směrů.

Paleo dieta

Výhody: velké množství zeleniny, konzumace ryb, ořechů, preference základních potravin a omezování vysoce průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů

Nevýhody: vylučování mléčných výrobků, luštěnin, celozrnných obilovin, některých rostlinných olejů, hrozí nadbytek masa (a s tím spojený nadbytek živočišných bílkovin a nasycených mastných kyselin)

Z paleo diety si vezměte ponaučení, že budete dávat přednost přirozeným potravinám před těmi vysoce průmyslově zpracovanými a budete mít v jídelníčku dostatek zeleniny.

Ketogenní diety, nízkosacharidové diety

Keto dietaOba druhy diet jsou založené na omezování příjmu sacharidů, liší se v tom, jaký denní příjem sacharidů je povolen.

Výhody: omezení sladkostí, slazených nápojů, výrobků z bílé mouky, fastfoodových pokrmů apod.

Nevýhody: vylučování celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce, při ketogenních dietách i některých druhů zeleniny, hrozí nadbytek tuku a živočišných bílkovin

Z ketogenních a nízkosacharidových diet si odneste poučku, že je vhodné omezovat příjem cukrů a potravin vyrobených z bílé mouky.

Bezlepková dieta

Výhody: omezování bílého pečiva a výrobků, jejichž základem je bílá mouka (sušenky, knedlíky, sladké pečivo apod.)

Nevýhody: omezování kvalitního celozrnného pečiva a celozrnných obilovin (žito, ječmen, oves), zbytečná finanční náročnost

Pokud netrpíte celiakií či alergií, je zbytečné lepek ze stravy vylučovat, inspirujte se ale tím, že snížíte konzumaci bílého pečiva, sladkého pečiva, sušenek a dalších výrobků z bílé mouky a nahradíte je potravinami nutričně hodnotnějšími.

Vegetariánství/veganství

Vegetariánský talířVegetariánství a veganství má samozřejmě i jiné rozměry (ekologické, filosofické), my se ale zaměříme jen na hledisko nutriční.

Výhody: velké množství zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, vyloučení uzenin a tučných masných výrobků

Nevýhody: vylučování zdrojů plnohodnotných bílkovin (u veganství kromě masa i mléčných výrobků a vajec), nižší obsah a horší vstřebatelnost některých látek (např. vápník, železo), nedostatek vit. B12 (zejména u veganství)

Masem určitě není vhodné se přecpávat, a proto se inspirujte recepty na bezmasá jídla a čas od času je do jídelníčku zařazujte, i když se řadíte mezi „masožravce“.

Raw strava

Výhody: velké množství zeleniny, ovoce, zařazování ořechů, luštěnin (naklíčených), preference základních potravin

Nevýhody: vylučování zdrojů plnohodnotných bílkovin (maso, vejce, mléko), vylučování ryb, riziko mikrobiální kontaminace, hrozí nedostatek plnohodnotných bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek

  • Raw stravou se můžete inspirovat v tom, že budete mít v jídelníčku pestré zastoupení zeleniny, ovoce, ořechů a naklíčených luštěnin.

Radou na závěr může být to, ať si každý z dané diety či výživového směru vezme jen to nejlepší, co bude vyhovovat právě jemu. Raději se ale vyvarujte striktních diet, kterými byste si mohli při nedostatečných znalostech spíše uškodit.

A jaká dieta je tedy nejlepší na hubnutí?

  • Žádná. Mnohem lépe nežli striktní diety funguje postupná a především trvalá změna návyků.

Při hubnutí je tou hlavní podstatou dosáhnout kalorického deficitu (samozřejmě bychom se neměli upínat jen na kalorie, ale dbát na kvalitu a celkovou vyváženost jídelníčku). A cest, jak toho dosáhnout, je opravdu plno, každý si tedy najděte tu vlastní cestu, která vám bude příjemná, díky tomu bude i trvale udržitelná a povede k dosažení vašeho cíle.

logo





Mohlo by vás také zajímat: