Jako sezónní potraviny se označují takové, které jsou v přírodě dostupné v aktuálním ročním období či měsíci v roce. Často se jedná o sezónní ovoce a zeleninu, ale může jít i o houby, květiny či jiné plodiny, které můžeme využívat k přípravě pokrmů.

Proč se vzdaluje potřeba jíst sezónní potraviny?

Sezónní potraviny bychom měli využívat zejména proto, že je to již od dávných dob naprosto přirozené. V dobách, kdy neexistovali účinné prostředky ke konzervaci či technické výdobytky k uchování potravin po celé měsíce, ke konzumaci sloužili právě sezónní potraviny. Co právě rostlo na poli, na zahradě či v lese, to sloužilo jako základ k přípravě jídel a jako hlavní zdroj obživy.

Dnes je situace jiná a my si díky technickému pokroku a možnostem distribuce surovin a potravin po celém světě můžeme dopřát švestky uprostřed zimních mrazů, jahody na podzim anebo třeba exotické plodiny, které bychom v našich zeměpisných šířkách nemohli vypěstovat. Právě proto, že máme možnost koupit si potraviny naprosto nezávisle na době, v níž přirozeně rostou či zrají v přírodě či ve svém domácím prostředí, vzdaluje se nám potřeba využívat sezónní potraviny.

A proč bychom je jíst měli?

Preferovat sezónní potraviny bychom měli především proto, že je to přirozenější pro náš organismus, který je primárně zvyklý na život a podmínky v našem podnebném pásu a klimatických podmínkách. Konzumovat sezónní a tím pádem i domácí potraviny je nejen přirozené a dané tisíciletou tradicí, ale také vhodné jako podpora domácího zemědělství, farmářů a místních pěstitelů a chovatelů.

Konzumace a příprava jídel ze sezónních potravin nám rovněž může pomoci pochopit životní koloběh přírody, kterému dnešní městský člověk již pomalu přestává rozumět, neboť toto porozumění nepotřebuje ke svému přežití.

Dalším pozitivem je také fakt, že čerstvé sezónní potraviny chutnají lépe a jsou hodnotnější. Výzkumy dokazují, že nákup sezónních potravin je cenově výhodnější, kdy koš ovoce a zeleniny můžeme koupit až o třetinu levněji, než mimo sezónu. Mimo jiné je i jejich chuť v daném období výraznější.

Národní kuchyně a využívání sezónních potravin

Jako příklad národní kuchyně, v níž pokrmy ze sezónních potravin tvoří velkou část jídelníčku, můžeme uvést třeba Japonsko. Respekt k přírodním zdrojům, snaha o pochopení přírodních dějů i potřeba naprosté čerstvosti potravin jsou hlavními důvody k hojnému využívání sezónních potravin.

Pozorně se dívejte, kolik toho u nás roste!

Mrkev a ředkvičkyNemusíme však chodit do Japonska, i v našich zeměpisných šířkách můžeme najít přírodniny, které jsou velmi vděčně využívány jako sezónní potraviny. Na konci dubna a v květnu je velmi populární chřest. V červnu kvete bez, z nějž vyrábíme výbornou bezovou šťávu anebo sladké či slané bezové řízky v palačinkovém těstě. V létě zpracováváme ovoce – třešně, jahody, meruňky, broskve, hrušky, lesní plody – maliny, ostružiny, borůvky, brusinky atd. Čerstvé ředkvičky či kedlubny výborně zachutnají v salátu.

V průběhu léta i v začátku září přichází houbařská sezóna, která láká k využívání hub pro přípravu pokrmů, z nichž velmi oblíbené jsou například hřiby nebo lišky. Na podzim nás vábí oranžová barva dýní, v prosinci zase můžeme narazit na sezónní pokrmy ze zvěřiny a samozřejmě na výlov kaprů a jejich přípravu na štědrovečerní tabuli.

Jaké pokrmy si připravit z letního ovoce?

Začít využívat sezónní potraviny můžete právě teď! Připravte si jahody, lesní ovoce nebo třešně a dejte si je do jogurtu nebo tvarohu. Nebo si je zalijte několika lžičkami roztavené hořké čokolády. Získáte lahodný dezert během několika minut.

Spočítejte si, kolik čeho můžete sníst

Pokud se do sezónního ovoce zamilujete, možná vaši vášeň nyní trochu ochladíme. Pro vaši představu o energetické hodnotě letního ovoce vám přinášíme praktickou kalorickou tabulku, v níž najdete také obsah tuků, bílkovin a sacharidů obsažených ve 100 gramech čerstvého ovoce.

Ovoce

Energie kJ

Energie kcal

Tuky

Bílkoviny

Sacharidy

Borůvky

275 kJ

65 kcal

0.7 g

0.8 g

14.7 g

Broskev

219 kJ

52 kcal

0.2 g

0.8 g

12.5 g

Brusinky

255 kJ

61 kcal

0.8 g

0.4 g

13.7 g   

Hrozny

289 kJ

69 kcal

0.5 g

0.7 g

18.2 g

Hruška

276 kJ

66 kcal

0.4 g

0.5 g

15.8 g

Jablko

255 kJ

61 kcal

0.4 g

0.4 g

14.4 g

Jahody

180 kJ

43 kcal

0.6 g

0.9 g

8.8 g

Maliny

230 kJ

55 kcal

0.8 g

1 g

11.6 g

Rybíz černý

194 kJ

46 kcal

0.3 g

1.3 g

16.4 g

Švestky

283 kJ

67 kcal

0.3 g

0.8 g

16.2 g

Třešně

268 kJ

64 kcal

0.5 g

0.9 g

14.7 g

Višně

209 kJ

50 kcal

4.4 g

0.8 g

12.6 g

 

Využívejte předností sezónních potravin a zkuste vnímat život přírody kolem nás. V informování o dalších sezónních potravinách jistě budeme pokračovat.

Napište nám i vy, jaké sezónní potraviny rádi využíváte a o jakých bychom mohli napsat.