O výživě 5. 10. 2020 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Šťavnaté a sladké švestky. Bohaté na draslík i vlákninu

Chcete-li zdravě mlsat, jsou švestky pro vás ideální volbou. Rozumí si se slanou i sladkou chutí a navíc jsou skvělým zdrojem vlákniny, draslíku a celé řady vitaminů a minerálů a antioxidačních látek.

Stock Photos: Nataly Studio /Shutterstock.com

Švestky, slivky, moravské zlato

Švestky jsou plodem stromu z rodu slivoní (slivoň švestka), který údajně patří mezi nejstarší druhy ovocných stromů a jemuž vyhovuje mírné podnebí. Slivoně kvetou v období dubna až května, pak přichází čas na růst vejčitých protáhlých plodů.  V době zralosti mají plody (peckovice) cca 3-5 cm a z původně zelené barvy se stane modrá až fialová.

  • Švestky jsou dužnaté a šťavnaté, milujeme je nejen my, ale bohužel také vosy, takže je potřeba sklízet je dle zralosti a včas.

Šťavnaté a sladké. Bohaté na draslík i vlákninu

švestky84 % z plodu tvoří voda, ve 100 g švestek přijmeme 250 kJ. Bílkovin i tuků samozřejmě obsahují jen maličko (pod 1 gram), nejvyšší podíl tvoří samozřejmě sacharidy (15 g na 100 g), z nichž většinu tvoří jednoduché cukry (odpovídající zhruba 2-2,5 kostkám cukru). Právě ty jsou zodpovědné za lahodnou sladkou chuť, jsou-li švestky dobře zralé. Vyšší obsah cukru skvěle vyvažuje zastoupení vlákniny – jsou na ni celkem bohaté (2,5 g na 100 g).

  • Právě vláknina v kombinaci se sorbitolem (cukr se strukturou alkoholu) může za to, že pomáhají regulovat naše vyprazdňování (samozřejmě ideálně i s dostatečným příjmem vody).
  • Kdo má citlivější trávení, může ho trápit právě kvůli této pocit nafouklého břicha – tak to se švestkami nepřežeňte!

Zdroj minerálních látek i vitaminů

  • Švestky jsou bohaté na draslík, zastoupen je ale i hořčík, železo, menší podíl vápníku, některé zdroje uvádí i obsah cenných stopových prvků – zinku a mědi.
  • Obsahují i celou řadu vitamínů - najdeme v nich betakaroten (provitamin A), menší množství vitaminu E, samozřejmě také vitaminy B1, B2 a C. Tyto jedinečné plody mají také antioxidační potenciál – jak díky vitaminu E, tak i díky dalším aktivním látkám.

Dopřejte si je tedy čerstvé v sezoně, ať přispějte ke správnému fungování svého organismu a jeho ochraně před negativním působením chronického stresu.

Do sladkých dezertů, ale i k masu

švestkový koláčČerstvé a voňavé švestky si nemusíme dopřát jen v pozdním létě a začínajícím podzimu. Déle je můžeme uchovat zmražené, sušené anebo je zavařit, připravit si kompot s kterým v zimě budeme vzpomínat na léto.

Čerstvé švestky jsou šťavnaté, osvěží v horkých letních dnech. Skvěle je využijete také pro přípravu sladkých dezertů – lahodně chutnají v kombinaci se skořicí nebo s mákem. Tvarohové knedlíky plněné švestkami, koláč či bublanina nebo švestkový štrůdl s mákem. 

  • Ze švestek si také můžete vyrobit domácí povidla – budete-li je vařit nebo několik hodin péct v troubě. Bez cukru a trochy citronové šťávy se však v takovém případě neobjedete – obojí pomůže prodloužit trvanlivost povidel. Povidla můžete ochutit i skořicí, badyánem nebo hřebíčkem, případně přidat i trochu rumu – jen dejte pozor, ať koření pak ve výsledku není příliš.
  • Sušené švestky využijete pro jednoduché ochucení obilných kaší v zimě anebo můžou posloužit jako občasný „mls“ – nejlépe když je zkombinujete s nepraženými nesolenými ořechy. 
  • Skvěle si ale švestky rozumí i se slanou chutí – sušené švestky zabalte do sušené šunky nebo libovější slaniny a krátce opečte na pánvi nebo v troubě.
  • Ze švestek připravíte také chutnou omáčku k drůbežímu nebo vepřovému masu – a můžete použít jak čerstvé švestky, tak i povidla nebo švestky sušené. Už jste na švestky dostali chuť?




Mohlo by vás také zajímat: