O výživě 31. 12. 2018 | tla

Ořechy? Namočte je a zapomeňte na sůl

Mandle, kešu, vlašské, para, lískové, makadamové, piniové... Jaké ořechy máte nejraději a jak upravené? Aby z nich získal náš organismus co nejvíce cenných látek, je dobré je před konzumací namočit. To znamená, že slané, uzené či pražené v cukru by měly být pasé. Dát si je takto upravené jednou za čas není problém, chroupat je pravidelně denně večer u televize se odrazí na figuře i zdraví.

Různé druhy ořechů ze Shutterstock.com

Hrst ořechů by měl mít denně každý z nás

Jejich předností je především obsah mono a vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na srdce a cévy. Studie kardiologických společností uvádějí, že denní příjem zhruba 20 gramů ořechů je doporučovaný a prospěšný, protože v něm obsažené látky celkově působí dobře jak na hladinu cholesterolu v krvi, tak na srdce a cévy. Je prokázáno, že pomáhají regulovat krevní tlak a jsou prevencí proti vzniku cukrovky 2. typu

„Obsahují relativně vysoký obsah bílkovin, vitaminů, minerálních látek, vlákniny, antioxidačně působících látek a dalších fytochemikálií,“ vyjmenovává nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Zrádné množství

Nasypat si sáček ořechů do mističky k televizi či v práci k počítači a uzobávat je příjemné. A také pěkně zrádné. Vzhledem k vysokému obsahu tuku jsou velmi energeticky hodnotné, budete-li si je ve větším množství dávat dennodenně, brzy jejich „blahodárný“ účinek pocítíte na těle v podobě špíčků.

Odvažte si 20 až 50 gramů, větší z uvedeného množství je ideální dopolední svačina, když si k nim přidáte několik kousků zeleniny. Odvážením zjistíte, jak velké množství jednotlivých druhů ořechů to je, a pak už si jich snadno ze sáčku odsypte jen takový počet, který prospívá,“ radí Zuzana Douchová.

Pozor na sůl a cukr

Ořechy v cukruZcela nejhorší jsou na tuku pražené a solené ořechy. Sůl podporuje chuť k jídlu, sníte jich více a její vysoký příjem také zvyšuje krevní tlak a přispívá k obezitě a celkově k metabolickému syndromu. Cukr pak ještě více navyšuje jejich energetickou hodnotu.

„Ořechy doporučuji konzumovat nesolené a nepražené, volit tedy natural,“ říká Zuzana Douchová a pokračuje:„Pražení či jiná tepelná úprava snižuje množství prospěšných látek, přicházíme tedy o to pozitivní, co ze skořápkových plodů můžeme získat.“

Proč ořechy namáčet

Zatímco pražením se obsah nutričně cenných látek snižuje, obyčejným namočením ořechů do vody se zvýší.

„Namočením se zvyšuje využitelnost zdraví prospěšných látek, enzymů, vitaminů a minerálních látek,“ potvrzuje Zuzana Douchová a vysvětluje: „Ve vodě dochází k odstranění enzymových inhibitorů, což jsou látky, které zabraňují předčasnému klíčení a zároveň blokují naše trávicí enzymy. Proto jsou pro někoho ořechy hůře stravitelné a může nám být po nich mnohdy těžko. Namočením se tedy stanou i snadněji stravitelnými.“

Namočením z ořechů také odstraníme povrchové špíny a plísně. Zároveň se zlepší jejich chuť. Jsou jako čerstvě vyloupané, jemnější a méně hořké.

Jak je namáčet

Máčení ořechů je velmi jednoduché, stačí je nasypat do misky, zalít teplou (ne horkou) vodou a nechat v teple, v kuchyni na lince. Můžete přidat špetku mořské soli

„Ořechy namáčím přes noc, ráno je propláchnu pod tekoucí vodou a dám usušit nebo je použiji do nějakého receptu, nebo z nich dělám ihned po namočení ořechového mléko. Při namáčení přes den tak vodu můžeme několikrát vyměnit,“ doporučuje Zuzana Douchová.

Každé ořechy a semena mají jinou dobu namáčení a některé se například nemusí namáčet vůbec, jde o měkké ořechy typu kešu, makadamové či piniové. Když je však plánujete dát například do pečiva, namočením se stanou lahodnějšími.

Pokud je ihned nezkonzumujete nebo nepoužijete do receptů, je potřeba je usušit, aby vlhkostí nezplesnivěly. Stačí je rozprostřít na plech nebo dát do sušičky zapnuté na maximálně 40 stupňů, spíše i méně. Usušené se skladují v lednici v uzavřené nádobě a konzumují do cca tří dnů.





Mohlo by vás také zajímat: