O výživě 15. 7. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Sladkou chuť milujeme - čím si osladit, abychom prospěli i zdraví?

Průměrný Čech ročně spořádá téměř 35 kg cukru. Snižování jeho příjmu je určitě na místě a můžeme se tak vyvarovat vzniku řady onemocnění, které z nadměrného příjmu cukru mohou plynout. Sladkou chuť ale většina z nás miluje - jaké jsou alternativy klasického bílého cukru?

Alternativy cukru a čím si zdravěji osladit?
Stock Photos: Maryna Terletska/Shutterstock.com

Není jednoduché cukr ze dne na den z jídelníčku vyřadit. I proto získávají na oblibě různá "zdravější" sladidla, jako je např. hnědý cukr, agávový nebo javorový sirup, kokosový cukr apod.

Jaké jsou nejčastější alternativy cukru?

  • Hnědý cukr je klasický cukr, který navíc obsahuje malé množství minerálních a chuťových látek. Jedná se o méně rafinovanou sacharózu, ve srovnání s cukrem bílým nepřináší žádné velké nutriční výhody. Někdy se vyrábí jen potažením bílého cukru speciálním sirupem.
  • Třtinový cukr je tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný. Liší se pouze vstupní surovina, cukrová třtina místo cukrové řepy. Výživová hodnota je přibližně stejná.
  • Med je směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, vitaminů, minerálních látek, látek vonných, chuťových a dalších. Určité množství pozitivních látek med obsahuje, ale stále největší podíl stále tvoří cukry. Obsah pozitivních složek není vzhledem ke konzumovanému množství (lžička do čaje, kaše apod.) příliš významný.
  • Agávový sirup se vyrábí zahuštěním sladké šťávy vytékající ze sukulentní rostliny agáve. Obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.
  • Datlový sirup obsahuje směs glukózy a fruktózy, opět tedy cukr. Množství pozitivních látek je oproti množství obsaženého cukru zanedbatelné.
  • Javorový sirup se získává zahuštěním mízy vytékající z javoru. Hlavními složkami sirupu jsou voda a sacharóza, dále obsahuje malé množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Ceníme si především jeho příjemné chuti a vůně, nicméně z nutričního hlediska to opět není žádný zázrak.
  • Kokosový cukr vzniká zahuštěním šťávy vytékající z květů kokosové palmy. Je tvořen především sacharózou, obsahuje malé množství vitamínů, minerálních látek a inulinu, základ je ale pořád cukr.

Takto bychom mohli pokračovat i u dalších sirupů…

Čím tedy cukr nahradit, abychom svému zdraví opravdu prospěli?

Náhražky cukruU všech výše zmíněných produktů jsou hlavní složkou cukry. Pravdou je, že některé druhy cukrů nebo sirupů obsahují více minerálních látek či vitamínů než jiné, ale jejich množství je tak malé, že to našemu zdraví nějak výrazně neprospívá.

Minerální látky a vitamíny je rozumnější doplnit v daleko větší míře z jiných potravin. Není tedy třeba až tolik řešit, čím si osladit, ale podstatnější je, kolik sladíte.

Výjimka potvrzuje pravidlo!

  • Výjimkou mezi všemi možnými sirupy je sirup čekankový. Získává se z kořene čekanky a výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin.

Inulin je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky, má nízkou kalorickou hodnotu a zároveň má přirozeně sladkou chuť. Obsah cukru v čekankovém sirupu je velmi nízký. Díky vysokému obsahu vlákniny je ale potřeba s čekankovým sirupem zacházet opatrně a s množstvím to nepřehánět, abyste se vyvarovali trávicím obtížím.

Je vhodné používat "umělá" sladidla nebo stévii?

SladidlaCukr je také možné nahradit nekalorickými či nízkokalorickými sladidly, jako je aspartam, stévie, sukralóza a další. Tato sladidla žádný cukr neobsahují.

  • Sladidla jsou často diskutována s ohledem na jejich bezpečnost, všechna povolená sladidla jsou však důkladně prozkoumána, a pokud je budete používat v přiměřeném množství, tak vám nijak neublíží.

Nicméně lepším řešením je si na sladkou chuť nezvykat, resp. jí postupně odvykat, a po sladidlech sáhnout jen výjimečně.

Hlídejte si celodenní jídelníček!

Je nutno zdůraznit, že příjem cukru netvoří pouze cukr nebo sirup použitý k oslazení čaje, kaše nebo lívanců. Mnohem podstatněji se na jeho celodenním příjmu podílí cukr obsažený v potravinách, ať už se jedná o sladkosti, limonády, ale třeba i snídaňové cereálie nebo ochucené mléčné výrobky. Mnohdy se trápíte pro kostku cukru, kterou si rádi osladíte čaj nebo kávu, na druhou stranu ale přijímáte vysoké dávky cukru z potravin, které běžně konzumujete.

  • Pokud chcete mít celodenní příjem cukru pod kontrolou, můžete vyzkoušet nějakou nutriční kalkulačku.

logo





Mohlo by vás také zajímat: