O výživě 7. 2. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Řeřicha – nenáročná zdravá bylinka. Chrání játra i pomáhá při astmatu

Jednoduchá bylinka s lehce štiplavou chutí, kterou můžeme klíčit nebo pěstovat doma. Výzkumy poukazují na pozitivní vliv na játra, ale i protizánětlivé účinky, cenná je však i obsahem vitamínu C a draslíku. Jak na domácí klíčení?

Ochránce jater, pomocník při astmatu
Stock Photos: chaoss /Shutterstock.com

Řeřicha je známá již od dob antiky. Tahle svěží zelená bylinka má v naší kuchyni místo i dnes – přestože jiné „zelené“ bylinky jsou mnohem oblíbenější. Určitě se vyplatí si ji zkusit pěstovat.

Bohatá na vitamin K

Řeřichu by ve větším množství neměli konzumovat lidé, kteří užívají léčiva ovlivňující krevní srážlivost (např. warfarin). Je totiž poměrně bohatá na vitamin K, zastoupen je ve větším množství i vitamín C a betakaroten (provitamín A) a menší množství vitamínu B1.

Z minerálních látek v ní najdeme zejména draslík, hořčík a vápník. Lehce štiplavou chuť má díky obsahu glukosinolátů – podobně jako řada rostlin z čeledi brukvovitých. Kalorií obsahuje jen velmi málo, obsahuje až 90 % vody – proto je ideální součástí redukční diety.

Některé výzkumy ukazují i na její protizánětlivé a antimikrobiální účinky, pozitivně ovlivňuje dle některých výzkumů i astma a pomáhá chránit játra.

Jak na domácí klíčení?

Řeřicha je rostlinka poměrně nenáročná – semena lze jednoduše naklíčit a nebo si ji můžete zkusit vypěstovat doma na okně. K naklíčení potřebuje cca 7-9 dní: nejprve delší čas ve tmě, na závěr pár dní na světle.

  • Nezapomínejte denně propláchnout klíčící semena čistou vodou, je také potřeba se vyvarovat až příliš vysokým teplotám a přímému slunečnímu svitu.

Semínka řeřichySemena ke klíčení jsou dostupná třeba i v bio kvalitě. Pro krátkodobé pěstování postačí buničitá vata nebo písek, vhodné je zvolit okno směrem na jih. Dodávejte dostatek vody - aby byla vata nebo substrát vlhký, ale zase ne příliš, abyste nepodporovali růst plísní. Přibližně za 1,5 - 2 týdny už můžete řeřichu stříhat a konzumovat.

Ideální je ustřižené či utržené čerstvé lístky spotřebovat co nejdříve. Pokud je nesníte hned, můžete je na 1-2 dny uskladnit v lednici.

  • Déle ale jejich konzumaci neodkládejte, postupně se její svěží, jemně štiplavá chuť (podobná ředkvičce) vytrácí a lístky hořknou.

Snadné využití v kuchyni

Lístky starších rostlin lze také bez obav používat – řeřicha se skvěle hodí do salátů, pomazánek nebo jí můžeme posypat chleba s máslem, s tvarohem nebo čerstvým sýrem. Připravit si z ní však můžeme i „pesto“ nebo s ní dochutit polévku (podobně jako s pažitkou). Tahle bylinka vám může pomoci i snížit spotřebu soli – dodá potravinám výraznější lehce štiplavou chuť a nebudete přidávat sůl vůbec nebo jen minimálně.





Mohlo by vás také zajímat: