O výživě 29. 10. 2021 | Bc. Lucie KašparováBc. Lucie Kašparová

Nejhorší způsoby jak zhubnout. Pryč od nich!

Vidina redukce nadbytečných kilogramů je obzvlášť lákavá, slibuje-li „dieta“ rychlý a snadný výsledek. Spousta postupů však není z pohledu zdraví bezpečných. Čemu se tedy při snaze o redukci hmotnosti vyhnout, abychom si nezadělali na zdravotní potíže či rychlý jojo efekt?

Stock Photos: 13Smile /Shutterstock.com

Hubnutí „snadno a rychle“

Oblíbená mantra pochybných diet různého typu. Ať už se jedná o pití koktejlů nebo držení hladovky či low carb dietu, často se diety kasají výrokem, že s jejich pomocí zhubnete snadno a rychle. Ohledně těchto výroků byste však měli být spíše ostražití. Uvědomte si, jak dlouho trvalo nadbytečná kila nabrat. Jestliže tedy chcete dosáhnout trvalé redukce, nelze očekávat výsledky za pár dní. Někdy taková změna trvá i měsíce.

  • Slůvko „snadno“ je taky lákavé, avšak pro spoustu lidí s obezitou či nadváhou může být změna životního stylu naopak náročná, ne však nemožná.
  • Obě deklarace zní líbivě, většinou za nimi ale stojí nesmyslné diety s krátkodobými účinky.

Pití zázračných koktejlů

Nahrazování pestré stravy pitím proteinových či jiných zázračných hubnoucích koktejlů není z dlouhodobého hlediska efektivní způsob hubnutí. Jestliže během dne jedno jídlo nahradíte touto tekutou variantou, protože zkrátka nestíháte se nasvačit, jistě se neděje nic špatného.

Detoxikujte své tělo – zhubnete

detoxDalším odstrašujícím způsobem hubnutí jsou různé detoxy, které jsou propagovány často neodborníky v oblasti výživy. Pravidelně na jaro a na podzim je internet plný reklam a rad ohledně očisty metabolismu pomocí zeleninových a ovocných šťáv či držením půstu. Detoxikaci našemu tělu zajišťují zodpovědně orgány jako jsou játra a ledviny.

  • Kokosová či celerová šťáva neobsahuje žádné bílkoviny, tudíž po určité době, co ji budete konzumovat pravděpodobně uvidíte na váze nižší číslo, ale bude to spíše úbytek svalové hmoty a vody než tuku.
  • Dost možná budete pociťovat také hlad, protože tekutiny vás zkrátka nezasytí, stejně jako absence bílkovin.
  • V nadměrném množství naopak přijmete jednoduché cukry (z ovoce), ohrozíte stav zubů (celodenní popíjení kyselých šťáv naleptává zubní sklovinu) a detox pocítíte především ve své peněžence (balíčky kokosových vod, ovocných a zeleninových šťáv nepatří mezi nejlevnější produkty).

Vyřazování celých skupin potravin, nesmyslné hladovky

hubnutíO žádné potravině ani jídle nelze říct, že způsobuje nárůst hmotnosti nebo naopak redukci hmotnosti. Nemá smysl vyřazovat ze svého jídelníčku veškeré sacharidy za účelem redukce hmotnosti. Jistě, jestliže na nějaký čas přestanete jíst veškeré pečivo, přílohy a sladkosti a ničím je nenahradíte, pravděpodobně zhubnete.

Nebudete to ovšem kvůli tomu, že jste vyřadili démonizované sacharidy, ale díky sníženému příjmu kalorií. Stejná zákonitost platí pro nesmyslné diety typu vajíčková, mléčná atd.

  • Jednostranně zaměřené „diety“, spoléhají na omezenou konzumaci jedné potraviny, a tudíž v rapidně menším množství, než je běžná strava (kdo by snědl plný talíř vajíček k obědu) a díky takto osekanému kalorickému příjmu hubnete. Vajíčka nedokážete jíst dlouhodobě, tudíž není překvapením, že po zavedení opět normální stravy (a tedy navýšení kalorického příjmu), dojde k jojo efektu.

Co si zapsat za uši

Za redukci hmotnosti vždy stojí kalorický deficit, tedy příjem energie musí být nižší než její výdej. Změny v jídelníčku je vhodné dělat postupně a úměrně tomu, co zvládnete. Namísto nesmyslných a někdy taky nebezpečných diet, se zaměřte na omezení konzumace jednoduchých cukrů (nadbytečné množství cukrovinek, slazených limonád). Ochucené mléčné výrobky zkuste nahradit těmi neochucenými a koukněte na množství tuku v nich (upřednostňujte ty kolem 3 % tuku). Tučné maso nahraďte libovým. Zařaďte více zeleniny a nebojte se pečiva ani příloh, jen volte spíše ty celozrnné- sníte jich méně, protože vás více zasytí. V neposlední řadě zařaďte pohyb a to pravidelně.

  • Když se racionálně zamyslíte, větší smysl dává, že člověk jí normální jídlo, pravidelně se hýbe a díky tomu zhubne, než podezřelé líbivé popíjení koktejlů po určitou dobu bez nutnosti úpravy životního stylu a bez pohybové aktivity.

Zdroj obrázků: Shutterstock.com



Mohlo by vás také zajímat: