Snad každý z nás má zkušenosti s uskladněním potravin v mrazáku, ve vakuu nebo se zavařováním. V minulosti se ale tyto způsoby tolik nevyužívaly. Potraviny se tradičně sušily. Stačí si vzpomenout na naše babičky. Snad neexistuje potravina, kterou by nedokázaly usušit. 

Jak sušení probíhá?

Při sušení je důležité, aby potravina zachovala své původní vlastnosti jako je chuť a aroma. To znamená, že by tento proces konzervace měl probíhat v teplotě, která nepřesáhne 50°C. Pokud bychom sušili při vyšší teplotě, potravinu znehodnotíme a můžeme ji rovnou vyhodit. Bude v ní totiž minimum cenných látek, vitaminy se vytratí a chuť už také nebude stoprocentní.

Co je pro sušení nejdůležitější?

Pokud se rozhodnete sušit, vybírejte pouze ty suroviny, které jsou zralé. Nesmí být přezrálé, poškozené nebo dokonce napadené plísní. Chcete sušit ovoce? V tom případě plátky nakrájejte asi tak 0,5 až 0,7 cm silné. Jak dlouho se bude ovoce (nebo kterákoli jiná surovina) sušit, záleží na její tloušťce. Usušené ovoce by pak mělo být při stisknutí pružné. Zelenina by pak měla být křehká. Sušit se dá samozřejmě i maso. Při výběru dejte přednost libovému. Tuk totiž sušení zpomaluje a maso se pak může kazit. Sušit ale můžeme třeba i houby nebo bylinky.

A tak jako i u jiných metod konzervování potravin i u sušení platí několik zásad. Je potřeba, aby sušení probíhalo v naprosté čistotě. Suroviny musí být nejvyšší jakosti a hlavně uskladnění by se pak nemělo uspěchat (než usušenou surovinu zavřete třeba do dózy, přesvědčte se, že žádný kousek není vlhký nebo nějak napadený).

Kouzlo sušeného chřestu

     

Skvělou výhodou sušení je i to, že si můžete dopřát potraviny, jejichž sezonu už dávno skončila. Například jako je tomu u chřestu. Pokud vám zachutnala chřestová polévka, jednou z variant, jak si ji dopřát celoročně je připravit si ji ze sáčku, kde je nasušen chřest v té nejlepší kvalitě.

Kdo tvrdí, že polévka ze sáčku nemůže být kvalitní, plete se. Sušení se totiž často využívá k výrobě instantních pokrmů. A například do polévek Knorr se suší zelenina i bylinky v nejlepším stavu. Vysušené suroviny se pak rozmělní na prášek, který potom vysypete ze sáčku a zalijete vodou. A věřte nebo ne, ale výživovou hodnotu má pak polévka srovnatelnou s tou „opravdu“ domácí.

 

Kvalitní instantní polévka, kterou poznáte i podle loga Vím, co jím, může být dobrý základ pro teplý pokrm. Zejména v okamžiku, kdy jsme například na chalupě a máme jiné plány, než hodinu krájet zeleninu. Instantní polévku můžeme využít jako základ, přidat nastrouhanou mrkev nebo luštěniny z plechovky. Tím polévku ještě více zhodnotíme po výživové stránce,“ říká Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím.

I rajčata v Toskánské rajčatové polévce od Knorru, která získala logo Vím, co jím, jsou sklízena v době nejlepší zralosti. Díky procesu sušení a krátké době vaření je navíc ještě znásobeno množství prospěšného lykopenu.