O výživě 23. 9. 2018 |  Mgr.et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr.et Mgr. Jitka Laštovičková

Nutričně zajímavá dýně. Proč ji jíst?

Na trhu jsou dnes celkem běžně k dostání různé typy dýní – hokkaido, muškátová, máslová a méně často také dýně špagetová. Máslová dýně má o něco měkčí dužinu, hodí se tak pro mixování. Dužina špagetové dýně se po upečení rozpadá na delší vlákna připomínající známé těstoviny. Proč je i z pohledu výživy zajímavá?

Nutričně zajímavá dýně
Podzim patří různým druhů dýní ze Shutterstock.com

Dýně patří mezi rostliny z čeledi tykvovitých, příbuzné jsou s okurkami, cuketami a melouny, patizonem. Sezona dýní přichází v pozdním létě a na podzim. Zralá dýně může být různě velká a těžká – od menších plodů až po několikakilogramové obry - má zdřevnatělou stopku, slupka by měla být nepoškozená, tuhá a matná.

  • Tip: V obchodě vybírejte spíše těžší kus a dobře slupku zkontrolujte – zejména pokud chcete dýni uskladnit a využít později (na chladnějším místě vydrží i několik měsíců.)

Jedlé jsou dokonce i okrasné dýně i květy

DýněPovrch dýně může mít různou barvu od bílé či světle béžové, přes žlutou a oranžovou až po zelenou, bývá i různě skvrnitý a hrbolatý.

  • Většina typů dýně má tuhou slupku, kterou musíme buď oloupat před tepelnou úpravou nebo z ní po pečení jedlou dužinu vydlabat.

Jediná dýně hokkaido má slupku, která tepelnou úpravou krásně změkne a můžeme ji konzumovat – takže si ušetříme práci.

Dýně uvnitř obsahuje také semena s vlákny a nepevnou dužinou – to vše je třeba odstranit. Semena nevyhazujte, můžete je zužitkovat pro novou výsadbu nebo opražit a sníst.

Proč ji jíst?

  • Dýně je bohatá na vlákninu – napomůže nám k dobrému nasycení a vyprazdňování.
  • Nejvíce je v dýni zastoupena voda (90-95 %), proto je její energetická hodnota velmi nízká.
  • Ze základních živin v ní najdeme nejvíce sacharidů, které jí propůjčují příjemnou nasládlou chuť – bílkovin a tuků zde obsahuje opravdu minimum.
  • Najdeme v ní provitamin A (betakaroten), také vitamín E a malé množství vitamínů skupiny B a vitamínu C.
  • Z minerálních látek je zde nejvíce zastoupen draslík (který pomáhá normalizovat hodnoty krevního tlaku), dále také hořčík a v malém množství také fosfor, železo a vápník.
  • Dýňová semínka jsou bohatá na tuky, obsahují i cenné vícenenasycené mastné kyseliny, vitamín E a zinek.

Na slano či na sladko? Záleží jen na vás...

Dýni v kuchyni využijete v různých úpravách – na sladko v podobě kompotu, marmelády nebo do koláče. Na slano ji lze také přidat do náplně slaného koláče (quiche), připravit jako dýňové rizoto se sýrem, krémovou polévku zjemněnou smetanou či mlékem, plátky pečené v troubě s bylinkami. Skvěle si rozumí i s bramborami ve formě dýňovo-bramborového pyré nebo noků. Variant je opravdu mnoho a určitě si každý dokáže najít tu, která ho nejvíce zaujme.





Mohlo by vás také zajímat: