Za sebou máme Květnou neděli a začíná velikonoční týden. Dříve hodování na Boží hod velikonoční předcházel 40denní půst, který začínal Popeleční středou. Následovala Černá neděle, při níž se tradičně jedla tzv. pučálka. Starobylý pokrm, který v předjaří dodá tělu výživné látky. Jak na něj?
Přebraný naloupaný hrách namočíme na noc do vody. Po té vodu scedíme a nabobtnalý hrách rozprostřeme na misku a přikryjeme talířkem. Necháme v pokojové teplotě naklíčit, při zasychání můžeme hrášek postříknout vodou. Hrášek během 1–3 dnů naklíčí. Při dostatečné velikosti klíčků (od 8 mm) se pak hrách na sucho osmaží na pánvi. Dle chuti můžete pučálku osolit, opepřit nebo přidat trochu medu.
Naklíčený hrášek můžeme jíst také syrový, můžeme ho přidat do různých salátů anebo jím přizdobit některá jídla.
Kopřivy pro zdraví i chuť
K mnoha velikonočním jídlům patří neodmyslitelně kopřiva, která má na lidské tělo blahodárné účinky. Látky v ní obsažené čistí krev, zlepšují látkovou výměnu anebo třeba snižují hladinu krevního cukru v krvi. My si dnes představíme recept na zdravější velikonoční nádivku. Z kopřiv ale můžete připravit třeba také výborný jarní kopřivový špenát. A kdyby náhodou počasí kopřivám nepřálo, pak je můžete nahradit petrželkou, kerblíkem nebo třeba špenátem.
Tradiční nádivka je celkem kalorická bomba, ale recept lze velmi dobře odlehčit a pro lepší výživové hodnoty pokrmu také navýšit podíl bílkovin.
Ingredience pro 6 porcí | Postup |
• 300 g kuřecích prsou pokrájet na kostičky |
Do mísy dáme nakrájené rohlíky a pokropíme je mlékem. Dále přidáme bazalku, mrkev, cibulovou nať, mladé kopřivy, petržel, pažitku a maso. Dle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme další koření. Nakonec posypeme práškem do pečiva. V misce ušleháme žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Směs promícháme s rohlíkovou hmotou. Na závěr lehce vmícháme ušlehané bílky. Do pekáčku dáme pečící papír. Směs rozprostřeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi po dobu 40–45 minut. |