O výživě 12. 9. 2022 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Pečivo při hubnutí: ano, nebo ne?

Za naše kila navíc může pečivo! Slýcháte tuto větu často? Pečivo je jedno z nejjednodušších a nejrychlejších jídel. Kdo by nemiloval křupavé čerstvé bagetky, rohlíky, kaiserky? Jak je to ale s pečivem při hubnutí? Je nějaké pečivo horší a některé lepší?

Stock photos: RVillalon/Shutterstock.com

Když nebudu jíst pečivo, co tedy budu jíst? Jistě jste se často s tuto otázkou již potkali. Důležité je si uvědomit, že nikdo vám ho nezakazuje. Jen je potřeba sledovat složení a vybírat si to opravdu dobré. A samozřejmě se s ním necpat od rána do večera.

Jaké pečivo je to správné?

Kvalitní pečivo je plné prospěšné vlákniny, minerálních látek i vitamínů. Ale jak vybrat to správné? Při dnešní široké nabídce to někdy nemusí být jednoduché, často na nebaleném pečivu nenajdete složení a mnohdy je pečivo jen zdroj „prázdných kalorií“. Neplatí, že se tloustne pouze po pečivu z bílé mouky. Konzumace pečiva z bílé mouky se nedoporučuje proto, jelikož obsahuje příliš mnoho sacharidů, malé množství bílkovin, spoustu tuku a vlastně nemá z nutričního pohledu žádnou extra výživovou hodnotu. Naproti tomu celozrnné pečivo je hodnotné v tom, že má vyšší nutriční hodnotu, je zdrojem vlákniny a díky obsahu klíčků a mletím celého obilného zrna v sobě ukrývá i hodnotné vitamíny a minerály. Tímto základním rozdělením byste se při nákupu pečiva měli řídit.

Kvalitní pečivo tedy poznáte podle:

  • složení a přidaných surovin
  • způsobu zpracování mouky (čím jemnější mletí mouky, tím horší výživová hodnota)

různé druhy pečivaPečivo se nejčastěji vyrábí z několika druhů obilovin, u nás je to nejčastěji pšenice a žito. Můžeme zakoupit pšenično-žitné pečivo (zde převažuje pšenice) nebo žitno-pšeničné (zde převažuje žito). Další druhy obilovin, se kterými se můžeme setkat, je špalda, ječmen, oves, používá se i mouka pohanková, rýžová, jáhlová, případně i luštěninové. Ale z každé obiloviny se dá vyrobit mouka jak hladká, tak celozrnná. Z toho tedy vyplývá, že automaticky nemusí být lepší špaldový rohlík, pokud se u něj použila pouze hladká špaldová mouka a ne celozrnná špaldová mouka. Proto hledejte výrobky s označením „celozrnný“.

A jak poznat, že je pečivo skutečně celozrnné?

Nepleťte si „celozrnný“ s pojmem cereální, vícezrnný, tmavý. Tmavé pečivo často bývá dobarvováno, vícezrnný produkt bude nejspíše vyroben z bílé mouky s přidáním zrníček a semínek, cereální označuje fakt, že je výrobek vyroben z obilí (pozn. to je samozřejmě bílý rohlík také).

Najít celozrnné pečivo nemusí být jednoduché, spíše zapátrejte v sekci baleného pečiva a přečtěte si složení.

Výhody celozrnného pečiva:

  • vyšší nutriční hodnota
  • delší sytící efekt
  • obsah vlákniny, lepší stravitelnost
  • obsah vitamínů a minerálů

Pokud nenaleznete pečivo celozrnné, sáhněte po žitném (nutričně hodnotnější než bílá mouka) nebo kváskovém. Kváskové pečivo je většinou vyrobené právě z žitné mouky, kváskový chléb je lépe stravitelnější a především i déle vydrží.

Hubnutí a pečivo? Jde to k sobě?

celozrnný chléb s vajíčkovou pomazánkouAno. V redukčním procesu rozhodně nemusíte pečivo vynechávat, pokud vám sedí do vašeho celodenního kalorického příjmu. Poté ani tak moc nezáleží na tom, zda pečivo zkonzumujete ráno nebo večer. Pokud si vyberete to správné pečivo (viz výše), není s jeho konzumací problém. S množstvím to pochopitelně nepřehánějte, existuje spousta dalších možností, jaké potraviny v redukci konzumovat.

Pozor si ještě dávejte na low carb nebo semínkové pečivo. Tyto druhy obsahují velké množství tuků, a tím pádem mají i vyšší kalorickou hodnotu.

  • Co je důležité, pečivo v redukci určitě nekonzumujte samotné. Vždy ho doplňte o hodnotnou bílkovinu, tím snížíte i glykemický index celého pokrmu a zůstanete déle sytí.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Stobklub.cz; Fitness007.cz; Kulturistika.com


Mohlo by vás také zajímat: