O výživě 17. 8. 2017 | redakce vcj

Zdravá snídaně nastartuje metabolismus celého dne

Vykročit z postele správnou nohou je daleko méně důležité než to, od jaké vykročíte ranní tabule. Snídaně po celonočním půstu pro váš organismus znamená start do nového dne a má vliv i na to, jaký celý tento den bude. Pravidelnost ve stravě, jejíž nevyhnutelnou součástí je také ranní doplnění energie, je cestou ke zdravému životnímu stylu.

Snídaně je důležitá z mnoha důvodů ze Shutterstock.com

Snídaně je pro tělo důležitá hned z několika důvodů:

Doplnění energie po nočním půstu

Během noci dochází v organismu k regeneračním procesům a tělo přepíná na úsporný režim. Po probuzení je tedy potřeba doplnit energii. Pokud však nesnídáte, dáváte svému organismu zabrat, protože musí fungovat z rezerv.

Vliv na metabolismus cukrů během dopoledne

Snídaně dodá tělu sílu a pozitivně působí na vaši soustředěnost a produktivitu během dopoledne, protože má vliv na mozek a metabolismus cukrů. Díky kvalitní a vyvážené snídani se po několika hodinách nedostaví vlčí hlad. Naopak doplňování energie pomocí pravidelné stravy pomáhá lépe regulovat například problémy s přejídáním a konzumací sladkostí, protože nedochází k velkým výkyvům hladiny cukru v krvi. 

Přispívá k udržení štíhlé figury

Pravidelné snídání napomáhá i k udržení si váhy, či k redukci hmotnosti. Dlouhé hladovění totiž vede k neukojitelnému hladu a s chutí na sladké či tučné potraviny. Vlčímu hladu se dá předcházet jedině pravidelným přísunem energie po menších dávkách a nejlepší cestou je začít již od rána.

Snídaní proti únavě

Vynechávání snídaní může mít za následek častou únavu a ospalost. Tu se pak snažíme dohánět konzumací kávy nebo rychlých cukrů, které mají však krátkodobý efekt a z dietního hlediska nám spíše škodí. Správný stravovací režim od samého rána zajistí dostatek energie a síly na celý den a tím pomůže zabránit chutím na nezdravé svačinky.

Správný start do nového dne

Aby byla snídaně opravdu kvalitním zdrojem energie a úspěšným startem do nového dne, je vhodné vybrat si takové potraviny, které nejsou příliš kalorické či tučné, a které zasytí žaludek na co nejdelší dobu. Potraviny s nízkým glykemickým indexem a tzv. složitými cukry, bude trávící systém zpracovávat déle a nebudete mít brzy hlad. K snídani si tedy s klidným svědomím můžete dopřát cereálie, zejména celozrnné pečivo, například v kombinaci s mléčnými výrobky. Ideální je pak také ovoce či zelenina, které doplní pro tělo potřebné vitaminy a minerály. 

Pokud nejste zvyklí snídat, pravděpodobně po ránu nebudete mít hlad. Doplnění energie po noci je však natolik důležité, že odborníci doporučují se snídat naučit. Vaše tělo dostane potřebné palivo již od samého rána a bude mít správně nastartováno do nového dne.





Mohlo by vás také zajímat: