O výživě 29. 1. 2019 |  PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Sýry jsou důležitou součástí jídelníčku. Co skrývají dobrého?

Sýry jsou důležitou součástí výživy a zaujímají čestnou pozici i u největších labužníků. Lze je charakterizovat jako koncentráty mléka, takže co je dobrého na mléku, je v sýrech znásobeno. Výroba sýrů voní tradicí, nostalgií a je spojena s celou řadou zajímavostí. O výsledném charakteru sýru rozhoduje mnoho faktorů – způsob srážení (kyselé nebo za pomoci syřidla), teplota, způsob zpracování sýrařského zrna, doba zrání a další důležité kroky. Je to úplná alchymie a není divu, že se výrobní tajemství přísně střeží.

Sýry a jejich výživová hodnota
Stock Photos: MaraZe/Shutterstock.com

Co se v sýrech skrývá dobrého?

  • Z výživového hlediska jsou sýry především vydatným zdrojem kvalitních bílkovin. V závislosti na druhu sýra se průměrný obsah bílkovin pohybuje kolem 20 g/100 g.

Určitou nevýhodou u sýrů je vyšší obsah tuku, velmi ale záleží na typu sýra. Vzhledem k vyššímu obsahu tuku a cholesterolu se doporučuje preferovat ve výběru méně tučné sýry. Je pravda, že tučnější sýry jsou chuťově výraznější (v tuku se rozpouštějí aromatické látky a tuk dodává sýru plnost), ale dopřávejte si je pouze občas a v rozumném množství. Pro běžnou kuchyňskou úpravu se spokojte s méně tučnými druhy.

  • Sýry jsou důležitým zdrojem mnoha minerálních látek a vitaminů. Nejvýznamnější je obsah dobře vstřebatelného vápníku, z dalších minerálních látek jsou sýry bohaté na železo, zinek, jód a selen. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy A, D, E, vitamin B6, B12 a kyselina listová.

Tvaroh jako superpotravina

TvarohZískává se vysrážením různě tučného mléka za přídavku mléčných kultur a malého množství syřidla. Vzniká tvarohovina, která se po pokrájení vypouští do tkaninových pytlů (tvarožníků). Překládáním tvarožníků se dosáhne požadované sušiny.

  • Samozřejmě platí, že vhodnější je tvaroh s nižším obsahem tuku, ale i plnotučný tvaroh má obsah tuku srovnatelný například s Lučinou linie.

Tvarohy, především tvrdé, se vyznačují vysokým obsahem bílkovin. Pro vysoký obsah bílkovin však nejsou tvarohy vhodnou potravinou pro děti do 1 roku života. Některé výrobky jsou obohacovány o probiotické kultury a stávají se tak funkční potravinou. Tvaroh se cení především pro svou neutrální chuť a „čistotu“ bez přídatných látek, soli nebo ušlechtilých plísní, které mohou působit jako alergeny.

  • S tvarohem se dá vyloženě kouzlit, protože si jej můžete ochutit podle vlastní fantazie na slano nebo na sladko. Tvaroh se hodí i do těst, náplní i hlavních pokrmů.

Dělení sýrů

Základní dělení sýrů je na sýry přírodní, tavené a syrovátkové. Přírodní sýry se pak dělí dle zrání na:

  • nezrající (čerstvé nebo termizované)
  • zrající (zrající pod mazem, zrající v celé hmotě, s plísní na povrchu, s plísní uvnitř hmoty, dvouplísňový, v solném nálevu).

Další dělení přírodních sýrů vychází z jejich konzistence (extra tvrdý, tvrdý, polotvrdý, poloměkký, měkký) a podle obsahu tuku v sušině (vysokotučný, plnotučný, polotučný, nízkotučný, odtučněný).

Nezrající (čerstvé) sýry

Do této skupiny patří sýry Žervé, Lučina, Imperial, sýr Cottage, pařené sýry (např. Mozzarella) a bílé sýry. Nevýhodou u čerstvých sýrů je poměrně krátká doba trvanlivosti, proto jsou určeny k rychlé konzumaci. Trvanlivost může být prodloužena díky termizaci, která se provádí u smetanových sýrů. Mezi nezrající sýry se řadí také bílé sýry (Feta, Balkánský sýr), pro které je příznačná výrazně slaná chuť. Jejich trvanlivost je oproti jiným čerstvým sýrům vyšší, a to právě díky soli.

Tavené sýry

Tavené sýryVyrábějí se z umletého přírodního sýra za přídavku tavicích solí. Jako tavicí soli se nejčastěji používají soli fosfátové, citrátové a polyfosforečnany. Jejich přítomnost je nezbytná pro získání požadované konzistence a pro zajištění delší trvanlivosti, nicméně zejména přítomnost fosforečnanů může narušit využitelnost vápníku. Z tohoto pohledu jsou tedy výhodnější soli citrátové, pak ale počítejte s horší roztíratelností a tužší konzistencí.

  • Značná část výrobků obsahuje vysoký podíl soli a tuku, proto tavené sýry zařazujte do jídelníčku spíše výjimečně a nahrazujte je tvarohem.

Syrovátkové sýry

Sýry se získávají vysrážením syrovátky nebo směsi syrovátky a mléka. Zástupcem tohoto typu sýrů je Ricotta. Vyznačuje se nízkým obsahem sacharidů a nižším obsahem tuků (10-12 g tuku/100 g). Obsah bílkovin je sice nižší (6-8 g/100 g), nicméně syrovátkové bílkoviny patří z nutričního hlediska mezi velmi cenné – obsahují značné množství větvených aminokyselin podporujících tvorbu svalů, látky schopné snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.

  • Syrovátkové sýry mají nasládlou chuť a dobře se hodí na přípravu dezertů.




Mohlo by vás také zajímat: