O výživě 9. 4. 2019 | Vím, co jím a piju, o.p.s.

Zelený jídelníček. Co v něm nesmí chybět a co čím nahradit?

Svět rostlinných potravin je nesmírně pestrý a skýtá netušené chuťové a kulinářské možnosti. Pojďte se na něj společně s námi podívat a inspirujte se na cestě za lepším zdravím. Nemusíte změnit jídelníček ze dne na den. Naopak je lepší, když budete změny zavádět postupně.

Zelený jídelníček
Stock Photos: Sarsmis /Shuterstock. com

Začít lze snadno a jednoduše

Pro začátek začněte třeba jedním dnem v týdnu. V tento den se pokuste nejíst žádné potraviny živočišného původu, užijte si čistě rostlinnou stravu. Nemusí se jednak o žádné složité pokrmy s použitím drahých surovin.

Ke snídani vám dobře poslouží třeba celozrnné pečivo s Florou Original, džemem s vysokým podílem ovoce a káva se sójovým mlékem. Ke svačině si dopřejte ovoce a hrstku ořechů, na oběd si zajděte do vegetariánské restaurace a k odpolední svačině si udělejte smoothie obohacené konopným proteinem nebo si pochutnejte na plátku celozrnného chleba s arašídovým máslem a banánem či jablkem. A večeře? Vyzkoušejte například sytou polévku plnou zeleniny, obohacenou o mořskou řasu a oblíbené luštěniny. Docela jednoduché, viďte?

Přesvědčíme vás?

Snadno k rostlinné stravěPokud jste stále na vážkách, zda podstoupit změnu stravovacích zvyklostí, věřte, že zařazovat do jídelníčku více potravin rostlinného původu se rozhodně vyplatí. A to hned z několika důvodů. Potraviny rostlinného původu neobsahují cholesterol, často jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků (to je případ především ořechů, semen, rostlinných olejů a 100% rostlinných margarínů), dodávají vlákninu (na vlákninu jsou bohaté luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce) a obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a látek s antioxidačním účinkem.

Ve výsledku mohou napomáhat:

  • Snižovat hladinu celkového cholesterolu
  • Upravovat zažívání 
  • Zlepšit stav kůže a zvýšit kvalitu vlasů
  • Příjemným bonusem je i zpestření jídelníčku a vědomí, že děláte něco pro své zdraví.

Nižší tlak, BMI i hladiny cholesterolu

Víte například, že vegetariáni a vegané mívají v porovnání s ne-vegetariány nižší BMI, nižší hladiny celkového a LDL cholesterolu a nižší hodnoty krevního tlaku? Studie potvrzují i nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, například úmrtnost na srdeční příhodu je až o 25 % nižší v porovnání s ne-vegetariány.

Pokud chcete žít skutečně zdravě, pokuste se pravidelně věnovat pohybu, nekuřte a nepřehánějte to s konzumací alkoholu. Naopak se snažte být co nejvíc v přírodě a cíleně bojujte proti stresu. Brzy uvidíte výsledky nejen v podobě pevnějšího zdraví, ale i lepší nálady a vyššího sebevědomí.

Jak nahradit živočišné potraviny

Někteří lidé vzdávají pokusy o „zelený“ jídelníček velmi brzy, často také proto, že si neví rady, jakým způsobem nahradit potraviny živočišného původu těmi rostlinnými. V následující tabulce najdete tipy, jak na to. Široký výběr potravin rostlinného původu najdete ve větších supermarketech, prodejnách se zdravou výživou nebo v některých drogeriích. Stáhněte si pomocníka v PDF a vylepte ho viditelné místo v kuchyni.

Jak nahradit

Co nesmí chybět v rostlinném jídelníčku

Potraviny živočišného původu dodávají organismu řadu potřebných živin, vitaminů a minerálních látek, o tom není pochyb. Pokud chcete mít nutričně vyvážený jídelníček i bez nich, je třeba se více zamýšlet nad skladbou své stravy a pravidelně zařazovat potraviny z následujících skupin.

co nesmí chybět

Co je ještě důležité?

Aby byla vaše snaha o změnu jídelníčku korunována úspěchem, neopomíjejte následující doporučení.

  • Dbejte o co nejpestřejší stravu.
  • Důležité je zajistit nejen dostatečný energetický příjem, ale i příjem všech pro tělo potřebných nutričních látek.
  • Nepodléhejte extrémům, hledejte si informace z osvědčených zdrojů, nechte si poradit odborníky (lékaři, nutričními terapeuty). Tato zásada platí zejména v případě, že jste těhotná nebo máte malé dítě.
  • V případě, že zvolíte veganský způsob stravování, užívejte i potřebné doplňky stravy.




Mohlo by vás také zajímat: