Máte-li touhu zařadit mušle, mořské plody či mořské řasy do svého jídelníčku, s chutí do toho. Čím pestřejší vaše strava bude, tím lépe. Každá potravina se podle dietoložky Karolíny Hlavaté vyznačuje určitou přidanou hodnotou, a čím pestřejší jídelníček je, tím větší šance, že načerpáme do sebe nejen co nejvíce hlavních živin.

Proč jíst mušle?

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale i minerálních látek, obsahují hlavně jód a selen. Mají málo kalorií, minimum tuku a prakticky žádný cholesterol. „Mořské produkty obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné,“ dodává dietoložka. Zní to ideálně, ale i zde platí dobrého pomálu.

Mušle, mořské plody a řasy nejsou tradičním českým jídlem, které by sytilo od pradávna naše předky, a tak náš organismus na ně není nastavený. Proto je třeba konzumaci rozumně dávkovat.

„Například řasy jsou jedním z nejbohatších zdrojů jódu a není dobré je dlouhodobě podávat ve vyšším množství,“ míní Karolína Hlavatá. Mít denně suši, by podle ní nebylo v pořádku. V naší zeměpisné šířce, kde není moře, je v potravinách historicky spíše nedostatek jódu. Jsme na to nastaveni, na rozdíl třeba od japonské populace, která je naopak zvyklá na vyšší příjem. „Pokud bychom to přeháněli s příjmem mořských produktů, mohl by být nadbytečný příjem jódu i vyvolávajícím momentem pro vznik autoimunitního onemocnění štítné žlázy nebo její hyperfunkce,“ objasňuje Karolína Hlavatá. Předávkování pak hrozí zejména lidem, kteří se dopují multivitaminy.

Jak často si dát mořské potvory?

Podle dietoložky bychom měli mít na talíři mořské ryby dvakrát týdně, a když si dáme suši jednou za 14 dnů, bude to vítané a zdravé zpestření jídelníčku.

Jak se pustit do mušlí?

Nejsou tradičním českým jídlem, a tak je většinou neumíme připravovat. Pokud jsme je ještě nejedli, také nevíme, co s námi udělají. „Když je chceme poprvé ochutnat, neměli bychom doma experimentovat, ale raději nejprve zajít někam, kde víme, že je mají skutečně čerstvé a umí je dobře připravit,“ radí Karolína Hlavatá. Pro začátek je lepší dát si jich jen menší množství například v polévce nebo salátu. To platí i o mořských plodech. „Zejména lidé, kteří trpí potravinovou alergií, by měli být obezřetní,“ varuje dietoložka.

Rozumně i v zahraničí

Stejný přístup bychom měli zachovat i v zahraničí při ochutnávání místních specialit. Není dobré nechat se strhnout plnými stoly a cpát se vším v maximálním množství, i když je to za jednu cenu. „Neběžet si pro nášup padesátkrát. Nabídku bychom si měli nejprve prohlédnout a pak si nandat jeden dva talířky a vybrat si spíš věci, které neznám a chci je ochutnat, nebo jich mám během roku nedostatek. Je-li nás u stolu víc, ať si dá každý něco jiného a můžeme si to prostřídat,“ radí Karolína Hlavatá.

Jedině čerstvé!

Vždy kupujte mušle jen ty nejčerstvější v osvědčených obchodech. Zejména u mušlí je riziko bakteriální kontaminace a pak elementárních nákaz.

Nebojte se mušli vyhodit

Lastury se mohou samy pootevřít. Jemné poklepnutí obvykle způsobí, že se za chvíli uzavřou. Jestliže ale mušle nereaguje, zahoďte ji, nežije. Vyhoďte i všechny naštípnuté, nebo jinak rozbité. Orientovat se můžete i čichem. Živé mušle jsou cítit svěží mořskou vůní. Zahoďte i mušle, které se neotevřou po uvaření.

Jak s mušlemi správně zacházet?

  • Živé mušle nikdy nezmrazujte. Použijte je krátce po zakoupení. Vždy si při koupi ověřte datum spotřeby a dodržte ho.
  • Uchovávejte je, ale jen krátce, v chladničce při teplotě pod 4 °C.
  • Zmražené mušle před použitím rozmrazte v chladničce.
  • Nikdy je neskladujte v uzavřených nádobách, jsou živé a mohly by se udusit.
  • Před přípravou je umyjte v mírně vlažné vodě. Můžete použít i kartáček.
  • Doporučuje se mušle vařit cca 5 minut při teplotě 60 °C.
  • Neplatí, že čím déle budete vařit, tím budou měkčí, naopak mušle ztvrdnou a zgumovatí.