Třešně jsou doslova elixírem života a s trochou nadsázky věčného mládí. „Jsou to nejen vitamínové bomby, ale jsou nabité i minerálními látkami a antioxidanty,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. To všechno působí na naši pohodovost, chrání srdce a cévy, posiluje imunitu, brání tělo proti virům a bakteriím... Oživuje krásu pleti. Podle přírodních léčitelů třešně také odvádějí toxické látky z těla.

Vezměte je na výlet

Třešně jsou bohaté na vitamíny C, B, E a A. Obsahují hořčík, železo, zinek, fosfor, vápník, draslík, křemík a jód. Právě kvůli jódu by neměly třešně chybět v jídelníčku lidí, kteří mají problémy s funkcí štítné žlázy.

Pro vysoký obsah draslíku jsou třešně dobrým přítelem sportovců a neměly by chybět ani na žádné pořádné turistické či cyklistické túře. „Draslík se postará o to, aby nás při výkonu nebo po něm nebraly křeče,“ objasňuje dietoložka Hlavatá.

třešně

Bojovník s dnou

S přispěním antioxidantů jsou třešně mocným bojovníkem také s dnou. Lidé, které toto onemocnění sužuje, nebo k němu mají predispozici, by si měli třešně dopřávat každý den. Už čtvrt kila těchto červených plodů dokáže snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

I k dietě pasují

Máte strach, že když se do třešní pustíte tak říkajíc plnou pusou, vaše promenáda v plavkách bude ztracena? Zase tak horké to nebude. „Třešně obsahují 80 procent vody. Navíc mají nízký glykemický index a je v nich pektin, podporující trávení. Z toho vyplývá, že hrst třešní nejen ukojí naši chuť na sladké, ale také nás dobře zasytí. Přitom ve 100 gramech třešní je jen 270 kJ,“ říká dietoložka.

Pomáhají při opalování

Také milovníci bronzového opálení by měli sáhnout po třešních. Jelikož obsahují betakaroten, zkvalitňují naši kůži, usnadňují opalování dohněda a ovlivňují odstín pokožky, aniž bychom museli riskovat spálení.

Betakaroten, kterého je v třešních asi dvacetkrát více než například v jahodách nebo borůvkách, také pozitivně ovlivňuje zrak.

Chrání spánek

Pravidelné mlsání třešní prospívá kvalitnímu spánku. Látky v nich obsažené podporují v těle tvorbu melatoninu, který v těchto plodech je a hraje důležitou funkci v řízení rytmu „den a noc“.

Jezte je po celý rok

Třešně jsou skutečně všestranným elixírem zdraví, a proto by se neměly v našem jídelníčku objevovat jen v sezóně zrání, i když v této době, která je právě nyní, jsou nejmocnější. Sílu mají ale i jako kompot, sušené nebo v podobě džusu. „Jestliže je konzumujeme v této formě, pak bychom si měli dát pozor na to, aby jak v džusu, tak v sušených plodech nebyly přidané cukry,“ doporučuje dietoložka. 

A tip na závěr? Zkuste třeba recept na skvělou panna cottu s třešňovou omáčkou!