Zdravý životní styl – zdá se že jde o modlu moderní doby. Všechny odborné studie však potvrzují, že přemýšlet nad tím, jak žijeme a co jíme se vyplácí. Ať jde o nemoci, o to jak vypadáme či se cítíme. Zná to určitě každý, když si dáme novoroční předsevzetí a začneme sportovat. Po prvních třech výkonech nás nejprve všechno bolí, pak se začneme cítit líp. Jenže kvůli lenosti vydržíme jen pár týdnů a to přesto, že pak litujeme. Přestala nás přece bolet záda... Cvičit třikrát týdně se ale stíhat nedá, snažíme se zahálčivost zdůvodnit. A s jídlem je to úplně stejné.
Ženy do 25 let: Dieta, dieta
V době kdy stále ještě dochází k budování organismu, tvorbě kostní hmoty, svalů se každá pátá Češka rozhodne držet dietu, hubnout. Výsledkem je nespokojenost, věčně se musí v něčem omezovat. Tělu tím od mládí ukazují, že by se mělo připravit na okamžiky nedostatku. To si pak začne tvořit při každé sebemenší příležitosti tukové zásoby. A problém to může být i pro budoucí otěhotnění.
Muži do 25 let: Utratit co nejméně a hlavně se nacpat
Mladí muži se naopak omezovat odmítají, jedí stále a je jim jedno co. „Pokud jde o přejídání, pak se muži nadměrně stravují zejména v mládí. Do 25 let jde téměř o 15 procent respondentů,“ komentuje Daniela Pedret průzkum společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant. Zapomenou-li „žravost“ kompenzovat dostatečným pohybem, hodiny basketu s kámoši vymění za pivko v sokolovně, výsledkem jsou třicetiletí fotříci s pupkem.
Nejzdravěji po čtyřicítce
Mládí je pryč, na dveře zaklepal střední věk a my si začneme uvědomovat, že už nevydržíme tolik co dřív. Ať jde o práci, sportovní výkony či mejdany. Snažíme se zřejmě proto „omladit“. Platí to zejména u mužů, kteří při pohledu na kamarády a spolužáky sportovce, kolem nichž se stále točí krásné ženy, začínají stav svého těla a přemýšlejí o životní změně. A nasazují dietu. „Snaha být štíhlý a co nejvíce se líbit se u mužů projevuje nejsilněji ve středním věku. Po čtyřicítce je takzvaných věčných dietářů několikanásobně více, než v mladších věkových kategoriích,“ uvádí průzkum.
Zcela nejzdravěji se v tomto životním období stravují ženy. Patří k takzvaným vyrovnaným strávníkům, kteří hledí na kvalitu jídla i jeho energetickou hodnotu. Důvodem zřejmě budou i děti, chtějí jít dobrým příkladem. Když chystají jídlo více o něm přemýšlejí a jak mažou svačinu potomkům do školy, udělají ji i sobě.
Od 55 let se zanedbáváme
„V předdůchodovém věku, od 55 let, je opět nejvíce těch, kteří se odbývají a jedí málo kvalitní jídla za málo peněz,“ čte z výsledků průzkumu Daniela Pedret.
A to je opět špatně. Kvalita jídla a celkový životní styl se odrazí na našem zdraví. V tomto životním období strmě přibývá nemocí srdce a cév, tedy chorob, na něž Češi umírají stále častěji než na obávanou rakovinu. Správně zvolenou stravou a pravidelným pohybem přitom lze velmi výrazně ovlivnit rizikové faktory, které se na jejich vzniku podílejí, ať jde o vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi, nadváhu a obezitu...
Jak se dělí čeští strávníci? Z průzkumu vydavatele stravenek Ticket Restaurant bylo sestaveno i pět typických českých strávníků. Schválně, kam patříte vy?
|