Zdravé Vánoce 17. 12. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Tipy, jak letos přes Vánoce nepřibrat!

Málokdo přes Vánoce odolá jídlu a cukroví, které se nabízí. Rada „nepřejídejte se“ moc nezabírá. Každý si musí najít cestu, která mu vyhovuje, aby se necítil jako dělová koule. Inspirujte se tipy, které dodržují i odborníci na výživu.

Stock Photos: Anna81 /Shutterstock.com

Vánoční svátky jsou nejen o čase stráveného s rodinou, ale také o dobrém jídle a „nebezpečných“ návštěvách, kde musíme prostě okusit to a ono. A to pak kila letí nahoru závratnou rychlostí. Jak nemít o dvě čísla větší kalhoty?

Nepečte cukroví

vánoceTuto radu jste jistě slyšet jistě nechtěli a těšíte se na to, jak budete všechny ty pidi kousky zdobit, mazat, slepovat a hlavně ochutnávat.

Ano, patří to k vánočnímu času a vůně vanilkových rohlíčků po celém bytě s koledami za zády vás na ty Vánoce prostě naladí.

  • Co ale to udělat tak, že postačí jen to cukroví, které dostanete od maminky, babičky nebo kamarádek?
  • Vždy si řekněte jen o tolik množství, aby se vešlo na jeden talíř. Nemusíte se s ním ládovat celé Vánoce.
  • Vyšetřete si ho na sváteční Štědrý den a další dny ho prostě nejezte, nebo si oddělte na každý den na talířek třeba 3 kousky, a ty si poté se šálkem kávy u pohádky vychutnejte.

Pokud musíte a chcete péct

Nepřehánějte to s druhy a množstvím. Bohatě postačí jen tři nejlepší druhy z polovičních dávek. Zbytek přece ochutnáte na návštěvách a ne že ne. O zdravější verzi cukroví snad hovořit ani nemusím. Mouku nahraďte špaldovou nebo celozrnnou, cukr zaměňte za xylitol, datle nebo banán.

  • A kdo na moderní „zdravé“ varianty není, zvolte klasiku, ale opravdu v malém množství.

Půst a velká večeře

vánoceNa Štědrý den se opravdu vyplatí postit.

Nemusíte držet nutně hladovku, ale ani není nutné již od rána ládovat jedno vosí hnízdo za druhým a vařit tučný oběd. Bohatě si vystačíte s málem a o to více se budete těšit na večeři.

Na návštěvy s plným bříškem

Vánoční setkání (a že jich je), jsou prostě báječné.

U každého ochutnáte další várku bramborového salátu, peče se kachna nebo husa, tučná a těžká jídla nejsou výjimkou. A to nemluvím o litrech vaječného koňaku a všelijakých druzích cukroví. A co to letos udělat jinak?

  • Co letos zorganizovat návštěvy jen formou odpoledního čaje nebo kávy a doma si uvařit vlastní oběd, který vyhovuje vám? Před návštěvou se doma najezte a nechoďte na ni hladoví.
  • A když vy sami budete přijímat hosty, pohostěte je zeleninovými jednohubkami, obloženými talířem se zeleninou, sýrem a šunkou a luštěninovými dipy.
  • Případně můžete v rámci návštěvy vyrazit na procházku nebo na výlet do přírody. Není nutné sedět jen nad plnými stoly jídla.

Bez pohybu to prostě nepůjde

  • Každý den věnujte aktivnímu pohybu.

Běžte si zacvičit, nebo na svižnou procházku, s kamarády na výlet, vyšlápněte si nějaký kopec, případně pokud počasí dovolí, vyrazte na hory, bobovat, či bruslit. Fitka i jiná sportoviště bývají i přes vánoční čas otevřená, tudíž není na co se vymlouvat.

  • Pokud si jídlo chcete opravdu užít a neomezovat se, vyberte si jeden až maximálně dva dny, kdy nebudete žádné kalorie řešit. Pak se ale vraťte zpět do svého režimu.
  • Věřím, že to letos zvládnete!

Zdroje obrázů v textu: shutterstock.com 





Mohlo by vás také zajímat: