O výživě 5. 4. 2019 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Zelené klíčky - domácí úroda plná vitaminů za pár dní

Naklíčené luštěniny a obiloviny v sobě skrývají velké množství vitamínů, minerálů a enzymů, které jsou pro naše zdraví velice prospěšné a užitečné. Pokud se stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, posílíte tím imunitu a zlepšíte zažívání. Každý malý klíček ukrývá tolik zdraví prospěšných látek, kolik jich za celý den nemáte šanci jinak zkonzumovat.

Zelené klíčky plné zdraví
Stock Photos: Bogdan Wankowicz /Shutterstock.com

Naklíčené mungo, hrách, čočka, žito, špalda a mnohé další by neměly být součástí stravování pouze u veganů a vegetariánů, ale nás všech, kdo chceme do těla dostat důležité živiny. Obzvláště nyní na jaře je vhodná doba si doma nějaké tyto poklady nechat naklíčit a podpořit své tělo pořádnou dávkou vitamínů. Možná to bude vaše první čerstvá „zelenina“ tento rok, kterou jste si vypěstovali sami doma, a nemusela za vámi cestovat z druhého konce světa.

Výživová bomba v malém kousku

  • Proč jsou klíčky tolik výživově bohaté?

Obsahují totiž všechno, co potřebuje rostlina pro svůj růst a vývoj. Když se malá semínka probouzí a proměňují se přes klíček na výhonek, vzniká v rostlince i celá řada enzymů, vitamínů, minerálních látek a bílkovin. Jedná se především o vitamíny B a C, vápník, fosfor, železo, hořčík, chlorofyl a aminokyseliny, které jsou důležité pro imunitní systém a správné fungování metabolismu.

Nadýmání se nebojte

NadýmáníPo konzumaci luštěnin nás často trápí nadýmání, takže si je určitě nedáte, když vás čeká společenská událost. U klíčků se ale bát nemusíte! Díky naklíčení se látky způsobující nadýmání rozštěpí a nafouklé bříško vás tedy trápit nebude. Složené sacharidy se totiž v celém zrnu po naklíčení změní na jednoduché a lépe stravitelné. Proto také chutná řada klíčků sladce.

„Naklíčená zrna a semena jsou pro nás snadnější na strávení – nejen sacharidy se rozkládají na cukry, i bílkoviny a tuky se štěpí na své základní stavební látky (aminokyseliny a mastné kyseliny). Klíčení také snižuje množství tzv. antinutričních látek, které zhoršují využitelnost některých látek z potravy – u obilovin, ale třeba i u luštěnin. Jedná se např. o látky negativně ovlivňující enzymy a jejich reakce, “ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Z čeho „vyrobit“ klíčky?

Prakticky cokoliv, co máte v kuchyni, můžete nechat vyklíčit. Avšak ne všechny klíčky jsou jedlé.

  • Určitě se vyhýbejte lilkovitým rostlinám, rajčeti i paprice, jejichž klíčky jsou jedovaté!

Raději se zaměřte na luštěniny a obiloviny. Některé druhy je lepší nechat dorůst až do výhonků s listy (např. řeřicha, ředkvička, hořčice) a jiné jsou skvělé pouze naklíčené (např. hrách, čočka, mungo, adzuki, fenykl, chia, lněné semínko). Z obilovin vyzkoušejte žito a špaldu, ze kterých můžete po naklíčení připravit skvělé kaše, pudingy nebo je použít po uvaření jako přílohu.

„Klíčky poslouží pro ozdobení chleba namazaného žervé nebo pomazánkou z tvarohu, můžete je ale přidat také do zeleninového salátu nebo si je dát jen tak, samotné. Ať v té či oné podobě, poslouží jako další zdravá součást pestrého stravování, “ doporučuje Jitka Laštovičková.

Zahrádka za pár dní - jak na to?

Klíčení domaNa vaši domácí malou zahrádku budete potřebovat pouze vatu, trochu vody a vhodnou misku. Semínka nasypte na namočenou vatu a pak pár dní čekejte.

  • Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat a udržovat misku na teplejším místě, avšak ne na přímém slunečním světle.
  • Důležité je semínka pravidelně kontrolovat, aby se na nich nevytvořila plíseň, či se nezapařily.

Pro lepší manipulaci a dodržení hygieny jsou vhodnější volbou klíčící misky nebo sítka, které lze zakoupit již prakticky všude.

Semínka nasypete na sítko a vložíte ho na misku, kterou zaplníte vodou a pár dní počkáte. Opět je nutné semínka kontrolovat a vodu pravidelně měnit. Za pár dní si už můžete pochutnávat na vitamínové bombě!

„Výhonky a klíčky, které hned nespotřebujeme, můžeme nechat okapat a uskladnit v chladničce (při teplotách do 5°C), Po 12 hodinách bychom je ale opět měli proprat ve vodě a nechat okapat. Ideální je ale samozřejmě spotřebovat je co nejdříve. Pomůcky pro klíčení bychom měli vždy dobře umýt horkou vodou a také vhodným čistícím přípravkem – abychom je připravili pro další bezpečné použití,“ radí Jitka Laštovičková.





Mohlo by vás také zajímat: