O výživě 21. 7. 2017 | Mgr. Martina Karasová

Nejvíce živin mají plody sklizené v době své zralosti

Sezona vrcholí, všude je plno čerstvého a krásně barevného ovoce a zeleniny. Pokud nemáte to štěstí a nejste majitelem zahrádky, případně nemáte babičku, která vás pravidelně zásobuje, nezbývá vám, než si zeleninu a ovoce koupit. Kde koupit tu čerstvou? Jak fungují bedýnky? Proč nakupovat na trzích?

Farmářské trhy a bedýnky dodají čerstvé ovoce a zelenu ze Shutterstock.com

Víte, odkud pochází jídlo, které máte na talíři?

Máte představu, kdy byl sklizený salát nebo jak dlouho se v igelitu potila okurka, kterou jste včera krájeli do salátu? A jak dlouho a odkud k vám cestovalo jablko, které jste si přinesli z obchodu domů?

Pokud odebíráte farmářské bedýnky nebo nakupujete zeleninu na trzích, tak odpovědi na předchozí otázky pravděpodobně znáte. Nabízené výpěstky bývají sklizeny maximálně 24 hodin před tím, než se dostanou na stánek. A lidé kteří je prodávají také velmi často svýma rukama přispěli k jeho vypěstování. Pokud ne, vždy máte u stánku možnost nahlédnout do příslušných dokumentů o původu zboží. A pokud byste chtěli, obvykle není problém se na pole, na kterém vyrostlo ovoce a zelenina, které kupujete, dojet podívat. Farmáři vás rádi uvítají a většina z nich nabízí právě i osobní odběr bedýnek. Bohužel stále mnoho prodejců zeleniny o původu svých produktů na stáncích vědomě lže a přeprodává lidem ovoce a zeleninu z velkoskladu a vydává je za farmářské produkty.

Bedýnky jsou ve stanovený čas doručeny

Je to systém prodeje zboží, kdy od svého farmáře můžete každý týden získávat přepravku čerstvé sezonní zeleniny a ovoce. Za bedýnky se platí buď předem, anebo při převzetí. Většina lidí odebírá pravidelně celou sezonu, máte však možnost objednat i jednorázově. Obsah bedýnek je u různých farmářů různý podle toho, na jakou produkci se specializují nebo s kým spolupracují. Někde to může být jen zelenina a ovoce, jinde je možné objednávat i vajíčka, maso, sýry nebo pečivo. Bedýnky jsou vám pak ve stanovený čas doručeny, nebo máte možnost si je vyzvednout přímo na farmě, nebo na předem domluveném místě.

Sezonní produkty se dobře nakoupí na trzích

Sezónní plody vypěstované v místě, kde se i prodávají, se trhají v optimálním stupni zralosti. Nemusí se sklízet o dlouhé týdny dříve, aby zvládly cestu přes půl zeměkoule, a nemusí uměle dozrávat. Navíc plody sklízené v době své zralosti jsou nejchutnější, mají nejvíce živin, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Zároveň tak podpoříte domácí zemědělství, místní farmáře a pěstitele. Drobní zemědělci také používají mnohem šetrnější metody k životnímu prostředí než velkopěstírny.

Trhy neslouží jen k prodeji, jsou také místem společenského setkávání. Samotní zemědělci a výrobci poskytují přímý prodej zákazníkům, bez prostředníka v podobě velkoobchodu. Díky tomu mohou zboží prodávat za přiměřené ceny. Farmářské trhy jsou skvělou volbou, pokud vám není jedno, co jíte. Ne však vše, co tam nakoupíte, je zdravé. Uzeniny, byť domácí, budou vždy tučné a slané, sladké pečivo nebude mít nižší obsah cukru než to v obchodě. Nabídka bývá obvykle široká a na své si přijde každý. Na trzích seženete čerstvé ryby, maso, koření, bylinky, čerstvé těstoviny, mléčné výrobky, vejce nebo kváskový žitný chléb.





Mohlo by vás také zajímat: