Nula potřebných živin, spousta energie
Sklenička ke skleničce, pivo k pivu a přijmete tolik energie jako v jídle, které běžně sníte za celý den.
- Konzumace alkoholu představuje přibližně v průměru 5-10 % energetického příjmu u příležitostných konzumentů a 20 % energetického příjmu u pravidelných konzumentů. Obsah energie v 1 g alkoholu je 29 kJ.
Ve srovnání se základními makroživinami je to téměř dvojnásobné množství energie oproti sacharidům a bílkovinám a o něco menší energetický příjem než při konzumaci gramu tuku. Velké pivo 12° obsahuje 20 g etanolu, tzn. 580 kJ. Takové pivo nicméně neobsahuje pouze etanol, ale i další suroviny a jeho výsledná energetická hodnota se pohybuje kolem 950 kJ. Výživový přínos alkoholických nápojů však není téměř žádný.
Co zvyšuje energii v alkoholickém nápoji
Příjem energie se zvyšuje s množstvím alkoholu v daném nápoji. Nejvíce energie je tedy v destilátech.
Stejně tak v pivu čím vyšší je jeho stupeň, tím více je v něm energie. Ta závisí také na obsahu cukru v alkoholickém nápoji.
Jeden smetanový koktejl může mít energetickou hodnotu jako snídaně nebo menší oběd.
Alkohol nelze při hubnutí doporučit, protože:
- má vysokou energetickou hodnotu,
- má vysoký glykemický index
- hrozí dehydratace organizmu
- organizmus musí alkohol odbourat a čerpá z něho přijatou energii jako první, tím brání zpracování ostatních živin, které se následně mohou ukládat ve formě tuku
- dochází ke zvýšenému ukládání tuků především do břišní oblasti
- ovlivňuje Leydigovy buňky ve varlatech, které produkují testosteron, který mimo jiné zvyšuje odbourávání tuků
- hrozí riziko hypoglykémie
- při jeho konzumaci se často uzobávají nevhodné pochutiny (nejčastěji slané a tučné), čímž se mnohonásobně zvýší energetický příjem
- kocovina (dehydratace, bolest hlavy, nevolnost, zvracení, únava, průjem aj.) - ovlivní následující denní režim, tzn. jak výběr potravin, tak zařazení pohybové aktivity
- prohlubuje depresivní stavy a splíny z neúspěšného hubnutí tak zahnat rozhodně nepomůže
Zásady pro výjimečné zařazení alkoholu
dosáhnu kalorického deficitu
- nevynechám jídla během dne
- adekvátně se najím před plánovaným posezením – komplexní strava bohatá především na bílkoviny
- zvýším pohybovou aktivitu
- vyberu nejméně kalorický nápoj - ideálně vinný střik ze suchého bílého vína nebo vyzkouším nealkoholické pivo, nikoli piva ochucená
- pohlídám si množství (1 sklenka vína, 0,3 l piva, 1 panák)
- vyvaruji se kombinaci alkoholu s džusy, energy drinky a dalšími již samostatně kalorickými nápoji
Další rizika
Kromě toho, že nedojde ke snížení hmotnosti, hrozí riziko vzniku dalších onemocnění, která souvisí s nadměrným příjmem alkoholu. Např. steatóza, v horším případě cirhóza jater, hypertenze, diabetes mellitus II. typu, pankreatitida, alkohol dokonce snižuje plodnost a zvyšuje riziko nádorových onemocnění.
Spolu s konzumací alkoholu se snižuje i kvalita stravy a současně dochází i k narušení vstřebávání živin v trávicím traktu a k poruše trávení, které vedou k následné podvýživě.