Rajčata, meloun a feta sýr
Zdroj : Rajčata, meloun a feta sýr ze Shutterstock

Pestré saláty dodají všechny živiny

I když je při vysokých teplotách chuť k jídlu nižší, nezapomínejte jíst pravidelně a jídla nevynechávejte, aby Vám nechyběla energie pro denní aktivity. Vyzkoušejte kombinaci listových salátů s čerstvými sýry nebo kousky pečeného libového masa či ryby. Míchejte různě barevné druhy zeleniny (papriky, rajčata, okurka, ředkvičky, kedlubna, listové saláty, baby špenát) - díky pestrosti barev bude výsledný salát nejen lákavější pro oči, ale bude obsahovat i různé druhy vitamínů a minerálních látek. Nebojte se do salátu přidat i luštěniny - např. čočku, cizrnu nebo fazolky. Zkuste třeba kombinaci hnědé čočky, zeleniny restované na troše oleje (rajčata, paprika, lilek, cibulka), celozrnného kuskusu a čerstvého kozího sýra s trochou olivového oleje a šťávy z citronu. Radí odborná garantka Mgr. Jitka Laštovičková

Na gril patří nejen maso, ale i zelenina či houby

Teplé letní podvečery přímo zvou ke grilování - na gril se hodí zejména cibule, lilek, cuketa a paprika, kukuřičné klasy, žampiony s většími hlavičkami, grilovat ale můžete třeba i červenou řepu, fazolové lusky, rajčata nebo brambory či celer. Kromě libového masa či ryb můžete ugrilovat i krevety. Vhodnou přílohou k salátům i ke grilovanému masu či zelenině se sýrem může být celozrnné pečivo, celozrnný kuskus nebo bulgur, tortilla z celozrnné mouky nebo plátky či čtvrtky brambor pečené v troubě či na grilu.

Studené polévky

Pro osvěžení a odlehčení můžete připravit studené polévky, které pro naši kuchyni nejsou příliš typické. Nabízí se zeleninové i ovocné varianty - vyzkoušejte třeba polévku z rozmixované salátové okurky s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, dochucenou koprem a česnekem nebo klasickou španělskou polévku gaspacho z mixovaných rajčat s bazalkou, menším množstvím řapíkatého celeru, papriky a česneku. Pozor, ať to s česnekem nepřeženete - časem jeho chuť sílí. Pro sladkou variantu zvolte jahody či maliny, část ovoce povařte v troše vody, po zchladnutí rozmixujte s mlékem, bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, dochuťte trochou citronové šťávy. 

Mléčné a ovocné dezerty na svačinky

Zakysaných mléčných výrobků se nezříkejte ani v horkých dnech - jogurt nebo měkký či polotučný tvaroh vyšlehejte s ovocem a trochou citronové šťávy, můžete jej posypat malým množstvím sekaných ořechů nebo mandlí. Tento typ dezertu můžete nejen uložit do chladničky, ale i naplnit do mističek nebo tvořítek na zmrzlinu a zamrazit. Získáte tak osvěžující mléčno-ovocnou svačinku, která nejen osvěží, ale díky obsahu bílkovin také zasytí. Místo ovoce můžete do jogurtu či tvarohu přidat také vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt, skořici či trochu kakaa. Fantazii se rozhodně meze nekladou. Lehký ovocný dezert můžete připravit také z ovoce či ovocného pyré a agaru nebo želatiny. Osladit jej můžete malým množstvím ovocného džusu, šťávy nebo také stévií, která patří mezi neenergetická sladidla přírodního původu.

Bylinky dodají chuť dezertům i nápojům

Nezapomínejme ani na bylinky - čerstvá bazalka, tymián, saturejka, rozmarýn, oregano, meduňka a máta se rozhodně neztratí. Bylinky můžete pěstovat jak na zahrádce, tak i na balkóně či v truhlíku za oknem. Mátu a meduňku využijete zejména v kombinaci s ovocem a ovocnými dezerty nebo pro lehké svěží domácí limonády slazené trochou medu, třtinového cukru nebo malým množstvím ovocného sirupu. Vyzkoušejte třeba kombinaci máty a limety nebo citronu nebo zázvoru a citronu. Připravit si můžete i svěží ledový čaj - ze zeleného nebo bílého čaje s citronem či mátového “čaje”, který necháte vychladnout nebo rychleji zchladíte ledem. Dostatečný příjem tekutin je v horkých dnech velmi důležitý.

Léto nám nabízí pestrou škálu chutí a možností - ochutnávejte, zkoušejte, které druhy ovoce a zeleniny, bylinek vás osloví nejvíce.

Nezapomeňte, že léto trvá jen pár měsíců a znovu přijde zase až za rok.