Tuky s převahou nasycených mastných kyselin dokážete od těch s převahou nenasycených rozlišit jednoduchým vodítkem a to je jejich struktura. Nasycené tuky jsou většinou tuhé,  kdežto nenasycené se vyskytují v kapalném skupenství.

Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny najdeme především ve výrobcích živočišného původu, například v uzeninách, másle, sádle, tučných mléčných výrobcích a tučném mase. Vyskytovat se mohou i v tucích rostlinných, tzv. tropických tucích (kokosový, palmový). Například v kokosovém oleji jich najdeme neuvěřitelných 88 - 94 %. Je ale potřeba rozlišovat, jaký podíl těchto tropických tuků výrobek obsahuje a je nutné sledovat tabulku výživových hodnot. Je lepší si vybírat ty potraviny, které mají převahu nenasycených mastných kyselin nad nasycenými. Pozor bychom si měli dát i například na čokolády. V nich se může také vyskytovat vysoké množství nasycených mastných kyselin.

Zdroj: Coconut on wooden table z Shutterstock

Vysokým příjmem nasycených mastných kyselin nejvíce škodíme našemu zdraví. Jejich nadměrná konzumace má neblahý vliv na hladinu cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a obezity. Právě proto by denní dávka těchto kyselin měla být pouze 1/3 z celkového doporučeného denního příjmu tuků.

Nenasycené mastné kyseliny

Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny řadíme omega 3 a omega 6. Omega 6 se nachází především ve slunečnicovém oleji. Omega 3 nalezneme hlavně ve lněném či řepkovém oleji a kvalitních roztíratelných tucích z nich vyrobených. Tzv. rybí omega 3 pak najdeme v tučných mořských rybách jako je tuňák či makrela. Nenasycené mastné kyseliny obsahují také ořechy, olejná semínka, avokádo a jsou to ty, které nám pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Polynenasycené jsou důležité pro normální růst a vývoj dětí. Dále mají pozitivní vliv na srdce a jeho správnou činnost.

V některých potravinách lze stále ještě najít také tzv. trans mastné kyseliny (TFA). Ty mají z výživového hlediska nejhorší vliv na zdraví a obsah těchto kyselin ve stravě by měl být méně než 1% z celkového příjmu energie. Vyskytují se především v částečně ztužených tucích a výrobcích z nich vyrobených (náhražky čokolád, polevy, trvanlivé pečivo…).

Nelze tedy jednoznačně  říci, že všechny rostlinné tuky jsou zdraví prospěšné a obráceně nelze tvrdit, že všechny živočišné tuky jsou zdraví škodlivé. Důležité je dbát nejen na množství přijímaného tuku, ale hlavně i na jeho kvalitu, na složení jednotlivých mastných kyselin, je nutné upřednostňovat výrobky s převahou nenasycených mastných kyselin a nahrazovat jimi výrobky s převahou nasycených mastných kyselin a vyhýbat se těm, které obsahují trans mastné kyseliny.

„Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro náš organizmus dokonce nezbytné, tedy esenciální, naše tělo si je neumí vytvořit samo a musí je přijímat ze stravy, nasycené mastné kyseliny však nikoli, těch přijímáme v naší stravě z různých zdrojů nadbytek, proto bychom měli jejich konzumaci omezovat,“ říká prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.