O výživě 8. 12. 2022 | PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

Perníčky jako školní svačina, kterou děti zpátky nepřinesou

Voňavé perníčky milují především děti. Bývají také jedním z prvních kuchařských počinů, s jejichž realizací děti s radostí pomáhají. Mnohé rodiny mají svůj osvědčený perníčkový recept, který pečlivě opatrují. Ani naše rodinka není výjimkou.

Stock photos: Flotsam/Shutterstock.com

Vždy, když vylovím ze změti papírků starodávným písmem vytištěný recept (pravda, ukořistila jsem jej před mnoha lety na jedné vánoční výstavě, ovšem starodávné písmo neodkazuje na můj převysoký věk, ale staročeskou tematiku), v duchu si spokojeně mlasknu, jak se těším na jejich pečení.

Recept je tradiční, ale naznal několika úprav – namísto klasické hladké mouky používám mouku žitnou celozrnnou hladkou a dávám dvojnásobné množství tuku. V některých recepturách není tuk použit vůbec, přídavek tuku však činí těsto vláčnější, lépe se s ním pracuje a po upečení jsou perníčky měkčí.

ořechy a sušené ovoceTřetí a relativně novou inovací je zdobení. Tradiční zdobení bílkovou polevou částečně nahradilo polévání kvalitní čokoládou. A nyní je mým žhavým trendem zdobení ořechy a sušeným ovocem. Přiznávám, není to z mé hlavy, opět pomohla vánoční výstava. Konkrétně výstava v Betlémské kapli, kde nasajete krásnou vánoční náladu a nahlédnete pod pokličku dávno zapomenutým lidovým řemeslům.

Upravenou recepturu jsem nasázela do počítačového programu NutriPro a pro zajímavost uvádím, jaké má takový perníček nutriční hodnoty, např. v porovnání s oplatkou s mléčnou krémovou náplní v kakaové polevě.

Tabulka: srovnání nutričních hodnot čokoládové plněné oplatky a perníčku zdobeného ořechy a sušeným ovocem

  Perníček zdobený (50 g)  Sušenka (50 g) 
Energetická hodnota (kJ)  964  1146
Bílkoviny (g) 3,2  4,0
Tuky (g) 10,0  18,0 
Sacharidy (g) 30,0  23,5 
Vláknina (g) 3,5 1,5 

 

 

 

 

Rozdíly nejsou na první pohled příliš velké, u perníčků ale víte, které suroviny byly použity a zejména u dětí 2 g vlákniny hrají docela podstatnou úlohu.

Recept na perníčky (přibližně 40 kousků)

  • 400 g hladké mouky žitné
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g tuku (máslo nebo Hera)
  • 2 celá vejce
  • 3 lžíce medu
  • ½ kávové lžičky jedlé sody
  • Perníkové koření – mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice
  • 2 lžíce kakaa – nemusí být
  • Na ozdobení: loupané mandle, jádra vlašských ořechů, hrozinky nebo sušené brusinky, sušené švestky, fíky nebo datle

perníčky podle Karolíny HlavatéPostup je snadný – připravíme vláčné těsto, které necháme alespoň den a noc uležet v chladu. Tvary vykrajujeme z 3-4 mm silného těsta, potřeme rozkvedlaným vejcem a zdobíme připravenými ořechy a nakrájeným sušeným ovocem. Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10 minut (podle velikosti).

Jinou variantou jsou i tenčí perníčky, které pak po upečení slepuji švestkovými povidly.

Perníčky spolu s mlékem nebo kefírem jsou u nás oblíbenou školní svačinou, jejíž zbytky v taškách nikdy nezůstávají. Zkuste to také a jistě mi dáte za pravdu.

Zdroj obrázků v textu: archiv autorky, Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: