V České republice trpí obezitou nebo nadváhou více než polovina obyvatel. Obezita vede k rozvoji dalších metabolických poruch a civilizačních onemocnění. Naše kuchyně se vyznačuje převahou živočišných tuků s minimem vlákniny, což k těmto onemocněním výrazně přispívá. Máslo, uzeniny a tučné sýry jsou nejčastějším zdrojem těchto tuků a ještě když se všechny sejdou na bílém pečivu (0 % vlákniny) není se čemu divit.

Uzeniny versus šunka

 
 
Logo Vím, co jím najdete například na šunkách značky Le a Co. Logo Vám zaručuje, že šunka obsahuje přiměřené množství soli a tuků.

Uzeniny jsou největším zdrojem nasycených mastných kyselin, cholesterolu a soli, které jsou nejčastější příčinou obezity, kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního talku. Nehledě na kvalitu uzenin, která často s masem nemá nic společného. Ve 100 g tvrdého salámu se často skrývá celá denní doporučená dávka tuků! Například salám vysočina obsahuje průměrně 50 % tuku, zatímco šunka libová pouze 4 % tuku. Šunky jsou tak vhodným zdrojem bílkovin (nikoli tuků) a vybírejte s co nejvyšším podílem masa a svalových bílkovin, do 2,5 % soli a 5 % tuku.

Máslo versus čerstvý sýr

Máslo obsahuje více než 80 % tuku, proto když ho namažeme na pečivo a ještě obložíme dalším tukem v podobě uzeniny či paštiky je to pro náš organismus opravdu silná nálož tuků hned po ránu. Často tímto způsobem doplníme celou denní doporučenou dávku už jen na snídani. Máslo však v přiměřené míře do vyváženého jídelníčku patří, nikoli však silná vrstva na pečivu obloženém dalším tukem. Na mazání raději doporučuji používat čerstvé, tvarohové či termizované sýry, které obsahují o více než polovinu méně tuků a navíc ještě bílkoviny.

Živočišná versus rostlinná paštika

I masová paštika může být kvalitní a do vyváženého jídelníčku určitě patří. U paštiky však rozhodně sledujte, z čeho se skládá (obsah masa, tuku, soli a přídavných látek) nebo si udělejte raději paštiku domácí. Paštiky jsou však stále velkým zdrojem tuků, proto si kvalitní dopřejte občas a už pod ní vynechejte máslo. Rostlinné paštiky se nejčastěji vyrábí z luštěniny, sóji a tofu, neobsahují cholesterol a obsah tuku je nižší. I na těchto paštikách však hlídejte obsah tuku, který se podle příchuti může lišit.

Bílé versus celozrnné pečivo

Energeticky se pečivo bílé a celozrnné od sebe příliš neliší. Výrazný rozdíl je však v živinách, které v bílé mouce chybí a je tak prázdných zdrojem kalorií. Bílé pečivo má také vysoký glykemický index (GI) a nízkou sytivost. Celozrnná mouka má nízký GI, obsahuje více bílkovin, komplexní sacharidy, vlákninu a cenné minerální látky (hořčík, fosfor, zinek, selen a mangan).

    

   typ snídaně

   s porcemi

Rohlíky 2 ks (80 g) s máslem (20 g), paštikou (40 g) a tvrdým salámem (40 g)

Celozrnný chléb 2 ks (80 g) s lučinou linií (10 g), rostlinnou paštikou (10 g), šunkou kuřecí (40 g) a sýrem eidam 30 % (30 g), rajčata 100 g, zelený čaj

   energie

2 860 kJ

1 405 kJ

   sacharidy

46 g

36 g

   bílkoviny

20 g

22 g

   tuky

47 g

9 g

   vláknina

2 g

10 g

Verdikt: Rohlíky s máslem, paštikou a salámem obsahují dvakrát více energie a přibližně pět krát více tuků, o trochu méně bílkovin. Zdravější verze navíc obsahuje pět krát více vlákniny a celkově je bohatší o vitamíny, minerály a tekutiny. Doba přípravy zdravější snídaně se protáhla pouze o jednu minutu (opláchnutí rajčat a zalití čaje). O trochu si přivstat se rozhodně vyplatí.

Dáváte přednost sladké snídani? Porovnali jsme zdravou a nezdravou variantu i tady.