O výživě 29. 7. 2019 | Bc. Lucie Uhlířová, Dis.Bc. Lucie Uhlířová, Dis.

Úskalí výživy seniorů. Jak zajistit potřebné živiny a předejít deficitům?

Energetické potřeby metabolismu nejsou v seniorském věku již tak vysoké. Potřeba vitamínů, minerálních látek je ovšem stále stejná. Důraz na kvalitu potravin by měl zůstat vysoký. Nechutenství, menší fyzická aktivita, problémy s chrupem a v neposlední řadě omezené finance. Jak zajistit veškeré živiny a jak předejít k deficitům ve výživě a zhoršení zdravotního stavu?

Výživa seniorů a její úskalí. Jak předejít deficitům
Stock Photos: Menzl Guenter /Shutterstock.com

Pestrá strava je základ

S postupem času mají senioři tendenci rezignovat na pestrou skladbu jídelníčku. Čím dál častěji sklouzávají k stereotypnímu jídelníčku a opakují dokola stále stejná jídla a potraviny. Úbytek fyzických sil a energie vymýšlet nová jídla a v neposlední řadě omezené finanční možnosti mají za následek, že senioři sáhnou v obchodě po polotovarech a nutričně prázdných potravinách. Omezený a dosti zredukovaný výběr potravin může mít za příčinu příjem zúženého spektra nutrientů a může docházet ke zhoršení zdravotního stavu v důsledku deficitu některých vitamínů a minerálních látek, ale také bílkovin například.

Aby šlo vše dobře kousat

Tvrdé potraviny pro senioryČasto se u seniorů setkáváme především s minimálním příjmem ovoce a zeleniny a celozrnného pečiva - většinou je to z důvodu zhoršeného stavu chrupu. Tvrdé potraviny jako je kořenová a jiná zelenina, a i některé druhy ovoce (jablka, hrušky), jdou těžko pokousat a odrazují tak od pravidelné konzumace. Takové druhy zeleniny a ovoce lze tepelně upravit například na páře, případně nakrájet na menší kousky či nastrouhat a dosáhnout tak lepší stravitelnosti. Pečivo lze rozpéct v troubě, aby změklo.

  • Obecně platí, že menší kousky se budou lépe konzumovat a stačí problematické potraviny zakomponovat do jídelníčku alespoň v malé míře.

Pitný režim bývá kámen úrazu

Jedná se snad o nejčastější problém ve spojitosti s výživou u této věkové kategorie. Minimální fyzická aktivita, nechutenství a postupná ztráta pocitu žízně má za následek snížený příjem tekutin během dne. Dehydratace organismu může mít za následek bolesti hlavy, snížení krevního tlaku, zhoršení koordinace až úplný kolaps.

Denní příjem tekutin u seniorů by měl činit kolem 2 litrů. Je vhodné zařazovat obyčejnou kohoutkovou vodu, neslazený ovocný čaj, občas slabě mineralizované neochucené minerální vody.

Karafu s vodou či čaj je vhodné mít postavené na očích a při pohybu po bytě se průběžně napít a cíleně na pití myslet. Senioři, kteří využívají chytré telefony, mohou využít i různé aplikace na připomenutí pitného režimu. Stejnou službu udělá i obyčejný budík v telefonu.

Na procházku, aby chutnalo

Pravidelné procházkyJedním z dalších problémů, který se pojí s výživou seniorů, je nechutenství. Omezený výběr potravin, jak jsme naznačili již v úvodu článku, může mít několik příčin - ztráta energie, celková únava, ale také nechutenství, které se s přibývajícími věkem dostavuje.

Apetit lze podpořit mimo jiné pohybem. Pravidelné procházky pomůžou rozhýbat trávicí trakt a navodit chuť k jídlu. Dalším benefitem pravidelné pohybové aktivity je prevence osteoporózy, kardiovaskulárních onemocnění a kompenzace hladiny glykémie.

Jak zmenšit riziko osteoporózy?

Snížený příjem vápníku má za následek vznik osteoporózy. Právě senioři jsou tomuto riziku vystaveni nejvíce. Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí má v důchodovém věku fatálnější následky.

  • Zlomeniny se daleko hůře hojí a dlouhodobý pobyt na lůžku vede k celkovému úpadku fyzického i duševního zdraví.
  • Prevencí řídnutí kostí a předcházení tak možným zlomeninám je dostatečný příjem mléčných výrobků bohatých na vápník.
  • Jogurty, zakysané mléčné nápoje jako jsou acidofilní mléka a kefíry, dále tvarohy, skyr či tvrdé sýry je vhodné zařazovat na svačiny, případně i k snídaním a večeřím na denní bázi.

K tomu, aby se vápník správně vstřebáva,l je potřeba vitaminu D. Ten se do těla nejlépe dostává díky slunečnímu záření. Tím se dostáváme opět k benefitům pravidelných vycházek.

I v seniorském věku je důležité mít na paměti zásady zdravé výživy. Motivace by měla přicházet jak od ošetřujících lékařů, tak od rodinných příslušníků. Stav výživy by měl být pravidelně kontrolován a jistě je vhodné jídelníček konzultovat s odborníky, jakou jsou nutriční terapeuti, obzvlášť v případě, jestliže senior trpí jinými onemocněními.

logo





Mohlo by vás také zajímat: