Tato malá a často podceňovaná jídla však nabírají v souvislosti se školou ještě většího významu. Jde nám přece o to, aby naše ratolest podávala jak během vyučování, tak v kroužcích, při sportu i domácí přípravě na další den, dostatek energie, a to jak fyzické tak duševní. To zajistí jedině pravidelný přísun správných potravin. Svačina může pomoci k jedničkám.

Nejvíce energie dodají sacharidy

Obecně zdrojem energie jsou sacharidy. Což ale neznamená sladkosti. „Svačina by vždy měla obsahovat ideálně sacharidy ve formě pečiva, cereálií, müsli tyčinek. K tomu trochu bílkoviny, například tvarohová pomazánka, mléko, jogurt a podobně, kterou dítě potřebuje a zároveň pomáhá udržovat stabilnější hladinu krevního cukru v těle. To pak znamená, že je děcko vyrovnanější, nemá hlad, lépe se soustředí. Mozek má neustále přísun energie,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Aby byla svačina celá, neměl by v ní na doplnění chybět kus ovoce, nebo krabička zeleniny.

Sladkosti – nesoustředěnost, nevýkonnost

Nejčastějším nešvarem svačin jsou dětmi oblíbené a často vynucované sladkosti a sladké nápoje. Aby ale svačina splňovala veškeré náležitosti, je vhodné se, pokud možno, jednoduchým sacharidům vyhýbat. „Sladkosti a sladké nápoje vedou k rozkolísání hladiny krevního cukru. Pokud dojde k jeho poklesu, což se po konzumaci jednodušších sacharidů může stát, tak se objevuje nesoustředěnost, pocity hladu, nevýkonnost,“ dodává Karolína Hlavatá.

Nezapomínat na pitný režim

Pitný režim je základem toho, aby dítě prosperovalo. Mělo by mít možnost popíjet během celého dne. I zde ale platí, nepodléhejte oblibě sladkých nápojů. „Výjimkou jsou děti, které sportují či chodí na kroužky, kde jsou v pohybu. V takovém případě je ředěný džus s vodou akceptovatelný,“ připouští dietoložka.

Pokud ale máte doma malého „ajťáka“, který dává přednost počítači před honěním se za míčem či závodění na kole, úplně mu postačí dobrý ovocný čaj. „Ovocných čajů je nepřeberné množství, takže lze střídat chutě, aby dítě nemělo pocit, že pije stále jedno a totéž. Vhodný je také roibos, zelený čaj, naředěná pomerančová či citrónová šťáva. Přisladit nápoj můžeme stévií,“ radí Karolína Hlavatá.

Svačina nenahradí snídani

I když jsou svačiny důležité, nelze na ně spoléhat natolik, že bychom jimi měli nahradit snídani. Ta je jediným správným startem do úspěšného dne a je třeba si na ni ráno udělat čas. „Organismus celou noc lační a potřebuje energii doplnit včetně nápojů. Spoléhat jen na svačiny je omyl. Ty nemají být extra energetické. Mají hradit 10 až 15 procent celkového příjmu energie s tím, že odpolední může být vydatnější, tedy asi 15 procent,“ objasňuje dietoložka.

Lednička v pohotovosti

Máme-li doma školáka, zejména většího, který přichází dříve, než vy z práce, neměla by být lednička nikdy prázdná. Vždy, když dorazí odpoledne domů, měl by v ní najít něco vhodného k zakousnutí – ovoce, jogurt, puding, pečivo se sýrem a podobně. Zabráníte tak tomu, aby děti hledaly energii ve sladkostech, brambůrkách a podobně.